Co si ještě můžeš přečíst?

Zamiluj si sebe sama beze všech výhrad

Mohla bych sepsat knihu o tom, jak méněcenně jsem se před pár lety cítila. Láska k sobě samé byla ztracena. Cesta byla trnitá, plná překážek a emocí. Mít se ráda je obtížný běh na dlouhou trať. Žijeme jen jednou, je třeba umět milovat sám sebe. Přijmout se.

Nezapomeňte, že nikdo nejsme dokonalí, ale není to překážka, kvůli které byste se neměli mít rádi. V dospívaní jsem procházela různými emocemi. Sebeláska mi nic neříkala a podceňovala jsem se. Nedokázala bych prohlásit, že se mám ráda, natož že se miluji. Ovšem čas, zkušenosti, osamostatnění, plynoucí roky, poznání nových přátel a sebepoznání mé myšlení změnilo. 

Začala jsem si všímat, jací jsou lidé včetně mě. A víc a víc jsem si uvědomovala, že přece jenom nejsem tak hrozná, jak jsem si myslela. Zamyslela jsem se sama nad sebou a sepsala si své pozitivní a negativní vlastnosti. Překvapilo mě, že pozitivních bylo a stále je více. Trochu mě to uklidnilo a dodalo pocit uspokojení. 

Největší zlom přišel v momentě, kdy jsem se odstěhovala od rodičů. Nebudu lhát, ale byla jsem dost omezována. Jak bych mohla pomýšlet na sebelásku, když jsem ani v lásce nevyrůstala? Samota mě naučila. Práce mě naučila. Lidé řeší malichernosti, ale dokud nejde o život, nejde o nic. Začala cesta k sebelásce. Pracovat na své psychice i na svém fyzickém zdraví. Hledět na život více s úsměvem, pozitivní myslí a učit se mít ráda. 

Začala jsem si vážit života i sebe. Poznávat lásku k sobě i k druhým. A pochopila, že život má úplně jiný rozměr. Veselejší. Láskyplnější. Nejvíce času strávíte sami se sebou. Ponořte se hluboko do sebe a děkujte si. Milujte se. Na světě není čistější lásky než té vaší, kterou věnujete sami sobě.

Občas selžu a jsem špatný člověk, ale vím, že nejsem jediná. Je to normální. Koho milovat více než sami sebe, i přes veškeré nedokonalosti? Vždycky to budete vy. Žijete svůj život, nikdo jiný jej za vás žít nebude. Měli byste se milovat i se všemi mínusy. Najít si k sobě cestu, pochopit se a činit se šťastným. A pokud se milujete, vyhráli jste ten nejkrásnější život, který můžete mít. Nezapomeňte na to. Jste jenom vy. Vy a sebeláska. 

Umění není být. Umění je SE milovat. 
Láska je vaše srdce. 

Komentáře

  1. To je moc krásný článek a je v něm tolik pravdy :). Taky jsem si k sebelásce hledala dlouhou cestu, už je to mnoohem lepší, ale určitě je vždy na čem pracovat :).

    OdpovědětVymazat
  2. tohle je něco, co se teprve a stále učím :)

    krásná slova :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc krásně jsi to Jani napsala. Musím říct, že i mě pomohl hlavně čas a zkušenosti :) Teď se vnímám úplně jinak jak před 10 lety.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  4. Často slyším, miluj sám sebe... Je pravda, že se s tím občas trošku peru, ale snažím se na sobě taky pracovat.
    Pracovat na své psychice to mi jde opravdu těžko, zkouším bojovat se svými strachy, ale jde to pomalu...
    Napsala jsi to pěkně :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥