Co si ještě můžeš přečíst?

Přečteno: Říjen 23

Čtení jsem zase trochu zanedbávala, ale vždycky se mi to podaří dohnat a naladit se na vlnu pohody s knihou. V říjnu jsem četla knihy s vážnější tematikou, ale i jednu oddechovou knížku. 


Izzy zdědila hrad po prastrýci Billovi ve Skotsku. Plány má velké, ale financí je nedostatek. Snaží se zuby nehty, aby se hradu nemusela vzdát. Její matka je zaujatá legendou o pokladu, který se na hradě nachází a snaží se jej najít. Navíc dopomohla sehnat první dobře platící hosty a postupem času se obyvatelstvo na hradě rozrůstá. Izzy se potřebuje soustředit na sváteční menu před Vánoci a údržbu hradu, jenže vstupuje do dění Ross, který ji učaruje. Tajemný spisovatel Ross se ji dostává pod kůži a otázkou zůstává, zda je komplikací nebo štěstím.

Já tyhle knihy miluji. Naprostá oddechovka. Doporučuji přečíst při vánočním období, to bude mít teprve tu správnou atmosféru.  


Jedná se o autobiografickou knihu. Autorka vypráví o několikaletém vztahu s bosenským muslimem Senadem. Příběh plný zvratů a bolesti. Iva je Češka, která se v Německu seznámila se Sedanem z Bosny. Byla to láska na první pohled, ze začátku to byl milující, hodný, hezký chlap, nebo to si alespoň myslela. Bez ohledu na to, že je muslim. Ovšem po narození dcerky se ze Sedana stal tyran. Až později zjistila, že tam v Bosně je celkem běžné zacházet se ženami jako s kusem hadru. Jeho rodiče je donutili přestěhovat se do Bosny, což byl moment, kdy už nebyla možnost úniku. Iva měla strach s dcerkou utéct, jelikož se bála, že by je Sedan našel a ublížil jim. Týraní se stupňuje, Sedan pořád slibuje, že přestane pít, bude dobrým mužem a Iva stále věří, že se opravdu změní. Když se ocitne na pokraji smrti, uvědomí si, že se Sedan nezmění a musí od něj utéct. To ale nebude vůbec jednoduché. 

Z tohoto příběhu mrazí. Člověk si říká, jak mohla být tak hloupá a prostě neutéct, když ještě byla možnost. Ovšem dokud to člověk neprožije, nepochopí. Ivu motivovala k přežití dcerka. Bylo mi opravdu špatně, když jsem četla veškerou bolest, kterou ji Sedan a další muži působili. A o to větší radost jsem měla, když se ji podařilo utéct.


Pokračování románu Muslimské peklo. Kdo si myslel, že je konec všeho zlého, bohužel. Iva začíná svou knihu slovy: ,,Několikrát mě Senad málem připravil o život a nakonec se mě pokusil připravit o dceru. Svůj příběh jsem zaznamenala v knize Muslimské peklo, kterou uzavírá smutný happyend: Senad putoval za mříže a já se s dcerkou usadila v Čechách. Jenže tím to celé neskončilo. Když už jsem si myslela, že já a malá Denny máme všechny útrapy za sebou, přišla nabídka, abych se vrátila do Bosny. Jako tlumočnice pracující pro české vojenské jednotky, které dohlížely na obnovu válkou zničené země. Neměla jsem to dělat. Mohla jsem tušit, že Senad zjistí, kde mě najít, a jednoho dne mě v Bosně skutečně vyhledá. A bude mít připravený ďábelský plán na pomstu. Kvůli své naivitě jsem se znovu nechala vtáhnout do jeho života. Opět jsem musela začít bojovat o svoji budoucnost i o dceru...“

Na tenhle příběh nezapomenete. Četlo se to jedním dechem, ačkoliv to bylo těžké a bolavé čtení. Byla jsem dost naštvaná, když Iva dala Sedanovi další šanci. Iva byla hodná duše a viděla dobro i tam, kde bylo zlo. Bohužel na to doplatila. 

Německo, rok 1943. Koncentrační tábory. Důstojník posádky SS Hans Hiegel přišel o svou dcerku Hannu, která zemřela na tyfus. Snažil se ji zachránit, což ho dostalo až do samotného koncentračního tábora, kde měl vykonávat přidělenou práci. Ocitl se v pekle, které nechápal, ale musel jej respektovat. Jednou zahlédl děvčátko, které vypadalo jako jeho dcera. Rychle si uvědomil, že to není Hanna, ale Lea. Věděl, že ji musí ochránit a vzít si ji domu. Ovšem tábory jsou bezcitné místo a Hans věděl, že ji kdykoliv mohou zabít. Jelikož se blížila Rudá armáda, strach panoval všude. Přišel rozkaz, aby byli všichni vězni zabiti a nezbyla žádná stopa. Hans několikrát Leu zachránil obětováním někoho jiného. Několikrát zariskoval a stejně tak i ke konci, kdy museli vypálit tábor a Lea byla postřelena. Hans věděl, že přichází armáda, která ho zatkne, ale Lea byla jeho světlo, které chtěl zachránit a udělal pro to maximum

Není to vyloženě příběh podle skutečnosti, je to příběh z fantazie, ale historie v knize je skutečná a místa taktéž. Nejspíš se opravdu našli i důstojníci, kteří se snažili pomáhat, ale bylo jich minimum. Knihu ukazuje, že kde je láska, tam je síla. A Hans svou láskou zachránil Leu. 

Četli jste některou z výše uvedených knih? Co momentálně čtete?

Komentáře

  1. Já jsem na to oddechové čtení a četla jsem pouze Hrad ve Skotsku :D Nebyl to špatný příběh, ale jiné její knížky se mi líbily mnohem víc. Muslimské peklo a pomsta musí být opravdu zajímavé čtení. Anotace zní fakt zajímavě, až děsivě.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem Hrad ve Skotsku - přesně jak píšeš, je to oddychovka, ale bavila mne. Ostatní knížky neznám

    OdpovědětVymazat
  3. nečetla jsem nich, ale první zmíněnou autorku i knihu znám :)

    OdpovědětVymazat
  4. Hrad ve Skotsku mám doma a někdy se na tuto knížku už musím vrhnout :D.

    OdpovědětVymazat
  5. Nečetla jsem ani jednu, ale první autorku znám a už dlouho si od ní chci něco přečíst. 🙂 Tak snad brzy.
    Já se chystám na knihu Poslední slova.

    OdpovědětVymazat
  6. Nevím proč, ale první kniha mi připomněla film Vánoční hrad z Netflixu, jestli jsi neviděla, určitě doporučuji

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj, četla jsem Hrad ve Skotsku a nyní čtu v rámci povinné četby a seminární práce Babičku od Němcové.

    OdpovědětVymazat
  8. Hrad ve Skotsku vypadá krásně, od J. Caplinové mám všechny knížky moc ráda, ale tuhle jsem zatím nečetla. :)

    OdpovědětVymazat
  9. No žádnou z knih jsem nečetla, ale mám v plánu číst hrad ve Skotsku, který už mám rok doma. Momentálně čtu Dívku v ledu od Bryndzy, ale jde to pomalu jelikož práce mě nějak vyčerpaná, že vždy při čtení vytuhnu. :D

    Epilepsyylife

    OdpovědětVymazat
  10. Zajímavé knížky. Hodně mě zaujaly ty o muslimech. Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
  11. Hrad ve Skotsku mám zrovna doma, od Caplinové jsem zatím nic nečetla, ale Skotsko miluju, tak jsem zvědavá, jaké to bude, dám si to jako povánoční oddechovku, když jsem to doteď nestihla, no :D

    OdpovědětVymazat
  12. Hrad ve Skotsku se mi moc líbil. Celou sérii Romantických útěků mám ráda. :)

    OdpovědětVymazat
  13. Od Caplinové jsem nedávno dočetla Cukrárnu v Paříži, je to moje druhá autorčina kniha a moc se mi líbila. Nejraději čtu detektivky a thrillery, ale je potřeba dát si občas úplně jiné téma. Tvůj blog se mi moc líbí a ty jsi opravdu skvělý člověk, jsem ráda, že jsem tě objevila. Zdravím a přeji ať se tvoje plány postupně vyplní, 😉❤️

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥