Co si ještě můžeš přečíst?

Budapešť

Vyjeli jsme s přítelem a mojí mámou na třídenní pobyt do Budapeště. Nejeli jsme za termálními lázněmi, ale pouze za poznáváním památek, které jsou dechberoucí. Počasí nám vyšlo na jedničku, všechno šlo jako po másle a Budapešť mě mile překvapila. 


Jako první a pro nás nejdůležitější částí byla koupě jízdenky na tři dny. Netušila jsem, že to bude takový oříšek a pokud se chystáte ušetřit čas i nohy a zvažujete koupi jízdenky na veřejnou dopravu po městě, rovnou upozorňuji, že musíte hledat fialové automaty (ten jsme zkoušeli a jízdenka nám zakoupit nešla - chtělo to po nás kartu BudapestGO, stejně tak v jejich aplikaci) nebo pokladny (BudapestGO). My jsme skončili na nádraží u jiných automatů a dost jsme zápasili, museli jsme se ptát a nakonec skončili na té pokladně, kde nám třídenní jízdenku vydali bez problému a vyšlo to na 350Kč,- pro jednoho. Senioři 65+ jezdí zadarmo. Rozhodně nepodceňte jízdenky, jelikož revizorů je všude mraky a jsou pomalu v každém spoji.  

Po sedmihodinové cestě jsme se ubytovali v krásném hotelu –⁠ Regnum Residence, z kterého jsme se vydali k Matyášovi chrámu, Rybářské Baště, Budínskému hradu a k Botám na břehu Dunaje, kam jsme šli přes Řetězový most (Széchenii lánchíd), který byl prvním spojením mezi tehdy samostatnými městy - Budou a Peští. 



Militantní nacistická strana na přelomu let 1944 a 1945 popravila na břehu Dunaje až 3 500 maďarských Židů a budapešťského ghetta. Po skupinách vždy odvlekla několik desítek lidí na břeh Dunaje, nakázala jim zout se, aby se boty daly dál použít pro jiné a střelou do hlavy je popravila. Těla popadala do Dunaje, jehož prudká voda je odnesla neznámo kam. Památník ve formě několika desítek ocelových bot odkazuje právě na oběti, které zde byly zastřeleny. 

Poslední zastávkou byla večerní plavba na historické lodi po Dunaji, z které jsme viděli dominantu celé Budapešti –⁠ Maďarský parlament

Plavba byla naprosto úžasná a nejkrásnější zážitek. Lístky jsme koupili přes aplikaci GetYourGuide a hodně mi pomohli články od WantbefitM, která taky v Budapešti byla. Pluli jsme na na historickém parníku, který vás přenese do 19. století a uvidíte večerní osvícenou Budapešť. Romantika jako hrom! 

Další den následovala Gellértova hora (Citadella), z které je jedinečný a nejlepší výhled na Budapešť. Bohužel, až na místě jsme zjistili, že je uzavřená a není k ní přístup. Škoda. Poté následoval oběd v jedné speciální restauraci (kterou si nechám do příštího článku) a šli jsme kolem Baziliky svatého Štěpána

Po obědě jsme se vydali směrem na Andrássyho třídu, která je nejznámější ulicí (něco jako naše Pařížská v Praze, jen o hodně delší) a vyzkoušeli místní metro, které nás překvapilo svou maličkostí. Dojeli jsme na Náměstí hrdinů, kde je ústřední dominantou Památník Tisíciletí

Vraceli jsme se metrem do Velké tržnice, která má dvě nadzemní a jedno podzemní podlaží. Je to oblíbené místo pro turisty a místní, kde seženete spousty suvenýrů, ovoce, zeleniny, jídla a taky trdelník, který jsme samozřejmě ochutnali. 

Posledním místem byl Skalní kostel, který se nachází vedle lázní Gellért. Jedná se o jeskyní kostel a něco takového jsem nikdy neviděla. Moc hezké. Na skále se nachází vyhlídky a dětské hřiště. 

Myslím, že jsme viděli velkou část Budapešti, ačkoliv by bylo ještě co objevovat. Měla jsem sepsaných více míst k navštívení, ale bohužel na to nebyla časová kapacita. Už teď víme, že se do Budapešti vrátíme do termálních lázní. 


Opět krásný zážitek z cestování. Sice všude hromada lidí, doprava na silnici šílená, ale stálo to za to. 

Komentáře

  1. V Budapešti jsem ještě nebyla, ale někdy bych se tam ráda podívala :). Moc pěkné fotky a musel to být hezký zážitek :).

    OdpovědětVymazat
  2. Budapešť mě taky moc láká. Úžasný výlet :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jani, v Budapešti jsem byla několikrát, ale už to je spousta let. Viděla jsem vše až na památník na břehu Dunaje. Podle všech fotek, co jsem viděla je to velmi silné místo...
    Ráda jsem se podívala na tvé fotky!
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Byli jsme tam před měsícem a vrátili se domů moc nadšeni. Díky za připomenutí.
    Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. V Budapešti jsem byla kdysi dávno jako malá holka a už si z toho vlastně nic nepamatuju. Takže bych se tam ráda podívala znovu. Už jsem ji slyšela chválit z několika stran.

    OdpovědětVymazat
  6. Budapešť je krásná, byli jsme tam s manželem asi dva roky zpět, on tam měl služební jednání a tak jsme si to protáhli a přesně jako vy jsme to trošku prošmejdili. Úplně si to vybavuju, když se dívám na tvoje fotky. :) My do lázní chtěli, ale nakonec jsem chytla nějakou virózu a tak jsme to vzdali, aby to nebylo ještě horší. :D
    Máma z Kolína

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné fotky! Vůbec jsem nevěděla, že je Budapešť tak hezká :)

    OdpovědětVymazat
  8. Krásné fotky. Budapešť vypadá nádherně 😊

    OdpovědětVymazat
  9. tak podle fotek to vypadá na krásně historické město, kde by se mi líbilo :)

    OdpovědětVymazat
  10. Já v Budapešti nikdy nebyla, ale podle všech fotek jsou tam fakt krásná a hlavně zajímavá místa! Krásné fotky. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Ahoj, Budapešť je krásné město. Moc hezky jste si to užili, pěkně zpracovaný článek. ☺♥ Super víkend přeji.

    OdpovědětVymazat
  12. Budapešť jsme také během jednoho dne stihli navštívit. Moc se nám tam líbilo a za ten jeden den jsme stihli skoro většinu památek 🙂. Je dobré, že skoro všechny památky jsou v dochozí vzdálenosti, takže jsme všechny zvládli pěšky, měli jsme v nohou nachozeno několik km 😅. Jen co jsme nestihli byla velká tržnice...

    OdpovědětVymazat
  13. To vypadá skvěle, také mám Budapešť na seznamu měst, kam bych se chtěla podívat.

    OdpovědětVymazat
  14. Jsem ráda, že se vám v Budapešti líbilo a mé články ti byly nápomocné <3 To mě opravdu těší :) Já bych se do Budapešti hned vrátila, moc se mi tam líbilo a ještě máme nějaké resty z minule :D Aspoň, že vy jste se poučili z našich chyb xDD My MHD jeli jen jednou, takže jsme žádného revizora nezpozorovali, ale třeba i Paříži jich byla taky kupa.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  15. Jééé Budapešt, je to pár let co jsem tam byla s mamkou a ségrou na prodlouženém víkendu. Pořád si pamatuji jak mě mile překvapila jak pěkné to město je vlastně. Úplně si vybavuji ten víkend tam když koukám na tvé pěkné fotky.

    Epilepsyylife

    OdpovědětVymazat
  16. Budapešť už mi doporučovalo tolik lidí a já tam ještě nebyla :( :D Ale budu to muset napravit, na tvých fotkách vypadá město parádně! O tom památníku s botami vím, četla jsem o tom v jedné knížce a vůbec to nebylo fajn počtení...

    OdpovědětVymazat
  17. Musela to být moc pěkná dovolená :) když vyjde počasí, je to hned o poznání lepší :) navštívili jste spoustu krásných míst! Nejvíce mě zaujal ten kamenný kostel, wow! Děkuji moc za tipy. Ráda využiji, když se tam někdy vydám :)

    OdpovědětVymazat
  18. Nikdy jsem v Budapešti nebyla, ale vypadá to na krásné město. Určitě jste si to tam s přítelem užili. :))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥