Co si ještě můžeš přečíst?

Přečteno: Srpen 23

Na dovolené jsem měla prostor na čtení a přečetla všechny tři knihy, které jsem si s sebou brala. Potřebovala bych další dovolenou, protože knih ke čtení mám spousty, ale toho času už tolik ne. 



Magdu, kvůli bombardování Berlína, pošlou rodiče do Bavorska, kde si musí sehnat práci. Očekává se od ní loajalita vůči třetí říši, a tak Magda přišla k práci ochutnávačky jídla určeného pro samotného vůdce Hitlera. Žije ve strachu a nebezpečí, především, když najde lásku svého života. Její milý se stane účastníkem atentátu na vůdce, a o to víc se Magda ocitá v boji o svůj život. Zároveň svým čtenářům sděluji velké tajemství o zabití vůdce

Není to vyloženě podle skutečné události, ale dějiny se tam prolínají a z knihy jsem byla mile překvapena. Je tam popsána práce ochutnávaček, nebezpečí, které tato práce obnášela a zároveň menší úryvky z Hitlerova života ve válce a o pokusech zabití vůdce. Rozhodně jsem se během čtení nenudila a je to úplně z jiného soudku, než jsem zvyklá z této doby číst. 


Olive je doktorandka na Stanfordu, kde má i svou nejlepší kamarádku, kterou musí přesvědčit o tom, že se nemusí bát zamilovat se do jejího bývalého přítele. Tak si Olive náhodně políbí jednoho kluka. Adama, kterého vlastně už v minulosti jednou potkala, a to zrovna když brečela. A od té doby se rozjede kolotoč falešné lásky, aby její kamarádka mohla být šťastná. Přitom sama Olive šťastná není, na vztahy nevěří a musí se soustředit pouze na vědu. Navíc je Adam uznávaný profesor a má pověst přísného školitele. Může z tohoto setkání být něco víc?

Já tohle čtení miluji! Klasická romantika, ale s naprosto krásným příběhem odehrávajícím se v laboratořích. Příběh má myšlenku, hlavní postavy si zamilujete (ačkoliv Adam je lehce odměřený), ale je to tak roztomilé, že jsem se musela jenom usmívat. A sakra, proč se tohle děje jenom v knížkách!? Hihi. K letnímu čtení na pláži naprostý ideál.


Praha, píše se rok 1939. Eva se ocitá v nemilé situaci, když do země vpadnou nacisté, musí udržet její dceru Miriam v bezpečí. Pošle ji pryč, ačkoliv to znamená, že už ji nikdy nemusí spatřit. Evu tíží celá situace i její minulost, nakonec skončí v koncentračním táboře.

V Londýně pomáhá Pamela umístit židovské děti do rodin, když spatří malou Miriam. Věci se neudály podle plánu, tak si dívenku vzala k sobě domů a stala se součástí rodiny. Pamela má již syna, který se rozhodne nastoupit do RAF a Pamela si uvědomí, jak křehký je život

Miriam netuší, kdy spatří rodiče, po čase už ani neví, co s nimi je. Nakonec zjistí, že celá její rodina zemřela, ale přece jenom je tu někdo, kdo žije. Po celý život neměla ani tušení. 

Prolínají se tu životy a události této doby. Je to inspirováno skutečným útěkem tisíců židovských dětí z nacisty okupované Evropy. 

Z tohoto příběhu mám husí kůži ještě teď, když o tom píšu. Nemám slov. Ocitnete se v těle malé Miriam, která vůbec neví, co se děje. Najednou má novou rodinu, nové zvyky a prostředí. Chybí ji rodiče, je válka a nikdo neví, zda zrovna teď není ten den, kdy zemřou. A závěr byl epický, až jsem měla slzy v očích. Moc krásná kniha! 

Četli jste některou z nich?

Komentáře

  1. Zajímavé tituly. Docela bych si nějakou s chutí přečetla. Díky ze recenze.
    Přeji hezký víkend. Eva http://es-ideas.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  2. Četla jsem Hypotézu lásky a za mě je to fajn oddechovka, ale na zadek jsem si z toho nesedla (psala jsem i recenzi) Dítě na nástupišti jsem nedávno koupila - moc se na knížku těším. 🙂

    OdpovědětVymazat
  3. knihu Hypotéza lásky vídám opravdu všude, až mě láká si ji přečíst :) i když to není úplně můj žánr :)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky teď nemám vůbec prostor na čtení :D Hypotéza lásky by se mi líbila :).

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadá to na první pohled na zajímavé knížky a je super, že jsi stihla rovnou tři. :)

    OdpovědětVymazat
  6. O třetí knížce jsem slyšela, ale ostatní neznám. Díky za tipy! Já poslední měsíc prázdnin četla odbornou literaturu k diplomce

    OdpovědětVymazat
  7. O Hypotéze lásky jsem hodně četla, ale do rukou mi ještě nepadla. Každopádně si myslím, že jednou na ni řada přijde :D U Dítě na nástupišti mi projela husí kůže a to jen při čtení tvé recenze. Musí to být hrozně silný příběh. Ikdyž se přiznám, že čtení o válkách, holocaustu a historii úplně nemusím.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  8. Žádnou z těch knížek jsem nezaregostrovala, ale ta poslední mě zaujala, přidávám si na seznam :) Přes léto jsem se ke čtení moc nedostala, ale aspoň jsem zvládla dočíst 8. díl Cizinky :D

    OdpovědětVymazat
  9. S tím časem to mám naprosto stejně jako ty, nicméně knih mám doma taky spousty, možná na dva roky :D
    Díky za rozšíření obzorů, knihy neznám.

    OdpovědětVymazat
  10. Hypotéza lásky vypadá jako perfektní oddechovka! Nečetla jsem zatím žádnou ze zmíněných, ale mám favorita :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥