Co si ještě můžeš přečíst?

Varšava

Vyjeli jsme na prodloužený rodinný víkend do Polska, konkrétně do Varšavy. Už mi to cestování chybělo a nemohla jsem se dočkat, až vyrazíme. Cesta byla dlouhá, v Polsku totiž doprava značně zhoustla a cesta byla nekonečná. 


Po příjezdu jsme došli na ubytování. Měli jsme apartmán, který nebyl žádný velký luxus, ale zároveň plně dostačující na přespávání. Lokalita byla trochu horší, jelikož byl přímo u hlavní silnice, kde rušila doprava a neustále jezdící hasiči, policie a záchranka. Z druhé strany nás pro změnu rušilo hučení klimatizací. 

Zakoupili jsme si tří denní jízdenku (pro jednoho za 300Kč,-, což je krásná cena. Jezdili jsme jak metrem, tramvají i autobusem) a zvesela jsme poznávali krásy, které město nabízí. Bohužel, Varšava má o dva miliony více obyvatel než Praha, takže veškerá doprava byla katastrofální a všude hromada lidí. Bydlet bych tam nechtěla.

Navštívili jsme nejznámější památky, jako je Palác kultury a vědy, Palác Łazienki, Královský hrad, Staré Město, Pragu. První den jsme chodili po méně známých místech, až jsem byla lehce otrávená, ale další den to vynahradil. To jsme viděli všechno, co jsem si přála. Nejvíce mě zaujalo Staré město, které má rozhodně co nabídnout. 

Líbilo se mi hlavně již zmíněné Staré Město, které je nejstarší historickou částí Varšavy, a které bylo vybombardováno. Dokonce je zapsáno v seznamu UNESCO. (Fotka rohového šedého domu. Tyto krásné domy byly po celém náměstí). 

V Paláci kultury a vědy je zpoplatněna vyhlídka, z které vidíte na celé město. Nahoře jsme si dali i výbornou zmrzlinu.

A nesmím zapomenout zmínit fontánu s 367 vodními tryskami, která v sezóně po setmění vytváří světelnou, akustickou a hudební show. Lidí tam bylo opravdu hodně. Trvalo to půl hodiny a bylo to moc krásný, nikdy jsem nic takového neviděla. 


V neděli jsme jeli domu, což je při návštěvě Polska asi nejideálnější, jelikož je většinou všechno zavřené a i doprava je trochu lepší. Upřímně mě Varšava nenadchla a není to město, kam bych se chtěla vrátit. 

Kavárny a restaurace vám bohužel žádné nedoporučím, protože jsem nikde nebyla. Chodili jsme do fast foodů (jojo :D) a byli spokojení. Nejsem na ochutnávání místních jídel a hlavně nebyl ani moc čas někde vysedávat. 

Komentáře

  1. Tak to ubytování je škoda, cena za dopravu je ale super. Krásné fotky, sluší vám to :) Popravdě jsem nevěděla, že má Varšava tolik obyvatel! Já Polsko moc procestované nemám, akorát jsme byli třikrát na dovolené v Zakopanem na horách a bylo to tam hezké, i fajn ubytování, ale taky mi vadilo, jak je všude hrozně moc lidí :(

    OdpovědětVymazat
  2. Já se přiznám, že velká města moc nemusím. Jezdíme spíš někam do přírody a když města, tak nějaká menší. Ve Varšavě jsem nebyla, ale byli jsme kousek od Augustowa (to je u běloruských hranic) a pak hned za hranicemi, kousek od Broumova, ve skalním městě.

    OdpovědětVymazat
  3. ta historická část města vypadá úžasně :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Jani, to mě mrzí, že to nebylo dle tvých představ. Ty staré domečky vypadají čarokrásně a s tím jídlem to naprosto chápu, já to tak povětšinou taky mám. Člověk chce stihnout, co nejvíc a přeci jen restaurace dokáže ubrat času z dne. Snad se mi letos v Římě podaří to trochu změnit a vychutnat si místní kuchyni, protože tu skutečně miluju.

    OdpovědětVymazat
  5. Škoda, že z Varšavy neodjíždíte tolik nadšení. Já tam teda ještě nikdy nebyla, ale co jsem mohla vidět z tvých fotek, vypadá to zajímavě. 3-denní lístek mají za super cenu, ale jestli to má teda smysl jezdit přervanými MHD :D Snad se vám na příštím výletu, co budete podnikat, bude líbit více :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  6. Ahojky,
    já jsem byla ve Varšavě před necelými dvaceti lety a taky jsem byla poměrně zklamaná. byli jsme tenkrát na klasickém poznávacím zájezdu po Polsku a jinde to bylo mnohem lepší.
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Cena za dopravu je fakt super a páni, ještě o 2 miliony víc lidí, než v Praze :O. Z fotek město vypadá ale krásně :).

    OdpovědětVymazat
  8. Vratislav byla hezčí a poklidnější, že? Moc pěkný je i Krakov, jestli jste jej ještě nenavštívili. Musím říct, že počet obyvatel mě teda překvapil. Věděla jsem, že je Varšava rozlehlá, ale netušila jsem, že až tak moc. Snad to i tak stálo za to.

    OdpovědětVymazat
  9. Ve Varšavě jsem byla loni a je pravda, že znova už bych tam asi nemusela. Za mě jednoznačně nejhzčí město, kde jsem zatím byla, tak je Gdaňsk. Ale cestování do Polska mě moc baví, letos mám naplánovanou Poznaň a Lublin.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥