Co si ještě můžeš přečíst?

Keltské oppidum Závist

O Velikonoční pondělí jsme s přítelem vyrazili na výlet, konkrétně navštívit největší a nejznámější Keltské oppidum Závist u nás, kde se nachází rozhledna. 

Oppidum bylo vybudováno na vrchu Hradiště zvaném Závist, nad dnešní Zbraslaví u Prahy. Jedná se o archeologické naleziště a vede tam několik cest. My šli kolem dvaceti minut a převážně do kopce (značené to měli celkem špatně, dvakrát jsme vůbec nevěděli, kudy jít). Cesta vede lesem a po dlouhé době jsem se kochala krásným příjemným prostředím. Moje duše jásala

Rozhledna dobrá, ale velké mínus má ohledně chybějícího zábradlí. Potřebuji se držet a mít jistotu. Každopádně výhled vyšel na jedničku. Krásně jsme viděli Žižkovskou věž. Musím říct, že o svátek dostalo více lidí nápad vyrazit na výlet, protože rozhledna byla plná lidí. 

Upřímně jsem o této rozhledně ani nevěděla, narazila jsem na ni náhodou. Mám takový pocit, že už mám všechny rozhledny v okolí navštívené. Každopádně doporučuji všem, kteří jste z Prahy a okolí.

Tyto výlety jsou mou nejoblíbenější aktivitou. Miluji přírodu a miluji výhledy. Dokonce i tady jsem umístila putovní kamínky a jeden už se na internetu objevil. Mám radost. 


Byl to krásný sluneční výlet, zastavili jsme se na oběd a celkově jsem si po delší době odpočinula. Tohle je pro mě totiž forma odpočinku. Těším se, až zase někam vyrazíme. V květnu nás čekají toulky v Polsku. Už se těším a vy se můžete těšit na článek. 

Komentáře

  1. Jani, o rozhledně jsi nejspíš nevěděla proto, že je poměrně nová. My jsme na Závisti byli asi před pěti nebo šesti lety a to tam ještě nebyla. Šli jsme tenkrát z Komořan přes Točnou a pak dolů na Zbraslav a značené mi to přišlo dobře, ale je fakt, že co v lesích řádil kůrovec a po něm těžaři, tak to se značením bývá občas všelijaké... Budeme se tam muset někdy vypravit znovu, naštěstí to nemáme daleko. Ale asi si to necháme na zimu, to výletíme právě hlavně v okolí Prahy

    OdpovědětVymazat
  2. O tomhle oppidu jsem neslyšela. Já vůbec o nich nemám přehled. Ale je dobře, že jste si to užili.

    OdpovědětVymazat
  3. vypadá to na krásný výlet :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to jste měli krásný výlet :) Užijte si Polsko :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  5. Ta rozhledna na Závisti je nová. Před 2 lety, kdy jsem tam byla naposledy, ještě nestála. Je stále možné projít se po pozůstatcích oppida podél naučné stezky? Bývalo to tam klidné a pěkné místo, ráda jsem tam chodívala, kolem vedou pěkné vycházky a dostupnost z centra Prahy je skvělá.

    OdpovědětVymazat
  6. Taky ráda dávám za cíl výletů navštěvování rozhleden. Miluju tu odměnu ve formě výhledu :) Moc vám to s přítelem spolu sluší <3

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  7. Vyzerá to veľmi pekne. Vyhliadkové veze sú v posledných rokoch veľmi populárne ľudia si v nich našli zaľúbenie. To s tými putovnými kamienkami je zaujímavé, chcela by som o tom vedieť viac :)

    OdpovědětVymazat
  8. Vypadá to na skvělý výlet, krásné fotky :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  9. Když vyjde počasí je z rozhleden krásný výhled 🙂. Vždy když na nějakou vyrazíme tak si to také užívám, jen už jsme teď dloouho žádnou nenavštívili 🙂.

    OdpovědětVymazat
  10. Rozhledna vypadá skvěle, ale bez zábradlí bych bych se nahoře asi dost klepala :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥