Co si ještě můžeš přečíst?

Přečteno: Prosinec

V prosinci jsem přečetla opravdu minimum knih –⁠ dvě. Nebyl moc čas na čtení, protože prostě Vánoce. Za to koupených a čekající knih na přečtení mám dost. Co vše jste v prosinci stihli přečíst vy? 

Příběh dívky, která vyrůstá téměř bez rodičů, protože máma je feťačka a táta se zajímá maximálně jednou do roka. Jednoho dne najde svoji mámu mrtvou –⁠ předávkovala se. Tím se pro Beyah změní svět, jelikož ji nájemce vyhodí za neplacení nájemného a nezbývá ji nic jiného, než zavolat tátovi a přestěhovat se na poloostrov v Texasu. Beyah nemá v plánu říct, co se stalo, a jaké má do budoucna plány ohledně školy. U táty poznává jeho dceru a ačkoliv se zdálo, že budou nepřítelkyně, opak je pravdou. A jak to tak bývá, na scénu nastupuje pohledný, tajemný a nedostupný Samson. Oba mají svá tajemství, která je sbližují, aniž by si to uvědomovali. Jenže nic nemůže být pohádkové věčně, jednou ta pravda vyjde najevo a způsobí chaos. Doslova změní životy. 

Musím říct, že Colleen naprosto miluji! Naprostá dokonalost! Příběh mě vtáhnul do děje a nenudila jsem se ani jednu stránku. Nepředvídatelný děj. Ocitla jsem se na poloostrově v Texasu a prožívala jejich příběh. Stala jsem se Beyah. Kniha, která si získala mé srdce a věřím, že si získá i to vaše. 

5/5

Maminka Róza se se svou pětiletou dcerkou Shirou ocitá uprostřed nacistického běsnění v Polsku. Když němečtí vojáci obklíčí Židy v jejich rodném městě, Róza popadne svou dceru a utíkají daleko pryč. Ocitají se ve stodole na sousedovic statku, kde by pro ně sebemenší zvuk mohl znamenat smrt. Shira se snaží být potichu, ale jejím nitrem neustále pulzuje hudba. Láká ji příroda okolo statku a volnost. Chtěla by být svým smyšleným žlutým ptáčkem, roztáhnout křídla a letět. Jenže to nejde, nemůže. Róza se začne všímat, že už nejsou v bezpečí, protože hlídky chodí na častější prohlídky a nezbývá nic jiného, než se se svou dcerkou bolestně rozloučit. Shira se bojí a nechce svou maminku opustit, ale musí. Ocitá se v klášteře, kde se ji ujaly jeptišky. Ovšem ani tady to nemá jednoduché. Róza se sama vydává na cestu lesem směrem do Palestyni. Chce jít za svou dcerkou, ovšem cesta nebude vůbec, ale vůbec jednoduchá. Matka i dcera jsou smířené s tím, že se už v životě neuvidí a uběhne několik let. Ovšem jeden malý žlutý ptáček a životní náhody je spojí dohromady. Přímo v první řadě sedí matka a na pódiu hraje na housle její slavná dcera. 

Tento příběh je zcela smyšlený, ale dostal mě. Dojemný, během čtení jsem měla husí kůži a mnohdy zlomené srdce. Příběh poukazuje na zlou dobu, ale zároveň na vnitřní sílu člověka. Nemám slov.

4/5

Četli jste jste jednu ze zmíněných? 

Komentáře

  1. Podle tvé recenze mě dost zaujala kniha Žlutý ptáček zpívá. Jinak já také za prosinec přečetla pouze dvě knihy.

    OdpovědětVymazat
  2. Tentokrát mě lákají obě knihy - u první jsem ostuda, protože mám od autorky doma dvě knihy, které jsem ještě nečetla (snad letos) a druhá, kterou jsem koupila koncem minulého roku, mě velmi láká svou anotací a taky obálce nešlo odolat. Letos mám čtení taky v plánu. 🙂
    Za prosinec jsem přečetla tři knihy.

    OdpovědětVymazat
  3. Já myslím, že počet mých přečtených knížek za prosinec by byl podobný jako ten tvůj, taky jsem neměla úplně čas a náladu na čtení :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. Klidně bych si přečetla obě.
    Jinak já v prosinci přečetla myslím 4 nebo 5 knížek (a to jedno byla Bílá Voda, která je hdoně tlustá), ale bylo to tím, že jsem prvních deset dní měla neschopenku, takže víc času na čtení. Pak jsem se ke knížce dostala zas až o Vánocích.

    OdpovědětVymazat
  5. Ani jednu z knížek jsem nečetla a přiznám se, že jsem o nich ani neslyšela. Já teď dočetla Přání a rozečetla jsem Osobní asistentku, tak jsem zvědavá, jaká bude :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  6. Já za prosinec stihla přečíst 6 knih :)
    Ani jednu knihu jsem nečetla a neslyšela o ní, ale ta první se mi docela zalíbila :)

    OdpovědětVymazat
  7. Od Colleen som už nejaké knižky prečítala (nie zrovna túto) a musím ti dať za pravdu. Píše pútavo a dokáže čitateľa vtiahnuť do deja, že stratí pojem o čase. A čo sa týka druhej nečítala som ju, ale podľa anotácie ma zaujala. Vojnové príbehy som prečítala ako napríklad Mengeleho dievča - je to síce veľmi ťažké čítanie a nie pre každého, ale táto literatúra ma fakt zaujíma. Ďakujem, za typy kníh a určite si ich pridám na zoznam :)

    Inak ja som stihla za december asi 4 knihy prečítať, ale som rada, že som aj toľko málo prečítala, pretože pri každej knihe si doslova užívam oddych a vypnutie od okolitého sveta. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, doma mám Kosti v Srdci od Hooverové, ale i ta druhá působí dle tvého popisu lákavě. Budu se na ní muset podívat :-) Já mám teď rozečtenou docela obsáhlejší knihu a nějak se jí nemohu prokousat.

    OdpovědětVymazat
  9. novou knihu od Hooverové jsem dávala kamarádce na Vánoce, tak doufám, že se jí bude také líbit :) za prosinec jsem přečetla pouze dva komiksy... jak píšeš, prostě Vánoce :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na Databázi knih mě najdeš pod přezdívkou Kaaramelka :)

      Vymazat
  10. Ani jednu knížku jsem nečetla, ale zní to zajímavě! Já jsem si minulý rok řekla, že si přečtu znovu všechny díly Harryho Pottera... samozřejmě jsem to nedala :D V prosinci jsem asi nic nepřečetla, jsem ostuda... V Centru jsem si akorát četla články v časopisu Psychologie a od kamarádky jsem dostala knížku Brouci v hlavě (aneb jak se zbavit vtíraných myšlenek), ale ještě mi chybí kousek do konce. No jako malá jsem četla hodně, chodila jsem do knihovny... teď prd, přestože mám na čtení času habaděj...

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem nestihla ani jednu, takže za mě i dvě jsou velký úspěch! :D :) V tomto roce bych obecně chtěla více číst a zatím se mi to daří. :) Knížky vypadají zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Kosti v srdci bych si taky ráda přečetla. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥