Co si ještě můžeš přečíst?

Neviditelná rovnátka

Každý máme nějaké sny a mezi ty mé patří rovnátka. Když jsem byla menší, moji rodiče byli obeznámeni s tím, že bych je měla mít. Vlastně to bylo jasné na pohled, ale bohužel tomu rodiče nevěnovali pozornost, protože by je to stálo peníze. Nakonec jsem si musela poradit sama v dospělosti. 


O rovnátkách jsem uvažovala delší dobu, protože se za svůj úsměv stydím. Už několikrát jsem se ptala zubařky, našla si kliniky, ale nikdy jsem krok navíc neučinila. Poté na scénu přišla neviditelná rovnátka, ale ta cena?! (v tu dobu to byla pouze pětimístná částka). Věděla jsem, že bych je chtěla, protože co si budeme povídat, ale esteticky vypadají nejlépe a člověka nebudou štvát nějaké zámečky a jídlo mezi. V tu dobu jsem musela sen odložit na dobu neurčitou –⁠ dokud nenašetřím.

Šetřila jsem opravdu poctivě dva roky. Věděla jsem, že je chci a potřebuji. Je to investice do mě samotné a s rovnými zuby se zvýší i sebevědomí. Nastal Den s velkým D a opět jsem se ponořila do světa rovnátek. Četla jsem různé recenze a uvědomila si, že všechno má své pro i proti. Domluvila jsem si tedy schůzku a zjistila, že cena se zvýšila (bohužel na šestimístnou částku). Naštěstí jsem stihla slevovou akci a v ceně ještě závěrečné bělení zubů. I tak jsem měla výčitky s tím, zda dělám správně. Přeci jenom je to pro mě obrovská částka a takhle z fleku mi zmizí z účtu. Doteď se uklidňuji tím, že jsem poctivě šetřila (i dřela) a zasloužím si to


Po konzultaci (rentgeny, kontrola, vše bezbolestné a rychlé) rovnou udělali vše potřebné pro výrobu rovnátek. Pan doktor řekl, že někdy není třeba ani vytrhávat zuby, ale já věděla, že ten případ nebudu. Samozřejmě jsem musela jít na vytrhnutí dvou horních osmiček. Jelikož jsem měla osmičky bez problémů narostlé, vytrhly se jedna báseň a hojení bylo rychlé. (Pořád říkám, že mám ohromný štěstí!). Mimo jiné za konzultaci nic neplatíte a rovnou vám ukážou 3D vizualizaci vašich zubů, jak se budou v průběhu léčby rovnat a celkový výsledek. 

Na konzultaci jsem šla na konci září a rovnátka mi nasadili týden před Vánoci. Určitě sepíšu článek i po. Rovnátka budu nosit 1,5 roku. Jsem šťastná. První nasazení dost bolelo, než si zuby zvykly, teď je to prozatím v pořádku. Doufám, že vše půjde hladce po celou dobu. Vím, že jsem mohla ušetřit na klasických rovnátkách, ale mně to bylo proti srsti. Vlastně se nemusím nijak obhajovat, je to čistě moje volba. 


U těchto je nevýhoda, že s nimi můžu pít jen vodu a před každým jídlem je musím vyndat. Upřímně mi to ale nevadí. Je to otázka pár vteřin. Důležité je spíš myslet na krabičku, kterou musím mít neustále u sebe, abych je mohla kdykoliv odložit. Stejně tak myslím i na kartáček a pastu, protože je vhodné si po každém jídle před nasazením rovnátek zuby vyčistit. Jak říkám, nedělá mi to problém a navíc žádné jídlo mi nikde nepřekáží. Jediné, co se s dlahou může stát je to, že se zbarví, když si dám kari nebo červenou řepu (mám odzkoušeno a dlahy se nezabarvily). 


Jinak rovnátka mám rozdělená na několik dlah. Každou dlahu bych měla mít deset dní. Na kontrolu se chodí jednou za tři měsíce (svatý klid), případně kdyby vypadnuly některé attachmenty. Co je to attachment? Malý výstupek na konkrétních zubech, které jsou z materiálu, ze kterého se zhotovují zubní výplně (nebolí to). Po léčbě se jednoduše odstraní, nejspíše obrousí. Slouží k tomu, aby rovnátka držela a jsou téměř neviditelná. Na první pohled bez zaostření je neuvidíte. A ty rovnátka taky ne.

Ze začátku jsem dost šišlala, teď už je to sice lepší, ale jsou slova, u kterých to na mě člověk pozná. Každopádně jsem za tuto investici opravdu ráda. 

Měli jste někdy rovnátka? A co říkáte na ta neviditelná? 

Komentáře

  1. Je škoda, že to tvoji rodiče neřešili :( Každopádně myslím, že je to dobrá investice. Já naštěstí rovnátka nepotřebuju. A tobě přeju, ať pomůžou! Chápu to, že se za svůj úsměv třeba stydíš, já někdy taky, sice mám zdravé, ale dost žluté zuby :-/ Bělících pásků se bojím, že by mi ty zuby zničili a na nějakou pastu, která by opravdu pomohla, jsem zatím nenarazila. Už jsem byla jednou objednaná k dentální hygienistce, jenže jsem byla v nemocnici a musela to zrušit. Možná bych se mohla konečně objednat znovu... Jaké bylo to vytrhávání osmiček? Mně to doktorka zatím nenavrhla, postupně mi rostou a vypadá to, že se "vejdou", ale kdybych musela jít trhat, tak bych se hrozně bála :-O

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na dentální hygienu chodím pravidelně. A jinak osmičky mi vytrhli a vůbec to nebolelo (trvalo to asi tak pět minut). Asi i tím, že jsem je měla opravdu krásně vylezlé, bez problémů:-)

      Vymazat
  2. Hodně lidí mi říká, že mám rovné zuby, ale nemám :-D mám špičák úplně mimo nahoře, předkus a stoličky nezapadají, jak by měly:-) a jinak ty rovnátka se zdražila o 20 000, šílený:-(

    OdpovědětVymazat
  3. Držím palce ať jsi s nimi hlavně spokojená 🙂. Je to čistě tvé rozhodnutí a před nikým ho nemusíš nijak obhajovat, našetřila jsi si na to a splnila si tak svůj sen 🤗. U mě to budou asi už cca 2 roky, tuším.. co rovnátka nemám 🙂, měla jsem je teda pouze na spodních a měla jsem zámečky a vůbec mi nevadily. Nevadilo mi to, že občas budou vidět, nijak jsem se za ně nestyděla, ba naopak jsem je i ráda ukazovala a smála se s nimi 😀. Neviditelná jsou sice fájn, ale takovou částku bych do nich já neinvestovala, za velkou nevýhodu bych dávala to, že se při každém jiném pití než voda a při každém jídle musí sundávat, to u zámečků to byla pohoda, ale užívala jsem si, že jsem si po každé mohla vybrat jinou barvu gumiček 😀. Občas se mi i po nich někdy stýská, jak jsem si na ně rychle zvykla 🙂.

    OdpovědětVymazat
  4. Nebudu lhát, šokovala mě cena, že je šestimístná. Ale pokud je to tvůj sen, tak co by ne :)

    OdpovědětVymazat
  5. Myslím si, že si veľmi dobre spravila, keď si takto do seba vrazila peniaze. Nie je to zbytočnosť a poctivo si sa na ne nadrela. Síce tá čiastka bola drahšia, ale ako sa hovorí zdravie máme len jedno a je prednejšie. A keďže to bol tvoj sen, držím ti palce , aby všetko bolo naďalej bez komplikácií a nech ti to pomôže a vyčarí ten najkrajší úsmev :)

    OdpovědětVymazat
  6. investice do sebe se vždy vrátí :) přeji, ať se nosí hezky a vše je v pořádku :)

    OdpovědětVymazat
  7. Já rovnátka nosila jako mladší. Naštěstí nebyla napevno, ale jen během spánku, protože jsem si na ně dlouho zvykala a dlouho mi trvalo, než jsem se s nimi naučila mluvit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A právě kdyby moji rodiče zakročili dřív, tak jsem tyto mohla mít taky. Dřív se to takhle dělávalo dětem...měla je kamarádka a vím, že jsem je chtěla taky . :-)

      Vymazat
  8. Rovnátka jsem nikdy neměla, ale ta neviditelná mě lákají, tedy, spíš mám vlny. Zuby nemám moc křivé, jen maličko ty horní a když jsem byla na konzultaci v pubertě kvůli rovnátkům, řekl zubař, že by je nedával, že to mám maličko a je to moc hezké, takže jsem si je nevzala a teď mám občas výkyvy kdy si říkám, že bych do těch neviditelných šla a pak zase stavy, kdy ty svoje miluju :D
    Ať se ti dobře nosí :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  9. Na všechno se dá zvyknout Jani, viď 🙂 každopádně je to zajímavá alternativa, já ještě mela ty klasický nandavací a prý by je to zase chtělo znova

    OdpovědětVymazat
  10. Wow, ani jsem netušila, že taková forma rovnátek existuje. :) Já měla na pevno asi 3 a půl roku a pak se mi neskutečně ulevilo, když mi je sundali. :D Ale přeji, ať jsi s nimi spokojená a splní účel. :))

    OdpovědětVymazat
  11. Zjistila jsem, že se mi můj komentář neodeslal :( tak ještě jednou. Já si s rovnátkama zažila hodně. Mám je od roku 2009, kdy jsem měla vyndavací, potom mi vytrhli 3 zdravé zuby a nasadili mi fixní. Asi po 2 letech mi je vyndali a řekli, že už to doladíme jen nandavacími. P. doktorka umřela a na dolazení jsem tedy šla do okresního města, kde mi řekli, že je všechno špatně a znovu mi nasadili fixní. Teď dolazujeme podruhé a doufám, že už naposledy.

    OdpovědětVymazat
  12. Rovnátka jsem měla jako malá holka, kdy ještě takové možnosti nebyly, takže jsem se několik let trápila s kovovými zámky, co odíraly pusu a svítily do dálky. Cena mě překvapila, pojištovna na ně předpokládám nepřispívá? Ale stejně jako moje operace očí, toto jsou zrovna investice, co stojí za to. Na rozdíl od různých nákupů, operace očí (také pojišťovnou nehrazené) jsem ani po letech nikdy nezalitovala a jsem naopak vděčná, že jsem s ní neotálela. Držím moc palce, ať se zuby srovnají dle očekávání a stojí to za to!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥