Co si ještě můžeš přečíst?

Prosinec je tady...🎄🎀

Přeji vám krásný první prosincový den. Ten čas běží tak rychle, až mě to děsí. A jelikož je období Vánoc, jsem plně naladěna na atmosféru a už mám zkouknuto několik vánočních filmů. Jak jste na tom s vánoční náladou vy?

Jako upřímně. Tohle jsou první Vánoce, kdy jsem řekla, že si nebudeme dávat s přítelem ani se sourozenci a kolegyněmi dárky. S přítelem si prostě necháme peníze hezky stranou a budeme je mít na cestování či rekonstrukci. Přeci jenom jsme dospělí a vše potřebné si koupíme během roku. Nejdůležitější pro nás je, že bude spolu a další dny s rodinou. Se sourozenci jsem to odbouchla už před rokem. Za prvé si dáváme většinou to stejné, ve stejné hodnotě a s kolegyněmi jsme si vždy dávaly maličkosti, ale jelikož je nás dost, tak se to prodražilo a kupovat pořád to stejné každý rok mě nebaví. Je hezké, že si na sebe vzpomeneme v podobě dárků, ale jsme dospělé, každý máme svou rodinu, finanční výdaje a myslím, že bohatě stačí, když se obejmeme, přineseme něco na zub a popřejeme krásné svátky. 

Koupila jsem dárky pouze pro rodiče a malé neteře. A jelikož neteře mají plný barák hraček, nevidím pointu kupovat další (především když dostanou pod stromek), proto jsem jim koupila zdravé mlsání, různé vymoženosti do vany a nejspíš je vezmu na výlet do zábavného parku. Dává mi to mnohem větší smysl. 

Postupem času jsem na dárky změnila názor a fakt mi vadí, když vidím, jak všichni doporučují a kupují (opravdu v rámci několika tisíců!) drahé věci. Jako kdyby se lidé vzájemně předbíhali, kdo koupí nejlepší a nejdražší dárek a úplně zapomněli, že to vůbec není o dárcích, ale o rodině. Strávit vánoční čas v klidu a s nejmilovanějšími. 

Byt nám zdobí vánoční výzdoba a už nám chybí opravdu jenom stromeček. Letos jsme si koupili umělý, protože vydrží déle a hlavně nebude kolem takový nepořádek.

A co cukroví, pečete? Já budu péct jenom perníčky, které dám i rodičům. Jinak dostanu od mamči, protože přítel to moc nejí, a abych pekla několik druhů cukroví jenom pro sebe, to fakt ne. 

Já budu o Štědrý den v práci, kde jsem si pro seniory připravila různé hry a přinesu i něco na zub. Moje práce mě fakt baví a chci, aby tento den nemuseli trávit na pokoji, ale hezky společně s ostatními. 

Ráda bych se někam podívala i na vánoční trhy. Máte nějaké doporučení? Mimo jiné nás čeká několik oslav narozenin a především přítelovi třicátiny. 

Takže ve zkratce. U mě bude prosinec opravdu měsíc, který budu trávit s nejbližšími. Čeká nás mnoho akcí a já se nesmírně těším. Věřím, že to bude dokonalý.

Co všechno máte v plánu vy? Těšíte se? 

Komentáře

  1. Mám ráda ten předvánoční čas o Vánoce samotné. Teď je zkrátka pro mě to nejhezčí období roku. 🙂
    Výzdobu už máme, v pondělí a v úterý se chystáme péct. Dárky už mám letos koupené a zabalené - nijak to nepřeháním, ale neumím si představit, že bych sestře a rodičům nic nedala. Jen ten stromeček nám ještě chybí.
    Měj se hezky, Jani.

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám minimalistickou výzdobu, tři adventní kalendáře (na ty jsem trochu ujetá) a jeden vánoční dárek pro manžela a svíčku pro synovu přítelkyni. Ještě budu vybírat nějaké knížky a dělat mámě kalendář z našich fotek. Kolegyní v práci dávám většinou něco home-made (letos to asi budou domácí křížaly) .
    Dát peníze do zážitků se vvyplatí - ty zůstanou člověku pořád. Takže si myslím, že s neteřemi jsi to vymyslela dobře. Určitě si spíš vzpomenou na výlet s tebou než na pátou barbínu ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Máš hezké plány :) já si bohužel v prosinci, ani následující 2 měsíce neodpocinu. Blíží se zkoušky, tak se každý den učím do noci :( užij si poslední měsíc v roce 💓

    OdpovědětVymazat
  4. už mám perníčky upečené, ještě udělám rafaelo a hotovo, pak si vyměníme s maminkou :) a moc se těším na čas strávený s rodinou, teď to bylo hektické a zvláštní, tak se těším, až si s nimi v klidu sednu a jen budeme spolu :)

    OdpovědětVymazat
  5. Mně překvapivě vánoční nálada úplně opustila, moc si to nedovedu vysvětlit, ale nejspíš to bude mít souvislost s probíhajícím mistrovstvím světa ve fotbalu, který u nás běží snad nonstop. Moc se mi líbí tvůj přístup k dárkům, my je zatím rok od roku omezujeme, třeba já tento rok budu dávat především dárky, co se dají sníst nebo vypít :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  6. Na Vánoce se těším 🎄. Těším se na tu výzdobu, cukroví, vánočku, vánoční pohodu, film a celkově na tu vánoční atmosféru. Byt už máme nazdobený a každé okno zdobí světýlka 😍. Zadělala jsem pár těst na vánoční cukroví, tak se těším, až v sobotu budu péct, celkově budu péct jen pár druhů a nebudu to nijak přehánět. Stromeček ještě nemáme a za mě je i ještě brzy, ale každý to má jinak, my kupujeme živý a zdobíme ho tak týden před Štědrým dnem a pak ho máme až do Hromnic 🙂. Dárky už mám taky nějaké nakoupené a ještě pár drobností budu muset dokoupit, ale vždy všem říkám, že to není o dárcích, ale o tom, aby jsme si všichni ve zdraví sešli a užili si svátky za přítomnosti našich nejbližších ❤🎄.

    OdpovědětVymazat
  7. S těmi dárky je to rozumné. Já rodině dávám jen malé fotoalbum malého :D. A s mužem si dáváme vždy jen nějakou drobnůstku, jinak totiž máme taky jiné věci ,kde ty peníze potřebujeme dát (rekonstrukce :D). Já letos pečení asi vynechám, máme teď v rodině dosti chaotické období :D. Umělý stromeček máme taky, jsem na něj zvyklá i odmala :). Tak hlavně si užij pracovní Štědrý den <3.

    OdpovědětVymazat
  8. Moje Vánoční nálada se ještě neprojevila.
    My to letos s dárkama taky nebudeme hrotit. Koupili jsme si něco společně pod stromeček a jak píšeš, co je potřeba koupíme si přes rok :)
    Výzdobu mám také, stromeček pojedeme vybírat. Zdobit ho budeme až den před Vánocemi a myslím, že vydrží týden max. dva. Jelikož nám ho králíci okoušou :D
    Mám nachystané těsto na perníčky a rohlíčky, ale jen půlku dávky.
    My letos s manželem budeme poprvé sami ve dvou a taky naposled :D Příští rok už ve trojku. Takže si je chci užít :)


    OdpovědětVymazat
  9. Jsi už několikátý člověk, u kterého čtu (slyším), že si nebudou kupovat vánoční dárky. Chápu to, na druhou stranu, já mám dávání dárků moc ráda. Těší mě, když udělám někomu něčím radost. Ale souhlasím, že svátky jsou hlavně o rodině.
    Jinak se ještě chystám za kamarádkou do Prahy, abychom si zašly na vánoční trhy a tak. Kamarádka navrhla, že bychom mohly i upéct nějaké cukroví, ale nevím, jestli na to bude dost času... já teda sama nepeču, jen trochu pomůžu s pečením babičce.
    Je krásné, že tě tvá práce baví a je moc hezké, že pro seniory chystáš nějaký program :) Snad budeme mít všichni krásný Štědrý den :)

    OdpovědětVymazat
  10. Mě teda baví dávat vánoční dárky, zejména i ty vyrobené, takže u nás dostanou dárky všichni :) Mě čeká Štědrý večer v práci příští rok, tak jsem na to zvědavá... :D Hezky si to tam všichni společně užijte! My letíme v pátek na krátký výletík, tak se už moc těšíme :) Jinak na vánoční trhy se těším především do Olomouce, kam se podíváme s Terezkou :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  11. Jsi skvělá, že plánuješ seniorům udělat tak krásný Štědrý večer. Moc tě za tvoji práci obdivuji, kéž by byli všichni ve službách tak ochotní.

    My si s rodinou někdy dáváme drahé dárky a jindy jen něco malého nebo doma vyrobeného, nedržíme žádnou minimální ani maximální hodnotu. Letos mám třeba drahý dárek pro sestru (elektronika, kterou jsem dva roky kvůli ceně zvažovala), přitom loni a letos na narozeniny dostala jen drobnost. Spíše než na hodnotu hledím, aby se dárky opravdu trefily a potěšily.

    OdpovědětVymazat
  12. Taky jsem původně doma chtěla navrhnout, že letos si žádné dárky dávat nebudeme. Nicméně já Vánoce miluju a stejně tak i dárky, takže jsem se každého zeptala co si přeje a k tomu jsem mu koupila nějaké maličkosti.
    Já letos cukroví určitě péct nebudu, protože jsme se sotva přestěhovali a ještě si pořídili psa :D Takže starostí nad hlavu.

    OdpovědětVymazat
  13. Rozumím a úplně chápu tvůj přístup k dárkům. Hodně jsem tady přemýšlela, zda to odbourat, jak je nahradit, případně, co vymyslet. Ale je to na dobré cestě - vesměs rodiče vedeme k tomu, že bychom raději poukázky na nějaký zážitek (třeba akvapark) anebo paintball. Neříkám, že je to levný dárek, ale ten čas strávený se sourozenci za to stojí.
    Ale letos se na svátky nesktuečně těším. Na všechny. Na všechno. Dárky jsou fakt až někde na konci pořadníku.
    Věřím, že dědečkům i babičkám připravíš nádherné svátky a budoumít obrovskou radost, inspiruje mě číst, jak koleme sebe rozdáváš radost a laskavost :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥