Co si ještě můžeš přečíst?

Zámek Ratibořice ~ Babiččino údolí

Volné dny si žádají zážitky, a proto jsme vyjeli navštívit místo, kde se natáčel film Babička –⁠ do Ratibořic. Upřímně jsem chvílemi trochu tápala, protože jsem si děj knihy/filmu nepamatovala skoro vůbec, ale ničemu to nevadilo. 

První zastávkou byl Ratibořický zámek, u kterého jsme si zaplatili prohlídku. Okouzlil mě. Musím říct, že na místnostech zámku si dali opravdu záležet. Dechberoucí. Po prohlídce následoval Rudrův mlýn a Vodní mandl. Dolehla na mě atmosféra, jak se ta místa téměř nezměnila. 

Směrem ke Starému Bělidlu se nachází ještě sousoší Babičky s vnoučaty. Rozhodně nepřehlédnete. Samotná chaloupka u Bělidla byla moc krásná a zajímavostí je, že tam Babička vůbec nebydlela, ale chodila tam pouze na návštěvy, protože se ji tam líbilo. Kousek za chaloupkou se nachází Viktorčin splav, který teda už vypadá trochu jinak, než jak jej znáte z filmu. 

Bohužel nám počasí moc nepřálo, bylo chladněji a chvilkami pršelo, ale přesto jsme si to užili a moc se nám to líbilo. Po příjezdu jsem si doma hned pustila Babičku s Libuškou Šafránkovou a s úsměvem sledovala, jaké to bylo dřív. Děti běhaly polem, pletly věnečky, běhaly bosy, pořád se někde toulaly. Babička, která předávala rozumy a příběhy. Sledovala jsem to s naprostým klidem a šťastným srdcem. Ačkoliv mi bylo líto, že teď je doba jiná. 

Miluji tyto toulky. Bylo to moc krásný. 

Byli jste v Ratibořicích? A co Babičku, četli/viděli jste? 

Komentáře

  1. Moje babička tam shodou okolností bydlí, takže to tam znám moc dobře. :D

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to pohádkově, musel to být krásný výlet. :)
    Eli | Ve znamení býka

    OdpovědětVymazat
  3. Nebyla, ale Babičku jsem několikrát viděla - dívám se vždycky, když je v televizi. Knížku jsem taky četla.
    Muselo být hezké všechna místa vidět. Krásný výlet. 🙂
    Měj hezký víkend, Jani.

    OdpovědětVymazat
  4. Byli jsme tam asi 2 roky zpátky a moc se mi tam líbilo. Také na mě dýchla klidná atmosféra starých časů 💓

    OdpovědětVymazat
  5. Babičku jsem nečetla ani neviděla. A v Ratibořicích jsem taky nebyla :D Ale podle tvého popisu to tam musí být moc hezké, někdy bych se tam ráda podívala :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem Babičku ani nečetla, ani neviděla, přesto bych se ale do Ratibořic někdy ráda podívala :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  7. V Ratibořicích to vypadá moc pěkně. Krásné snímky 📸🍂.

    OdpovědětVymazat
  8. Krásný výlet! V Ratibořicích jsem byla kdysi se školou jako děcko (snad dokonce 1. stupeň ZŠ?) a velmi se mi tam tehdy líbilo, zvlášť chaloupka mi zůstala v paměti. Ráda bych se tam někdy vrátila oprášit vzpomínky. Babičku jsem i četla a ač si nemyslím, že je vhodná jako povinná četba pro děti, v dospělosti se mi líbila hodně. Nejvíce mě fascinovala, že babička byla na naše poměry vlastně velmi mladá, mohlo jít být kolem 45-50.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, Babičku jsem četla i viděla a v Ratibořicích jsem kdysi ještě jako dítě taky byla. Já od Němcové mám raději Divou Báru :-) Na zámek a hlavně dovnitř bych se při nějaké příležitosti taky ráda podívala.

    OdpovědětVymazat
  10. Bohužel odpověď na všechny tři otázky je ne... Nevím proč, ale toto dílo mě nikdy nějak nezaujalo... Ale i tak bez kontexu může být hezké toto místo navštívit :) Jen škoda toho počasí. Na druhou stranu jste to měli určitě bez lidí ne? :D :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  11. Nebyla jsem tam, ani jsem nečetla/neviděla, ale samozřejmě publikaci i autorku znám :). Takové toulky jsou ale fajn :).

    OdpovědětVymazat
  12. Já jsem Babičku četla (za mé školní docházky to byla povinná četba) i viděla. V Ratibořicích jsem byla na školním výletě, takže někdy před 50 lety, takže už si to moc nepamatuju ;-)

    OdpovědětVymazat
  13. Nebyla jsem tam, ale ráda bych se tam podívala :)

    OdpovědětVymazat
  14. Jé, vypadá to moc krásně! Nikdy jsem tam nebyla, ale moc se mi tvoje fotky líbí!

    OdpovědětVymazat
  15. Babičku jsem viděla kdysi dávno, ale moc si ji nepamatuji a nečetla jsem ji :) a jako výlet to vypadá moc hezky :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥