Co si ještě můžeš přečíst?

Přečteno: Duben

Nedávno jsem psala článek za měsíc březen a najednou píšu za duben. Je neuvěřitelné, jak ten čas letí. Trochu mě to děsí, nebudu lhát. Ovšem zpět ke knihám. Já přečetla celkově šest knih, což není tak hrozné. Kolik knih jste přečetli vy? 


Jdeme na to!
1.

Yejide žije krásný život po boku milujícího manžela, ale ke štěstí jim chybí jediné - dítě. Yejide se snaží sebevíc, zkouší různé babské rady, tance i modlitby, ale Akinova (její manžel) rodina trvá na tom, aby si našel druhou manželku, která mu porodí dítě. To je pro Yejide velká rána a začnou se dít věci, které změní jejich životy. Tento román vykresluje křehkosti manželské lásky i rozpadu rodiny. Je to velice silný a bolestný příběh.

2.

Jedná se o příběh červeného medvídka, který hledá domov. TeriBear je maskot Nadace Terezy Maxové dlouhé roky, ale teprve teď ožívá. Morštajnová napsala krásnou pohádku pro děti o tom, jak medvídek hledá domov a přátele. Velice krásné a příjemné čtení. Má to pointu, jež má dětem předat, že hledání domova může být těžké, ale přesto každý někam patří a ten svůj pravý domov najde (má). Společně s přáteli, které po cestě potká. 

3.

Jeden z dalších příběhů z koncentračních táborů. Poznáme hlavní hrdinu Helen, která se s romským manželem a pěti dětmi ocitá dobrovolně v táboře. Po příjezdu přichází o manžela a zůstanou ji jenom děti. K přežití ji pomáhá árijský vzhled a pracovní zkušenosti zdravotní sestry. Je přeřazena do místní nemocnice a setkává se tváří tvář s doktorem Mengelem, a dokonce je tu zmíněná i Alma Rosé (z knihy Houslistka z Osvětimi). 

4.

Tento příběh je vyprávěn z pohledu vojáka Arthura, jenž dokumentuje nepříliš známou historii britských válečných zajatců v Osvětimi. V táboře strávil téměř dva roky. Po válce se pokoušel mluvit o svých zážitcích, ale bylo pro něj obtížné popsat to, co viděl a zažil. Vypráví o krutostech, jichž se nacisté dopouštěli na vězních. Tato kniha mě tolik nebavila, ale zase je to nový pohled od válečného zajatce, o němž jsem se zatím v jiných příbězích nedočetla.

5.

Sbírka veršů od nejoriginálnějšího českého básníka. Verše od šedesátých let až po současnost (1965-1997). Já poezii nemám v oblibě, ale musím říct, že některé verše z tohoto díla mě velice zaujaly.

6.

Příběh z koncentračního tábora vyprávěný hlavní postavou Stevem Rossem, jemuž bylo pouhých osm let, když se ocitnul v táboře. Prolíná minulost s událostmi po táboře. Je nepředstavitelné, že se jako dítě ocitne v táboře bez rodiny. Zažil muka, nemoci, sexuální obtěžování, skrývání se v latríně plných výkalů, a dokonce zažil odhození jeho těla mezi mrtvé, ačkoliv byl živ. Zároveň se v knize prolíná jeho život poté, kdy se stal sociálním pracovníkem a pomáhal dětem, které se vydaly cestou záškoláctví. Vypráví svůj příběh, a tím mění životy mnoha dětem, dospívajícím i dospělým. Obdivuhodné. 

Komentáře

  1. Dočetla jsem Životice od Karin Lednické - doporučuji!! (včetně Šikmého kostela) Osvětimskou ukolébavku si chci přečíst.

    OdpovědětVymazat
  2. Wow, obdivuji, že dokážeš přečíst tolik knížek za měsíc. Našla jsem mezi nimi pár tip, které mě zaujaly, takže si je píšu na seznam a snad se k nim brzy také dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já čtu tak 2 až 3 knížky za měsíc. Poslední, co jsem četla byla detektivka Poznamenaní stíny - dočetla jsem ji o víkendu. A teď mám z knihovny půjčenou Pláž v Chorvatsku, což bude romantická oddechovka.

    OdpovědětVymazat
  4. Ivana Wernische jako básníka mám hrozně ráda. Zůstaň se mnou je opravdu silný příběh, v posledním roce je to jeden z těch, co ve mně pořád rezonuje. Když tak koukám na ta témata knih – nejsi už trochu moc přejezená druhou světovou? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec, ještě víc mě každý příběh zajímá - nechápu. Asi proto, že je každý příběh naprosto odlišný :-)

      Vymazat
  5. Já jsem za duben přečetla tři knihy. Teď čtu thriller Její konec, který mě pohltil tak, že už jsem na konci. 🙂

    OdpovědětVymazat
  6. šest je krásný počet :) já ani nevím, kolik jsem za duben stihla :D vím, že za květen už mám jednu, včera jsem ji dočetla :D

    OdpovědětVymazat
  7. Tyjooo já vás všechny obdivuji, bohužel vůbec nejsem schopná nějak číst a už vůbec ne tolik! Máš krásných 6 přečtených knih!

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj, šest je super číslo já myslím, že za duben jsem poprvé porušila předsevzetí o čtění knížek. Už mi ty měsíce začínají hrozně splývat :-D Rozhodně zajímavý výběr děl a koukám viditelný zájem v tématu druhé světové.

    OdpovědětVymazat
  9. Docela tě obdivuji, že zvládáš číst tolik knížek z prostředí koncentračních táborů krátce po sobě. Mně by se ty příběhy potom možná i míchaly dohromady. Nebo to prostě jen není můj šálek čaje, ale tvůj třeba ano. :) Nejvíc mě z tvého sezamu zaujal asi Teribear, na to někdy mrknu. Jen nevím kdy, nějak teď nemám čtecí období. :D Mám z dubna pouze jednu rozečtenou knihu od Jaroslava Kmenty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to vůbec nevadí, on je ten příběh z koncentračního tábora každý jiný - naprosto. Takže mi to nevadí a je to opravdu téma, které mě zajímá. :-)

      Vymazat
  10. To vše za jeden měsíc? Wow! Já jsem ráda, že zvládnu jednu knížku... :D

    Ela

    OdpovědětVymazat
  11. Šest knih za měsíc už jsem nepřečetla ani nepamatuju, a to se snažím číst vždycky, když mám volnou chvilku... Momentálně tu mám rozečteného Nomáda od Jamese Swallowa, je to taková bichle, ale příběh je docela akční, tak mně to už snad nebude trvat dlouho na poslední stránku :D

    OdpovědětVymazat
  12. Z uvedeného jsem nečetla nic, ale opět mě zaujaly knihy s tématikou koncentračních táborů.

    OdpovědětVymazat
  13. Pěkný výběr, já přečetla asi 10 knih (jestli počítám správně) :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  14. Jsi dobrá :-D já akorát rozečetla pár stránek detektivky Modřiny, kterou psal známý.. .

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  15. Pěkné kousky jsi přečetla. :) Já se v dubnu hodně soustředila na mangy. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥