Co si ještě můžeš přečíst?

Prodloužený víkend v Berlíně

Přítel mi k našemu výročí nadělil dárek v podobě prodlouženého víkendu v Berlíně. Nemohla jsem se dočkat toho dne, kdy budeme sedět ve vlaku vstříc novému dobrodružství. Ovšem uběhlo to tak rychle, že už jsme doma a vy čtete tento článek. V celém článku vám představím krásy Berlína. 

Neztráceli jsme ani minutu a viděli všechny hlavní zajímavosti - nejznámější Braniborskou bránu, která brala dech, budovu Říšského sněmu, televizní věž (kterou jsme nenavštívili, protože to chce předběžnou rezervaci), Ostrov muzeí, kde je několik obrovských krásných muzeí a Checkpoint Charlie, který patří k nejznámějším přechodům rozděleného Berlína (kontrolní stanoviště) - spojoval americký sektor města se sovětským. 

Nesmím zapomenout na Židovský památník, na který jsem se nejvíce těšila. Nachází se ve středu města, kousek od Braniborské brány. Má připomínat na nacisty zavražděné židovské obyvatelstvo během holocaustu - má rozlohu 13 100 m². Neslouží k sezení ani opalovaní! 

Další zajímavostí je dvoupatrový most Oberbaumbrücke přes řeku Sprévu. Most spojuje dva městské obvody, které byly rozděleny po roce 1961 berlínskou zdí. Obnova mostu je jedním ze symbolů znovusjednocení Berlína. 

Třešnička na dortu byl Vítězný sloup na kruhovém objezdu. Nejvíc mě mrzí, že jsme nešli na vyhlídku, protože ten výhled musel být fascinující (nás už dost bolely nohy a měli jsme ještě kus cesty před sebou). Ovšem tohle místo jsem vůbec neviděla na stránkách, kde doporučují, co navštívit. Našla jsem jej náhodně na mapě po cestě k zámku. Je to škoda. Pokud Berlín navštívíte, toto si zapište na seznam! 

Hlavní dominantou je samozřejmě Berlínská zeď neboli East Side Gallery. Betonová zeď s přilehlými střeženými pásmy. Nejznámější symbol studené války. Rozdělení na západní a východní blok. Trochu mě mrzelo, že tyto informace jsem nikde poblíž zdi neviděla, musela jsem je dohledat na internetu (nikde jsem se nedočetla ani jaký kus se jí dochoval, ale tipovala bych tak kilometr). 


Každopádně dechberoucí místo. Ty malby jsou něco neuvěřitelného a fotila bych nejradši všechny, ale namísto toho jsem vyfotila jenom pár, protože to musíte vidět na vlastní oči. 


Zámek Charlotteburg byl naším posledním cílem. Přivítá vás v celé své kráse, a především svojí velikosti. Byli jsme tam chvíli před zavírací dobou a bylo tam minimum lidí. Dovnitř jsme nešli, stejně bylo před zavíračkou a dost pochybuji, že by měli českého průvodce. Zámek je jediná dochovalá královská rezidence ve městě. 


Co mě nemile překvapilo? Nemají obchody s potraviny na každém rohu (a když už jsme viděli malý supermarket, tak byl zavřený, protože byla neděle). Za jeden den jsme nachodili 24 kilometrů a za tu dobu potkali jeden Lidl (kdybychom si jej zadali do navigace, najdeme jich dost, ale byly z ruky). Na to, že je člověk v centru, bych čekala víc (a o veřejných záchodech ani nemluvím). A další věcí byla opravovaná místa. Skoro všude díry v chodnících, uzavřené chodníky, zajímavosti v rekonstrukci - vidíte lešení, nebo oplocení. 
Na výlet jsme jeli společně s mojí mamčou. Upřímně ji obdivuji, že zvládla ujít takovou trasu. Jakmile se dám do plánování, stojí to za to (haha). Jela jsem tam za poznáváním Berlína, takže jsem toho chtěla vidět co nejvíce. A povedlo se. Po 24 kilometrech a 30 000 krocích jsme se rozhodli jet zpět veřejnou dopravou. Každopádně lístek na dopravu seženete v metru a platí na metro, tramvaj, autobus i vlak. Díky za ty mobily, protože jenom díky tomu jsme věděli, kam nastoupit. Bez toho bychom byli ztracení. 

Ubytovaní jsme měli přes Booking kousek od hlavního největšího nádraží Berlin Hbf. Byl to moc krásný výlet a těším se, kam vyrazíme příště. A co se cen týče - ubytování dražší, ale zároveň nejlevnější z celého Berlína a ceny jídla podobné našim (něco levnější, něco dražší). 

Kdyby vás cokoliv zajímalo, ptejte se. Navštívili jste někdy Berlín? 

Komentáře

  1. Berlín vypadá jako krásné město plné historie :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem v Berlíně byla ještě za socíku se školou :) - tedy jen v tom východním. Teď dáváme přednost spíš horám a lesům a pokud města, tak nějaká menší (Loket nebo Mariánky byly tak akorát :)).
    Vy jste toho stihli obejít fakt hodně - klobouk dolů-.

    OdpovědětVymazat
  3. Hezké koláže fotek. Věřím, že jste si to užili. 🙂 V Berlíně jsem nikdy nebyla.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj, od přítele je to pěkné, ušli jste velký kus cesty, 24km páni. No, jak píšeš, obchody v neděli bývají i v jiných metropolích zavřené. Určitě jste si to užili i tak. Zvláště pak, pokud jste byli v Berlíně poprvé. Já navštívila toto hlavní město již asi 8x, ne že bych jej tolik milovala, tak to rozhodně ne, spíš se to nějak sešlo, někdy pracovně, jindy to byla mezizastávka právě na víkend vestě po Evropě. Za mne Berlín spíš ne, stačí vidět jednou. Německo rozhodně nabízí hezčí a zajímavější města. Tedy tot můj názor. Ale fotky jsi pořídila krásné a pěkně článek sepsala. Pěkné Velikonoce přeji!! : )))

    OdpovědětVymazat
  5. V Berlíně jsem nikdy nebyla a tak jsem velmi ráda, že jsem jej aspoň trochu poznala díky tvému článku a fotkám :)

    OdpovědětVymazat
  6. Krása, v Berlíne som ešte nebola, len som tadiaľ niekoľkokrát prechádzala. Podľa tvojich fotiek je ro krásne mesto. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Krásné fotky a tipy, taky se chci v blízké době do Berlína podívat :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  8. V Berlíně jsem byla a přesně tyto místa jsem taky viděla :) Moc se mi město líbilo a věřím, že se tam brzy zase podívám :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  9. Jéé, to muselo být super :). Úplně jsi mi připomněla střední školu, když jsem se o těchto památkách učila :D. Nebo jakože učila ty názvy, že jsou v Berlíně :D. Každopádně jsem tam osobně nebyla, ale vypadá to skvěle. A ty obchody mě teda taky překvapují.

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj, v Berlíně jsem nikdy nebyla, celkově z Německa jsem viděla jen Drážďany někdy ve 12 a pak dálnici na střední, když jsme jeli do Anglie :-D Nějak mě neláká, Němci mi přijdou jako hrozně nesympatický národ a ten jejich jazyk :-D no učila jsem se ho na základní a pak chvíli i střední škole a stejně neumím nic :-D

    OdpovědětVymazat
  11. Za těch pár dnů jste toho stihli opravdu hodně 🙂. Já v Berlíně nikdy nebyla, vždy je v Drážďanech 😀.

    OdpovědětVymazat
  12. V Berlíně jsem nikdy nebyla a asi mě zatím ani neláká :) Ale moc děkuju za představení! Kromě Braniborské brány jsem nic neznala :) Jinak s přítelem také vždy na výročí někam vyrazíme :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  13. Moc jsem se na článek o Berlínu těšila. Nikdy jsem jej nenavštívila, snad v budoucnu :) Škoda, že okolo Zdi nejsou žádné informační panely. Wow, 24 kilometrů je velká porce! Klobouk dolů :)

    OdpovědětVymazat
  14. Stihli jste toho hodně. Na Berlíně mi trochu vadilo, že památky jsou od sebe dost vzdálené, takže je třeba přesouvat se mezi nimi MHD (zvlášť teď v zimě, kdy nejde využít kola), a neustálé hledání nástupišť a zastávek mi moji návštěvu trochu kazilo.

    Jinak je ale Berlín zajímavé město, které má co nabídnout. Ráda bych se tam vrátila v létě a doprohlédla si zbytek. Nejvíce se mi líbil asi Muzejní ostrov.

    OdpovědětVymazat
  15. Do Berlína bych se ráda podívala, myslím, že má co nabídnout :) Zámek je pro mě novinka, ten si přidávám na seznam, vypadá vážně krásně!

    OdpovědětVymazat
  16. Nejvíc by mě lákala z Berlína asi Berlínská zeď. Jinak bych se asi z tak velkého města zbláznila :D Nicméně mám v Německu pár míst, která bych ráda viděla, ale jsou spíše někde v klidu v přírodě :)

    OdpovědětVymazat
  17. Do Berlína bych se chtěla někdy také podívat, město to musí být krásné a plné historie a památek. Moc hezké fotky! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥