Co si ještě můžeš přečíst?

Přečteno: Březen

Je tu další článek s přečtenými knihami, tentokrát za měsíc březen. Četla jsem o něco více, jelikož čas v izolaci byl dlouhý. Navíc bylo krásné počasí a trávila jsem většinu času vyhříváním se na sluníčku s knížkou v ruce. Budu ráda, když mi napíšete, co jste přečetli vy. 

Úplně jsem zapomněla na tuto knihu, kterou jsem přečetla už v únoru. Nejspíš jste o ní slyšeli, jelikož se dost ukazovala na sociálních sítích. Jedná se o realistickou knihu vyprávěnou samotnou Glennon. Je to o životě, jejím partnerovi, rozchodu, objevení sama sebe, dlouhé a náročné cestě ke svému já. Bylo to velice příjemné čtení, protože spisovatelka psala od srdce. Upřímně jsem čekala víc, ale nebylo to úplně špatné. Glenn promlouvá čtenářům do duše a snaží se namotivovat a ukázat realitu, která může být všelijaká. 

___________________________________________________________________________________



Tato kniha se mě získala. Přirovnala bych ji k sériím od Julie Caplinové a modernímu příběhu Romea a Julie. Ocitnete se ve Švédsku a poznáte několik velice příjemných i nepříjemných hlavních postav. Lovisa je jednou z nich. Pracuje v Londýně, ale jednoho dne přijde o snoubence i práci. Odjede do Švédska ke své rodině a začne se zajímat o podnik, který ji ponechali prarodiče. Neví, co má dělat. Přijde si ztracená a zároveň chce dělat to, co ji baví - péct. Rozhodne se znovu otevřít pekárnu, ale cesta bude dlouhá a plná překážek. Nejenže se na scéně objeví okouzlující Halleholm, ale i jeho bratr, který Lovisu bude vydírat. Lovisa neví, zda má pokračovat v rodinné tradici, nebo se všeho vzdát. Ovšem síla městských přátel, které Lovisa potkává, nemá konce. 

Velice oddechové čtení, které mě vtáhlo do Švédska za Lovisou. Prožívala jsem každou chvilku a přála jsem si jediné - být tam. Sednout si ke stolu, cítit vůni skořice a vstřebávat atmosféru.

 

___________________________________________________________________________________

Druhý díl silné bojovnice Janičky, která si prošla něčím nepředstavitelným. V mladém věku, když byla těhotná, se jí objevila rakovina. Život k ní nebyl milý, ale ona se s tím statečně prala. V tomto díle píše pokračování, jak se věci změnily, ale především o dalších krutých bojích nejenom s metastázemi. Během chvilky si prošla několika operacemi, vyšetřeními a bolestmi. Když jsem knihu četla, bylo mi hrozně. Číst o takové bolesti mě bolelo. Nejděsivější byly momenty v nemocnici, celkově jsem během čtení nedýchala. A co mě nejvíc fascinuje a za co ji nejvíce obdivuji, je její síla. Síla se nevzdat, bojovat a vydržet. Tuto knihu doporučuji, protože vám otevře oči a dodá sílu. 

___________________________________________________________________________________

Příběh odehrávající se ve švýcarských Alpách. Nechte se okouzlit čokoládou, sýry, úchvatnou krajinou a skvělými lidmi. Mina po nezdařené žádosti o ruku svého přítele odjíždí za kmotrou. Takové ponížení nečekala, ale víte co se říká? Že všechno zlé je pro něco dobré. Už ve vlaku narazí na půvabného muže a ukáže se, že láska na první pohled skutečně existuje, i když si to nechce připustit. Mina přijela za kmotrou odreagovat se od minulosti, ale během toho zažije tolik věcí, že ji to převrátí život vzhůru nohama a ona si uvědomí, co od života chce. 

Opět příjemné čtení, které vás zahřeje u srdce. Opět je to místo, na kterém byste se chtěli skutečně ocitnout.

___________________________________________________________________________________

Další příběh z doby války a koncentračních táborů. Je to kniha vzpomínek Madeleine z židovské Paříže. Vypráví, jaké to bylo před válkou, jak se seznámila se svým manželem, jak se ocitla v táborech smrti, jak přežila a jaké to bylo po válce. Je to osobitý příběh, který mě chytil za srdce. Zajímavý a bolestný. Působivé svědectví o krutosti a nelidskosti nacismu. Po několika letech se manželé dostali i do škol a všechno vyprávěli. A tak se po zbytek svého života vraceli do pekla, aby co nejvíce lidí znalo skutečnost. 

___________________________________________________________________________________


Příběh o českém chlapci, který jako dítě prožil koncentrační tábor. Popisuje dobu před, během a po válce. Felix pocházel z Ústí nad Labem a jako mnozí se také ocitl v táborech smrti. Popisuje, jak s nimi bylo zacházeno a jak to celé prožíval. Život po vysvobození nebyl úplně jednoduchý, ostatně jako pro všechny přeživší. Ovšem našel si cestu ke šťastnému životu i svému tatínkovi, který byl po celou dobu v Anglii. Z malého chlapce se stal dospělí muž. Nečekejte tady lásku, je to pouze přímé svědectví o hrůzách, které prožil. Celé mě to nějak dojalo. Závěr už mě moc nebavil, ale nic to nekazí. Tyto příběhy a tito lidé budou mít vždycky můj velký obdiv. Kniha se četla naprosto sama. 

___________________________________________________________________________________


Tuto knihu jsem si přečetla na doporučení kamarádky a velice se mi líbila. Jedná se o kavárnu, ve které se můžete vrátit do minulosti, ale s několika pravidly. Seznámíte se s lidmi, kteří kavárnu provozují, a s lidmi, kteří chtějí cestovat časem. Nebude to jednoduché. Nejenže musí respektovat pravidla, ale dá to zabrat i emočně. Jedná se o životní příběhy, které dotyčné nakonec posilní a změní jejich pohled na svět. Nejzásadnější pravidla zní: 
Než vystydne káva" a „Přítomnost se nezmění."

Hezký, čtivý i příjemný příběh je napsán s lehkostí. Originální myšlenka a hned bych kavárnu navštívila. Příběhy jsou čtyři a každý má něco do sebe. Doporučuji, pokud máte chuť si odpočinout a nepřemýšlet. 

___________________________________________________________________________________


Co byste dělali, kdybyste se před čtyřicátinami dozvěděli, že jste adoptovaní? A to jen čirou náhodou, protože rodině oznámíte, že jste těhotná. Je to příběh propojený z pohledu tří žen. Biologické i náhradní matky a dcery. V knize se prolíná rok 1973 (vynucené adopce byly skutečnou součástí historie v mnoha částech světa) a rok 2012. Je to nádherný příběh o adopci, zlomených srdcích a mateřské lásce. Smutné a zároveň veselé nadějeplné čtení. 


Měsíc březen byl výživný a všechny knihy se mi opravdu líbily a určitě doporučuji. 

Četli jste nějakou z výše uvedených?

Komentáře

  1. Žádnou z knížek jsem nečetla, ale všechny s kavárenskou tématikou mě zaujaly, protože kavárny, ty já ráda :D V březnu jsem přečetla jen kratičkou knížku, kterou napsala kamarádka Život je někdy jako... Píšu diplomku, blíží se státnice, tak na čtení není moc času... Ale hromadí se mi doma nepřečtené knížky :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, přečetla jsi toho fakt hodně. Já četla Pekárnu s vůní skořice a moc se mi líbila. Uvažuji, že se mrknu i na druhý díl, ale momentálně mám nějakou čtecí krizi. Už od března louskám knihu Moderní kurandera, je to sice biografie ve formě románu a je zajímavá, ale nemůžu s tím pohnout.
    Měj se pěkně, Sabča

    OdpovědětVymazat
  3. Julii Caplin mám taky na seznamu. Momentálně čtu Půlnoční knihovnu, ale pak se hned vrhnu na Domek v Irsku, což je horká novinka!
    Jinak mě tedy ještě zaujala Pekárna s vůní skořice.
    Já v březnu přečetla tři knihy a to trilogii Láska podle Shakespeara :)

    OdpovědětVymazat
  4. škoda, že ty názvy knih na úvodní fotce jsou vzhůru nohama :) jinak krásný počet přečtených knih, ani jednu z uvedených jsem zatím nečetla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, všimla jsem si toho až při úpravě fotky, ale už jsem některé knihy neměla k dispozici, abych vyfotila novou fotku :-D

      Vymazat
  5. Přečetla jsi toho hodně. Já přečetla v březnu myslím tři knížky (má už je na blogu) - nejvíc jsem četla první týden, když jsem díky covidu dělala z domova (dvě hodiny ušetřené cstováním jsou znát). Teď bohužel nečtu vůbec - nestíhám... Ale o Velikonocích se chystám na chalupu a tam by mohlo být na čtení víc času.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, z knížek jsem nečetla ani jednu, no musím uznat, že vypadají lákavě. Za duben jsem ještě nepřečetla ani stránku a furt mi tu leží ten Hartl z knihovny :-(

    OdpovědětVymazat
  7. To jsou pěkné tituly! Zaujala mě Chata ve Švýcarsku a pak ty dvě o holokaustu, díky za tipy! Momentálně mám rozečtený první díl Šikmého kostela a neskutečně mě ten příběh pohltil! :)

    OdpovědětVymazat
  8. To je zase spousta zajímavých knih, Jani. :) Četla jsem Utajenou dceru, která se mi taky moc líbila. Pekárnu s vůní skořice bych si ráda přečetla. Láká mě taky Chata ve Švýcarsku - už dlouho si slibuju, že tuhle sérii zkusím, tak snad... :)
    Za březen jsem přečetla tři knihy.

    OdpovědětVymazat
  9. Než vystydne káva je moc hezká kniha. Hodně mě dojala. Já se teď chystám na třetí díl, tak jsem zvědavá, co v ní bude za příběhy. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Díky za knižní nálož)))) budu se inspirovat. Přeji krásné jarní dny s knihou v ruce)))

    OdpovědětVymazat
  11. Četla jsi pomalu jako o závod 🙈🤗. Nejvíce mě z tvého hodnocení zaujala Pekárna s vůni skořice 🙂.

    OdpovědětVymazat
  12. Klobouk dolů, přečetla jsi toho opravdu hodně! :) Hodně knížek mě zaujalo. Děkuju za tipy :) Já četla věci do školy a teď o 2. světové válce a záchraně lipicánů z Vídně.

    OdpovědětVymazat
  13. Knížku Nespoutaná jsem také nedávno přečetla :). Jinak děkuji za tipy, pár knížek mě zaujalo :).

    OdpovědětVymazat
  14. V prvom rade, chválim ťa, že si prečítala toľko kníh za minulý mesiac. Ja som sa ledva dokopala prečítať dve knihy, čo je možno tak trocha hanba, ale som rada, že som aspoň niečo prečítala. Ale mienim to aj počas leta dobehnúť, keď budem mať trošku viac kludu a sústredenia.

    Za druhé, ďakujem za niektoré typy kníh, zaujali ma a určite si ich dám na svoj whishlist :) Dokonca som si tu našla knižku: Než vystydne káva a tiež ju môžem odporučiť. Bol to zaujímavý kúsok.
    Neviem či si čítala - môžem ti dať do pozornosti tiež s vojnovou tématikou - Mengeleho dievča. Je to tiež ťažký a náročný kúsok, ale myslím že sa dá prečítať. Síce nie je pre každého povahy. Uvidíš, ale určite ti ju odporúčam :)

    Teším sa na knižky ktoré prečítaš za mesiac Apríl, isto si prečítam a nechám sa ďalšou várkou inšpirovať :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mengeleho děvče jsem četla a děkuji ti mockrát ♥

      Vymazat
  15. Nespoutanou mám na seznamu a chystám se, že si ji vezmu na dovolenou. Super jsou i ostatní tipy! :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥