Co si ještě můžeš přečíst?

Úklid domova bez chemie

Dřív jsem úklid neměla ráda, ale co bydlím bez rodičů, našla jsem si svou cestu a úklid se stal mým koníčkem. Zní to zvláštně, ale je to pravda. Úklid jsem si oblíbila a jsem perfekcionista, což není úplně skvělá vlastnost, ale miluji, když vidím ten rozdíl před a po. Přítel to moc neoceňuje, protože jak uklízím, tak zároveň hudruji na jeho nepořádek a chci, aby se zapojil. Ačkoliv když vidím jeho přístup, tak raději uklidím sama. Vím, že já to udělám pořádně. Jak ale na to, aby úklid člověka bavil? 

Bohužel úklid je něco jako sport. Musíte k tomu dozrát, musí vás to bavit, abyste tu činnost dělali. Já si úklid zpříjemním hudbou nebo filmem. A zjistila jsem, že na to musím mít klid. Jak je přítel doma, do úklidu se mi nechce, protože pořád nějak vyrušuje. Nejvíc mi pomáhá, když vidím, jak mi jde práce od ruky a vidím výsledky. To mě namotivuje. 

Začala jsem nově na úklid používat ocet, jar, jedlou sodu a kyselinu citrónovou. Chci vám doporučit paní na instagramu: uklidproklid, která ukazuje, jak na úklid domácnosti bez chemie. Já používala vždycky prostředky, jako je savo, dezinfekce a další, proto mě tolik nadchla. Má tam návody, jak na čistou toaletu, troubu i dřez. Má tam toho opravdu požehnaně a stačí k tomu málo. 

Nejvíc mě nadchlo, jak lze používat esenciální oleje. Nejen že provoníte domácnost, ale slouží to i k čištění a lesku. Mám tyto alternativy ráda a vyhovují mi více než ty chemické. Nevím, proč mě to nenapadlo používat dřív. Je to účinné a šetrné. Ovšem pozor, je vhodné si předem načíst, co a kam se může používat, protože se najdou výjimky. Já si třeba načetla, co lze použít na vyčistění myčky od zápachu. Kyselina citrónová pomohla skvěle! 

Miluji uklizený domov, ale není to tak, že bych měla věčně naklizeno. Jsem jenom člověk a nepořádek přežiju. Nejdu do extrému, to zase ne, ale víte, co mi dost pomáhá udržovat uklizenou domácnost? Nečekaná návštěva. Člověk nikdy neví, kdo kdy přijde na (nečekanou) návštěvu. Může přijít někdo na kontrolu topení, vody, nečekaná havárie nebo kamarádka, která jde kolem. A opravdu chcete, aby viděli, že žijete v nepořádku? Já bych to nezkousla, styděla bych se. Ať chcete nebo ne, první dojem udělá své. 

Nejlepší je uklízet průběžně, aby si vám to všechno nenahromadilo. Jeden den vysaju a vytřu. Druhý den umyju koupelnu s toaletou, třetí den kuchyň. Střídám to a neuklízím každý den, na to opravdu nemám kapacitu. Nikdo nemá. 

Samozřejmě se nic nemá přehánět. Nejsem taková, že vidím drobek a hned běžím pro vysavač. To opravdu ne-e. To by člověk nedělal nic jiného. Každopádně nezapomínejte na to úklid doma, úklid v mysli. 

Baví vás úklid? Čím a jak často uklízíte domácnost vy? 

Komentáře

  1. Pekný článok :-)
    Na upratovanie používam aj chémiu, aj nekozmetické produkty do kuchyne a tak mi to vyhovuje. Vďaka za tip, pozriem sa na tú stránku.
    Pekný deň!
    A.

    OdpovědětVymazat
  2. Mně chodí paní na úklid. Přítel to tak měl nastavené, než jsem se za ním nastěhovala, a já jsem neměla jediný důvod na tom něco měnit, protože uklízím fakt nerada. :) Jediné, co mě mrzí, že kvůli tomu používám chemické prostředky. Už jsem zrušila všechny jednorázové utěrky a houbičky (mám pratelné, které vyvařuji), ale prostředky má ráda svoje, na které je zvyklá. V novém bydlení bych také raději přešla na eko variantu.

    OdpovědětVymazat
  3. Skvěle napsané a souhlasím! Také jsem dříve nesnášela uklid, ale co bydlím s přítelem tak je to moje hobby 🤣 a pomaha mi to mít čistou hlavu

    OdpovědětVymazat
  4. Já úplně nesnáším, když máme doma nepořádek! 😂 Všechno potřebuju mít uklizené a srovnané (i když najdou se dny, kdy prostě jen koukám na nádobí a VÁŽNĚ se mi nechce). Já se přiznám, že se snažím v drogerii kupovat prostředky, které jsou bez chemie a nebyly testované na zvířatech.
    Moc děkuji za tip na instagramový profil a takovýto článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že nejsem sama, už jsem si připadala jako maniak :-D My máme doma myčku, tak jsem se zaměřila na eko produkty a teď bych ráda nahradila i prací prostředky :-)

      Vymazat
  5. Tvůj přístup se mi moc líbí! :) Já teda doma používám klasické prostředky. Jediné co, tak máme doma eco přípravek na nádobí, protože klasický jar mi nedělá dobře na ruce :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  6. Moc pěkný článek 🙂. Já uklízím ráda a sama nesnesu když je někde nepořádek 😅, ale mám to stejně jako ty, nejsem ta, která když vidí smítko by musela běžet hned pro vysavač atd., ale ráda udržuji pořádek 🙂. Na paní IG se ráda podívám a přečtu, ráda vyzkouším nějaké tipy a rady 😊. Už kolikrát jsem koukala po něčem takovým...

    OdpovědětVymazat
  7. Mě uklízení nebaví, takže ho doma máme rozdělené. Ne nijak striktně, ale rozhodně není úklid moje doména, naopak uklízí spíš manžel, protože moje výhradní doména je prádlo :) (jinak podle mne postup "raději si to udělám sama, protože nikdo jiný to neudělá tak dobře" je cesta do pekla jak u manželů, tak u dětí - oni si na to rychle zvyknou).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je taky pravda, oni si rychle zvykají :-D Ale aby si právě nezvykl, tak má hlavní parketu nádobí a vysávání :-)

      Vymazat
  8. Na ekologickou drogerii jsem přešla před pár lety a jsem moc spokojená. Od té doby mi navíc umělá aromata konvenčních čistících prostředků připadají hrozně silná a nepříjemná a praští mě přes nos, jen když kolem nich projdu v supermarketu :-)

    OdpovědětVymazat
  9. :D :D :D tak s tou první větou s tebou úplně souhlasím a mám to úplně stejně. :D Ráda uklízím a chci aby bylo čisto všude, takže mi pak vadí i blbá prázdná petlahev u něj na stole v pokoji. :D Když vidím, jakým způsobem myje nádobí, nebo jak luxuje všude jen okolo, radši to udělám sama. :D

    Výborný! Ocet používám moc ráda taky. Myju s ním vždy celou lednici a občas s ním čistím i pračku - je to super pomocník. No a když nám psi zašpiní koberec, tak ocet kombinuju s jedlou sodou a fleky hezky zmizí - když teda nejsou nějak extra zažraný. :D

    OdpovědětVymazat
  10. Děkuji za tip na tu paní :). Já úklid nemám ráda, ale nemám taky ráda takový ten „na oko“ nepořádek :D. Takže rychloúklid dělám běžně, kdežto do toho hloubkového se mi nikdy nechce :D.

    OdpovědětVymazat
  11. Využívám úplně stejné přípravky, také tvrdím, že ocet v domácnosti je prostě základ! Stejně jako kyselina citrónová a jedlá soda, olejíček používám spíše do aromalampy a vany! :D Vůně octu mi nevadí, rychle se vyvětrá.

    OdpovědětVymazat
  12. letos jsem si dala předsevzetí, že budu uklízet průběžně, aby toho nebylo potom tolik, když má přijít návštěva :) a zatím se to daří, hlavně mě to také začalo více bavit, ale musela jsem si k tomu najít cestu :) přesně, jak píšeš :) člověk k tomu musí uzrát :)

    bez chemie zatím nedokáží, ale postupně se snažím domácnost převést na eko :) začala jsem kosmetikou a pomalu pokračuji dál :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsi na dobré cestě, já se teď zaměřila i na tu kosmetiku :-)

      Vymazat
  13. Nesnáším nepořádek, to mě vždycky dovede vytočit doruda :D Uklízení mě baví, ale snad nejvíc se vyžívám v drhnutí koupelny, i když pak teda musím x hodin větrat, protože savo. Ale aspoň se pak kochám spokojeně nad výsledkem :)

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, když dělám velký úklid, nebo na hrubé umývání, či po malování jsem spotřebovala asi dva octy. Super pomocník, no a do pračky, či myčky a varné konvice, abych nezapomněla, je prostě skvělý. Měj moc prima den. ☺♥
    Blog MonalisaBeautyEriAnna

    OdpovědětVymazat
  15. Soda je super. Zbytek ingredienci jsem zatím nezkoušela. Jinak já mám uklízení celkem ráda a když čtu tvůj článek, tak se docela stydím, uklízím tedy méně častěji xD


    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  16. Také mám ráda pořádek. Bohužel moje spolubydlící ne, takže někdy je opravdu těžké udržet jazyk za zuby a nic neříct...

    OdpovědětVymazat
  17. Oblíbila jsem si ocet s citronem, to se uklízí jedna báseň :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥