Co si ještě můžeš přečíst?

Přečteno: Únor

Únor je za námi a nastal pravý čas na článek s přečtenými knihami. Opět to jsou převážně knihy, které jsem četla díky čtenářské výzvě. Většinu z nich jsem měla v elektronické podobě, takže vám je nemohu ani pořádně ukázat, ale zato vám o nich můžu něco málo napsat. 


Tuto knihu jsem si chtěla přečíst delší dobu a konečně díky knižní výzvě na ni nastal čas. Anna je ještě mladá dívka, když se svět obrátí vzhůru nohama. Už roku 1940 začala platit nějaká protižidovská opatření, ale Anne si začala psát deník až v roce 1942, kdy se celá její rodina musela schovat do úkrytu. Jsou to Anniny myšlenky a události z úkrytu. Všichni věděli, že existují koncentrační tábory a dařilo se jim ukrývat se před Němci nějaký ten rok. Anne vyrůstala a s ní i její myšlenky. Dospěla. Sama o sobě byla velice chytrá, což už poznáte ze samotného deníku. Žili v nevědomí, kdy nastane jejich čas. Dlouho se jim dařilo zůstat schovaní, ale nakonec je stejně našli a všichni byli poslání do táborů. Anne nepřežila, ale její tatínek ano. Splnil své dceři největší přání - vydat knihu, kterou napsala sama Anne, její deník. 

Tohle je neuvěřitelné silné téma a Anne je hrdinka. Čtete o životě dospívající dívky, která žije v úkrytu a nemůže ven několik set dní. Žije ve strachu, čte knihy, objevuje lásku k sobě, k chlapci i k rodičům. Nejděsivější je ta doba, ve které žije. Anne ve mně něco zanechala a nemohu popsat co. Sílu? Nejspíš. Zaujala mě svou chytrostí a chutí k životu. A proto mě nejvíc dostal závěr knihy. Hnedle jsem si pustila i film na Netflixu ~ Moje nejlepší kamarádka Anna Franková a brečela jsem jak blázen. Doporučuji. 

___________________________________________________________________________________
Ivona Březinová

Kniha s handicapovaným hlavním hrdinou. Ben se vsadí se svým nejlepším kamarádem na lanovce o slečnu, která se jim líbí - kdo bude první dole, vyhrává. Ben na lyžích sviští jak vítr a probouzí se v nemocnici. Zjišťuje, že nemá nohy. Je plný bolesti, strachu, nechuti k životu. V nemocnici se poznává s Emilem, který sice nohy má, ale chodit nemůže. Jsou si vzájemnou oporou. Bena se ujímají různí doktoři a musí se naučit znovu sedět i chodit. Při představě, že by mohl znovu chodit díky provizorním umělým nohám, sbírá sílu a chuť. 

Kniha je psaná upřímně a od plic, ale zároveň se špetkou humoru. Ben je mladistvý kluk, kterému se od základu změní celý život - je bez nohou. Nikdy jsem žádnou takovou knihu nečetla a tahle se mi líbila. Ben se nevzdal a šel si za snem, že se znovu postaví na lyže. A nakonec to nebyly jenom lyže, ale zkoušel všechno, co mohl. Obdivuhodný příběh.

___________________________________________________________________________________
Astrid Lindgren

Dětská kniha, kterou znáte asi všichni. Příběh šesti dětí, které bydlí ve stejné vesnici. Je to pohlazení po duši, oddechové čtení. Děti, které se učí, poznávají, tráví společný čas a kují všemožné pikle. Při čtení si hned vzpomenete na své dětství. Neustále jsem se usmívala, jak kouzelný příběh to je. Vlastně jsem se v mnoha věcech viděla a musela se pozastavit nad tím, že hromada dnešních dětí vůbec neví, co takové dětství je. Navíc tohle byla první kniha, kterou jsem jako dítě přečetla.

___________________________________________________________________________________
Geneva Lee 

Miluji romantické příběhy a tohle je jeden z mnoha. Clara odpromovala na Oxfordu a po mnoha zkušenostech s muži si chce odpočinout a věnovat se jen práci. Ovšem její nejlepší kamarádka Bella ji vezme na večírek, kde poznává tajemného a přitažlivého muže Alexandra. Alexandr je bůh, ale nejenom to, je i skutečný princ. Clara se stává terčem paparazzi a ví, že začínat si něco s princem, který měl nespočet dívek, je nebezpečné. Ovšem přitahují se natolik, že se od sebe nedokáží držet zpět a jejich vztah bude čistě sexuální. Clara se zamiluje a nastávají problémy. Alex je následník trůnu a na to nesmí zapomenout ani jeden z nich. Spojí je láska dohromady, nebo je naopak rozdělí skutečnost, že je Alex princ a ona obyčejná dívka? 

Překvapilo mě, kolik sexu je v této knize. Kniha je jiná v tom, že není tolik přeslazená. Není to vyloženě originální příběh, protože je vám jasné, jak se to celé bude vyvíjet, ale přesto mě překvapila. A docela i bavila, protože proboha, kdo nikdy nechtěl zažít lovestory jako z knihy? 

___________________________________________________________________________________
Karel Čapek 

Na doporučení kamarádky jsem si přečetla dílo od Karla Čapka. Jedná se o kratší knihu, která je zaměřená na zahradníkův rok, jak vypovídá název. Je to o životě v podobě rostlin, doslova. Rostlinky přirovnává k určitým životním událostem. Je to milé čtení, ovšem můj šálek kávy to není. Nudila jsem se a bavily mě opravdu jenom ty pasáže, když přirovnával určitou květinu k životu. Zahradnictví mi totiž vůbec nic neříká. 

___________________________________________________________________________________
Glendy Vanderahová

Hlavní, nejdůležitější a nejlepší knihu si nechávám na konec. Ornitoložka Joanna, které zemřela maminka, a která si sama prošla rakovinou, se ocitá v Illinois, kde zkoumá hnízdění ptáků. Ovšem jednoho dne ji navštíví malá holčička, jež je bosá a samá modřina. Dívka tvrdí, že přišla z galaxie a říká si Ursa. Navštívila zemi, aby byla svědkem pěti zázraků. Joanna chce kontaktovat místní policii, protože má podezření, že dívka utekla a je týraná. Ursa si tvrdě stojí za tím, že je z galaxie, a Joanna hledá pomoc u samotářského a tichého souseda Gabriela. Nikdo si s dívkou neví rady, ale jedno je jisté - nikdo nemůže uvěřit, že je na tak malé děvče neskutečně chytrá. Gabriel i Jo si jsou blízcí každým setkáním a Ursa si získává jejich srdce a zároveň prožívá zázraky. Jednoho dne se k nim vloupou muži, které Ursa zná, protože má tělo holčičky, která byla zabita jejich rukama. Joanna a Ursa jsou v nebezpečí. Gabriel přijíždí včas, aby je zachránil, ale Ursa stihla být postřelena. V nemocnici je třeba získat více informací, ale všechno, co Ursa říká, je pro ně nesmysl. Nemůže být z galaxie. Ovšem Joanna pro Ursu udělá vše, co je v jejích silách. Je to totiž příběh plný zázraků a jak říká malá Ursa: Musí se dít špatné věci, aby mohly přijít ty dobré.“

Tohle je zázračný příběh! Neskutečné pohlazení po duši. Ursa je doslova a do písmene neuvěřitelná holčička. Knihu řadím ke svým nejoblíbenějším příběhům, jelikož je ojedinělá. Stanete se součástí pěti zázraků, poznáte Ursu a její příběh, stejně tak Joannu a Gabriela. Nebudete chtít, aby to všechno skončilo. Budete se bát, budete doufat. Věřte mi, že tento příběh si získá i vás! A ta obálka? Top! 


Četli jste některou z těchto knih?

Komentáře

  1. Já přečetla tuším jednu, max dvě knihy. Ale tento měsíc se chystám na thriller. Z tvým uvedených některé znám, ale nečetla jsem ani jednu.

    OdpovědětVymazat
  2. Děti z Bullerbynu jsem taky četla jako malá a měla jsem je moc ráda. Jsem zvědavá, jestli je stejně budou mít rády i moje děti. :) Deník Anny Frankové je velmi silné čtení, já četla i další podobnou - Hanin kufřík, který je přímo z českého prostředí. Bylo mi tehdy asi 11-12 a hodně mě to zasáhlo. V Amsterdamu jsem se byla podívat v domě, kde se Anna schovávala.

    OdpovědětVymazat
  3. Jsi šikulka :)! Děti z Bullerbynu jsme četli na základce a pak jsem viděla i film, moc hezké :) Annu Frank jsem četla na 2. stupni.

    OdpovědětVymazat
  4. Deník Anny Frankové jsem měla na maturitním seznamu a také ve mně zanechala takový zvláštní dojem. A Děti z Bullerbynu jsem pravděpodobně jako malá také četla, ale to už si fakt vůbec nepamatuji. :D Můžu se zeptat, podle jaké čtenářské výzvy se řídíš? Jestli z databazeknih nebo nějaké jiné... Docela tě obdivuju, já bych u čtenářské výzvy dlouho nevydržela. Jsem ráda, když stačím přečíst alespoň jednu knihu za měsíc. :D

    OdpovědětVymazat
  5. Jé - Děti z Bullerbynu, ty jsem v dětství milovala.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Jani, Deník Anny Frankové jsem ještě nečetla, nicméně samozřejmě vím oč se jedná. Děti z Bullerbynu mi předčítala tátova bývalá žena, když jsem byla úplně malá, ještě v takovém to starém potrhaném vydání <3 U babičky to pak byla Honzíkova cesta.

    OdpovědětVymazat
  7. Deník Anny Frankové mám v plánu si přečíst už tak 3 roky, ale stále k tomu hledám tu správnou chvíli. Teď mě zaujala knížka v knihkupectví Porodní sestra z Osvětimi, kdy pomáhala ženám rodit děti v koncentračních táborech i přes to, že jí vyhrožovali, že pokud to bude dělat, tak ji zabijí. Šílené. No závěrem se stydím, protože já jsem tolik knížek nepřečetla a měla bych to teda urychleně napravit :D
    Nikys
    https://lifebynikys.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, tu jsem četla a je fakt, že o porodech v koncentračních táborech se vůbec nemluví ani v jiných knihách moc nepíše, takže tohle bylo taky velice zajímavý a smutný.

      Vymazat
  8. Taky jsi toho dost přečetla :)
    Žádnou knihu jsem nečetla, ale láká mě Deník Anny Frankové.. Tak třeba se k němu někdy dostanu :D

    OdpovědětVymazat
  9. Žádnou z knížek jsem nečetla, teď to čtení dost flákám. Ale jedeme teď na krátký pobyt, tak jsem si aspoň jednu knížku s sebou vzala :) O deníku Anny jsem četla hodně, ale asi nemám na to ty koule si to přečíst.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  10. Knížku Děti z Bullerbynu si moc dobře pamatuji, také to byla jedna z mých prvních knížek, které jsem jako dítě přečetla 😊.

    OdpovědětVymazat
  11. Páni a já jsem ráda, že přečtu jednu knihu za měsíc :D. Deník Anny Frankové si chci taky přečíst :). Zaujala mě i Royal :).

    OdpovědětVymazat
  12. Teda čteš jako divá! Já bych tolik chtěla víc číst, ale nějak vždy ten měsíc uteče, ani nevím jak. Myslím, ale, že z tvého výběru bych si také vybrala, Kde se les dotýká hvězd vypadá moc hezky!

    OdpovědětVymazat
  13. Na první pohled mě uchvátila poslední kniha, i mám pocit, že by se mi líbila, ale popis děje mě moc nezaujal :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  14. Jani, celkem pořádná hromada!
    Deník Anny Frankové jsem četla před lety, Čapek nezklame a Děti z Bullerbynnu, ty snad milují všichni.
    Měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
  15. Uf, tolik knih za jeden měsíc. Když jsem to tak propočítávala, že přečtu v průměru jednu knihu za 40 dní.
    Jinak ze seznamu mě zaujala kniha kde se les dotýká hvězd. To bych si i ráda přečetla.

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Jani, přečetla jsi spoustu zajímavých knih. 🙂 Já za únor stihla jen dvě a půl a s dalším čtením jsem na konci měsíce začala.
    Mám ráda Karla Čapka, ale knihu, která je na seznamu, jsem nečetla. Děti z Bullerbyny jsem jako malá měla moc ráda. Z ostatních knih bych si vybrala - ta poslední, která má moc hezkou obálku, by se mi mohla líbit.

    OdpovědětVymazat
  17. Tak Deník Anne Frank jsem dnešním dnem také dočetla a víc se k tomu asi pak vyjádřím na svém blogu. Zahradníkův rok pro mě taky nebyla nic extra, ale začal ajsme to poslouchat v den té ruské invaze a bylo to pro mě takové pohlazení a jistá forma meditace.

    OdpovědětVymazat
  18. Super tipy na knihy, poslední dobou jsem bohužel čtení trochu zanedbávala, ale zase se do mých oblíbených titulů pustím. :))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥