Co si ještě můžeš přečíst?

Přečteno: Leden

Ráda bych vám shrnula svůj seznam knih, které jsem přečetla za měsíc leden (a že jich není málo). Tyto články se mi líbí, protože díky nim narazím na knihy, které si chci přečíst. Třeba také někoho inspiruji k přečtení. Budu ráda, když se v komentáři zmíníte, zda jste některou z tohoto seznamu přečetli. 

Heather Morrisová

Jelikož mě zajímají témata ohledně koncentračních táborů, tak tato kniha nesměla na mém seznamu chybět. Jedná se o příběh tří sester, které dají slib svému tatínkovi, že se nikdy nerozdělí, protože spolu jsou silnější. Jedná se o rok 1942 a tyto mladé dívky se ocitají v táboře. Livi s Cibi stráví tři roky v táborech smrti a zažijí a uvidí samé hrůzy. Magda se dostane do tábora později, společně s maminkou a dědečkem, pro které život skončí ihned po příjezdu. Magda se se svými sestry potká a čeká je pochod smrti. Je to příběh podle skutečných událostí a vyvolal ve mně nespočet emocí. 

Mrazilo mě po celém těle a nejosobitější moment byl ke konci knihy, kde byly fotografie sester a rodiny. Tohle jsou silné příběhy a pokud jste četli Tatéra z Osvětimi či Cilčinu cestu, tak na tuto knihu nezapomeňte.

___________________________________________________________________________________
Carter Wilson


Nejsem milovník thrillerů, ale asi se jím stanu. Tento příběh byl čtivý už od samého začátku. Setkáváme se tu s hlavní postavou Tommem a jeho minulostí - Elizabet. Tommy je slavný spisovatel. Píše knihy o sériových vražedkyní a má dokonalou motivaci. Skutečnou sériovou vražedkyni s níž se v mládí potkal, přesněji řečeno, která před ním zabila jeho kamaráda. Umlátila ho kamenem. Je to jeho životní tajemství, a proto, když se Elizabteh ocitá na scéně, se Tommy musí odpojit od rodiny. Manželky i dětí. Tommy se vydává na cestu a plní veškerá přání Elizabteh jenom proto, aby zachránil sebe i svou rodinu. Kam až tohle může zajít? 

Musím říct, že jsem teda byla napnutá jak kšandy od začátku až do konce. Nic takového jsem nikdy nečetla a nejvíc miluji, když mě kniha dokáže překvapit a tady se zadařilo. Přesně víte, kdo je vrah, ale nevíte proč ani žádné jiné okolnosti. Tommy měl za úkol napsat pravdu o Elizabteh a to takovou, kterou si na vlastní kůži vyzkouší, aby ji skutečně porozuměl. 
___________________________________________________________________________________

Nicholas Sparks 


Nicholas Sparks je můj nejoblíbenější spisovatel a nikdy mě žádným ze svých příběhů nezklamal. Jedná se o romantický, ale zároveň dramatický příběh, ve kterém nechybí myšlenka ani pořádně rozuzlení. Mile mě překvapilo, že spisovatel zakomponoval do knihy problémy, které se skutečně ději. Do děje nás vtáhne Trevor a jeho dědeček, který měl nehodu a zemřel v nemocni. Trevorovi zůstal barák společně s včelami, o které se musí starat. Trevor se seznamuje s milou policistkou a každé pondělí volá se svým terapeutem, protože trpí PTSP. Také narazí na mladou dívku Cellii, která je bledá a samá modřina. Ve vzduchu je láska, ale i pátrání, protože jeho umírající dědeček mu před smrtí stihl říct pár nesrozumitelných slov. Trevor pátrá a během toho zažívá krásné, ale i krušné momenty. 

Nicholas umí pást knihy, ve kterých mi zlomí srdce. Občas jej zase zalepí, a přesně za to jeho knihy miluji. Tento příběh je tak láskyplný, plný smutku, ale i naděje a odhodlání.  

___________________________________________________________________________________

Anna Moricová

Tuto knihu jsem měla přečtenou během chvilky a je skvělá. Jedná se o Annu, která studovala medicínu a stala se psychiatričkou. Je to o její cestě ze studia až k samotné práci. Poznatky a momenty. Je to psané čtivě a s humorem. Byla jsem tomu všemu ještě blíž, protože také pracuji s lidmi (s alzheimerovou chorobou a věřte mi, že to je taky takový blázinec) a sama slečna je introvertka. 

Opravdu jsem soucítila. Každá práce s lidmi je psychicky dost náročná. Líbí se mi, že je to napsané přímočaře a doporučuji všem! 

___________________________________________________________________________________

Julie Caplin

Velice milý příběh, který mě vtáhnul do děje v prostředí Dánska. Kate pracuje pro úspěšnou PR firmu a dostane za úkol sehnat novináře na jejich pracovní výjezd do Dánska za poznáním významu hygge. Jejich cesta je dobrodružná a plná nečekaných událostí. S Kate jede i novinář, s kterým si od samého začátku nesedla. Ukáže se, že je to ten chlap, kterého potkala na důležité události, z kterého se ji podlamovala kolena. Kate tuší, že tenhle týden bude dost krušný. Čeká ji důležitá práce, kterou nesmí pokazit, pokud se chce dočkat povýšení. Společně se skupinou poznávají prostředí Dánska a zároveň poznávají sami sebe. Cizí lidé, kteří se stanou přáteli. Hygge jim otevře oči i srdce. Příběh, který je vtipný a plný lásky.

Příběh mě vtáhnul do děje, hnedle bych do Dánska vyrazila. Je to dobrodružství, které mě pohltilo a obdivuji Kate, která se chopila smečky divokých novinářů. 

___________________________________________________________________________________
Erich Maria Remarque


Kdybych si tuto knihu nevybrala do výzvy, nejspíš bych si ji nepřečetla. Ovšem jsem mile překvapena. Ze začátku to trochu vázlo a začalo mě to bavit až tak po sto stránkách. Tento příběh vypráví Robby. Je to o jeho přátelích z války. Jejich životě. Robby potkává slečnu, která se mu zalíbí, ale osud jim nepřál a setkávají se s nemocí, která vede ke smrti. Příběh je především o přátelství, lásce, chudobě a nemoci. Hlavní zvrat je ke konci knihy, který mě zlomil. 

___________________________________________________________________________________


Je to příběh z roku 1947. Týká se Winstona, který věřil, že existuje Bratrstvo, které je proti Straně. Je to doba, kdy nemůžou být proti Straně a nesmí říct nic, co by naznačilo jejich nevíru. I tady se zrodí tajná láska. Milovat, ale nesmět to projevit. Především, když má manželku. Doba, kdy se nic nesmí. 

Popravdě mě to moc nebavilo. Není to můj šálek kávy a bavily mě pasáže až ke konci, kdy měl milenku, když jej Strana našla a dali ho do vězení. Zjistil, že byl podveden. 

___________________________________________________________________________________

J. K. Rowling


Když malý klouček Jack ztratí, přesněji jeho nová nevlastní sestra vyhodí z auta, nejoblíbenější plyšové prasátko jménem Pašík, je velice smutný a naštvaný. Ovšem je Štědrý den, nejkouzelnější den v roce. Jack nechtěl bez Pašíka nic dělat, proto jeho nevlastní sestra přinesla na omluvu nové prasátko, ale Jack jej nepřijmul. Nebyl to jeho Pašík. Ten měl místo očí knoflíky a voněl úplně jinak. A než Jack usnul, jeho nové prasátko ožilo. Jsou Vánoce a mají pouhý den na to, aby miniaturní Jack našel svého Pašíka ve světě Ztracených. V tomto světě nemá živý kluk co dělat, proto je po cestě čeká několik problémů. Hlavně se musí dát pozor na Ztrátu, ke kterému se nikdo nechce dostat, protože to znamená konec. 

Ach, tohle si zamiluje opravdu celá rodina. Ten příběh je krásný, zábavný, napínavý. Jack je dítě a je krásně ukázáno, jak ztrátu hračky prožívá. Svět Ztracených je zajímavý místo. Úplně jsem si představila, co vše jsem ztratila nebo zapomněla a jak teď hledají cestu ke mně. Pokud hledáte příjemné, oddechové čtení, tak se začtěte do tohoto kouzelného příběhu.

___________________________________________________________________________________


Nina Špitálníková


Nina přináší sedm rozhovorů se severokorejskými uprchlíky. O dění v Severní Koreji je velice málo informací a tady v této knize nahlédnete do událostí. Jak žijí lidé ve městě a lidé na vesnici? Jak uctívají svého vůdce. Jak jsou na tom s hygienou, autem, mobilem? Co koncentrační tábory? Režim, který není svobodný, ale oni jej svobodným cítí a uctívají, dokud neutečou a nepoznají skutečný svět.

Tohle byl masakr. Do slova a do písmene. Nic z informací jsem nevěděla a rozhodně mi to otevřelo oči. Nechápu, jak se to vůbec může dít, když je doba taková, jaká je. U nás je normální, že auto řídí kde kdo a tam? Tam můžou určití postavení jedinci, a přesto to má další ALE. Hygienické potřeby naprosto nepředstavitelné. Vojna, kde se ženy znásilňují den co den a je to normální. Naopak kdyby si žena stěžovala, dostane trest. Někdo blízký z rodiny zmizí, nikdo nic netuší a buď se vrátí v hrozném stavu, nebo vůbec. Říkám vám, že tohle si musíte přečíst.
___________________________________________________________________________________


Eddy De Wind


Další příběh z prostředí koncentračních táborů. Tato kniha je ojedinělá v tom, že hlavní hrdina si psal deník přímo v táboře a ten je zformulovaný do knihy. I tady se setkáváme s bojem o přežití, láskou (po vysvobození se z tábora po pár letech jejich láska skončí. Nemohli spolu nadále žít po všem, co prožili) a lékařskými experimenty. Dočtete se všech ukrutností, které byly páchány. Tohle jsou díla, ve kterých prožijete Osvětim. 

Je to síla a pokud máte tuto tématiku rádi, doporučuji. Tohle je taková dávka lidské síly, že musím zvládnout naprosto všechno, když oni zvládli tábory. Je to nepředstavitelné a o to horší je, že všechnu tuto historii chtěli ututlat. 

Komentáře

  1. Četla jsem Svědectví a nestačila jsem se divit. A taky Kavárnu a to už bylo milé kafe)))
    Hezky víkend a díky za další tipy na čtení. E

    OdpovědětVymazat
  2. Kavárna v Kodani je skvělá, kdo ti ji taky doporučil, že jo :D Svědectví o životě v KLDR jsem také četla a byl to teda masakr a vůbec mi při tom čtení nebylo příjemně. Tu jednu hvězdičku za 1984 ti ale neodpustím :D

    OdpovědětVymazat
  3. Nečetla jsem nic, ale zaujala mě první kniha. Dále bych si jednou ráda přečetla knihu 1984. Thrillery taky v lásce moc nemám, ale jeden doma na mě taky čeká. Já za leden přečetla jen dvě knihy :)

    OdpovědětVymazat
  4. Na knížku o Severní Koreji si taky brousím zuby - vloni jsem viděla dvě online přednášky právě od Niny Špitálníkové a byl to nářez!

    OdpovědětVymazat
  5. Tři sestry, Kavárna v Kodani tyhle dvě mám doma a také se do nich chci pustit, kdy to nevím :D
    Vánoční prasátko bych si též přečetla ráda :)
    Zbytek knih mi moc neříká

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavé tipy na čtení, děkuji. 🙂
    Z tvého seznamu jsem četla akorát 1984 a knížka se mi líbila. Od Nicholase Sparkse mám doma To nejlepší z nás. Četla jsi ji? Viděla jsem i film, který se mi taky líbil.

    OdpovědětVymazat
  7. Knížky od Nicholase Sparkse miluju, jednu dobu jsem četla jen jeho knížky :) Obdivuju tě, kolik knížek jsi přečetla, je to až neskutečný :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  8. Wow, přečetla jsi toho opravdu hodně! Od Remarqua se mi líbilo Na západní frontě klid. Zkus :) z maturitní četba se mi také hodně líbilo O myších a lidech. 1984 jsem si vytáhla u maturity.. Dlouho jsem se nemohla začíst. Přišlo mi to hodně složité..
    Právě čtu o KLDR, proto děkuji za další knihu :)

    OdpovědětVymazat
  9. Přečtela jsi slušnou hromádku knížek. Já obvykle zvládnu tak čtyři do měsíce. Nečetla jsem ani jednu z tvého seznamu.

    OdpovědětVymazat
  10. Páni, tys toho ale přečetla :O. Super článek, děkuji za tipy, přečetla bych si Kavárnu v Kodani, Návrat, Deníček psychiatričky i Tři sestry :).

    OdpovědětVymazat
  11. Kavárnu v Kodani právě dočítám a moc se mi líbí, je to taková správná oddychovka. :) Jinak já jsem naopak milovník thrillerů a díky za doporučení, po Chlapci v lese se podívám a ráda si to přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak teď se hluboce stydím, kolik knih jsem za leden přečetla já :D Musím teda říct, že jsem svoji knihovničku za poslední 2 měsíce obohatila asi o 14 knih, ale se čtením je to bída, vždycky jsem byla nucena sáhnout po skriptech do školy :) Hodně mě zaujala kniha Chlapec v lese, ukládám si článek jako tip :)
    Nikys
    www.lifebynikys.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Páni, smekám kolik si toho přečetla! Nejvíce mě zaujal Chlapec v lese a píšu si to na svůj seznam. Tyhle články mě moc baví, takže se těším na únorový 🤍

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, četla jsem Tatéra z Osvětimi i Cilčinu cestu, oboje velmi silné, ale znám mnohem lepší 2. světová díla s propracovanějším jazykem. Tak to by se ti mohlo líbit z thrillerů Dítě číslo 44 jestli jsi ho tedy ještě nečetla. Sparkse bych si teďka v téhle depkodobě přečetla moc ráda, ale nevím jestli ho v knihovně mají. Miluju hlavně filmy na motivy jeho knih, on má opravdu ty romány takový něžný, takový ty jak pohladí na duši. Kavárnu v Kodani mi dneska vyzvedávala mamka v knihovně, konečně se na mě dostala řada, byla jsem v seznamu rezervací. Od Orwella jsem četla a maturovala z Farmy zvířat, docela mě bavila, je to krátký a jednoduchý dílo. Když jsem si to vytáhla docela jsem zajásala. A ještě přeci jen ti doporučím něco a to Sepetysovou Rutu, ta se ti bude podle mě moc líbit, jestli jí ještě neznáš.

    OdpovědětVymazat
  15. nečetla jsem nic z tvého seznamu :) líbí se mi tvůj průřez žánry :)

    OdpovědětVymazat
  16. Tyjo, tolik knížek neprectu ani za celý rok 😅 já na tu osvětimskou četbu moc nejsem :) ale vánoční prasátko vypadá rozkošné!

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  17. Svědectví o životě v KLDR je pecka. Vynikající kniha, tak nabitá zajímavostmi a přesto se nenimrá v detailech, zkrátka jen popisuje severokorejský život tak, jak leží a běží. Poslouchala jsem ji v audioverzi a byla nadšená.

    Orwella i Remarqua mám ráda, ale jsou to těžší knihy...

    OdpovědětVymazat
  18. Zaujal mě Deníček psychiatričky. Už dřív jsem po něm pokukovala, ale zapomněla jsem na něj. Snad ho budou mít v knihovně :) a Svědectví o KLDR je suprová kniha.

    OdpovědětVymazat
  19. Máš dobrý vkus na knihy, většinu bych si klidně přečetla také. Mám teď právě také rozečtené Tři kamarády, ale zatím jsem v té nudnější počáteční fázi :D

    OdpovědětVymazat
  20. Deníček psychiatričky mě docela zaujal, na tyto knížky ze života je nálada vždycky :D

    OdpovědětVymazat
  21. Skvělé tipy na knihy! Asi bych se sebou měla něco dělat, protože to je neskutečný, kolik knížek přečteš za měsíc! <3

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥