Co si ještě můžeš přečíst?

Špatné výsledky ~ biopsie čípku

Nejděsivější moment, který může být je, když vám doktorka oznámí, že něco není v pořádku. Ať už se to týká čehokoliv v (na) našem těle. A nejhorší je chvíle, kdy potřebujete vědět víc a začnete hledat na internetu. Činnost, kterou je nejlepší nedělat, samozřejmě. Jelikož internet je místo, kde se píše kde co a pravda může být úplně jiná. Já se bohužel řadím mezi skupinu lidí, kteří potřebují nutně vědět co, jak, proč, takže vyhledávám odpovědi na své otázky. 

Potřebuji vědět, co se děje. Co znamenají výsledky, co obnáší vyšetření, co se může stát atp. Není to vždycky jenom ohledně zdraví, ale i čehokoliv jiného. Jsem zvědavá a především jsem člověk, který musí vědět do čeho jde, co jej čeká. Bez toho bych byla ještě víc nervózní. Mám problém, o kterém jsem na internetu našla minimum, a ačkoliv mi to není dvakrát příjemné (vystoupení z komfortní zóny), podělím se o tom s vámi, protože to třeba někomu pomůže, nebo zjistí něco, co netušil.


Ufff...

Při pravidelné prohlídce na gynekologii vyšly výsledky z cytologie horší, než by měly být. Po celý rok jsem chodila po třech měsících na stěry, aby se ověřila správnost výsledků. Aby se potvrdilo, zda je opravdu něco špatně. Když se zjistilo, že výsledky nejsou lepší, doktorka mi oznámila, že se musím objednat na vyšetření do centra onkologické prevence v nemocnici. Asi si umíte představ, jak mi v tu chvíli bylo. Hlavou se mi honily dvě slova ~ rakovina & nemocnice. Moje maminka i teta si prošly rakovinou, takže predispozice jsou. Doktorka mi řekla, ať se nebojím, že to neznamená nic špatného. Nálezy na čípku se dělí na čtyři skupiny a já byla v první až druhé - nejsou nebezpečné, ale už jsou třeba sledovat podrobně. 

Jsem člověk, který se nevyptává, ačkoliv bych otázky měla. Znáte to nejspíš ze školy, když se učitel ptá, zda všemu rozumíte a vy kývete hlavou, že ano, ale ve skutečnosti nemáte páru. Přesně takhle jsem kývala doktorce, i když jsem si v hlavě říkala, že nechci dělat předčasné závěry a cpát si do hlavy něco, co není pravda. Zkrátka jsem nechtěla nic číst ani slyšet, ale počkat si prostě na to, co mi řeknou v centru po vyšetření. 

Čím víc se vyšetření blížilo, tím víc mě zajímalo, co mě čeká. Bála jsem se a začala jsem hledat na internetu. Bohužel jsem nenašla nic, co by mě uspokojilo ke klidu ba naopak. Četla jsem o biopsii čípku, těhotenství, ale i tom, že vše dobře dopadlo a špatné výsledky sami zmizely. Jedná se totiž o nějaké HPV viry, které můžou sami od sebe zmizet, ale taky nemusí. 

Nastal den D, kdy jsem se objevila v nemocnici. Poprosila jsem přítele, aby jel raději se mnou, nejenom kvůli stresu, který jsem měla, ale i kvůli tomu, že jsem nevěděla jak mi bude po vyšetření. Naštěstí, že jsem se takto pojistila, byl totiž potřeba. 

Paní doktorka i sestřička byly skvělé a hodné, že to moji nervozitu trochu zmírnilo. Paní doktorka mi prováděla klasické stěry, ale chvíli na to se mě zeptala, jak snáším bolest a zda může provést biopsii čípku. Odpověděla jsem, že záleží, o jakou bolest se jedná. (Slovo biopsie mě dost vylekalo, protože přesně to jsem nechtěla = odebírá se vzorek tkáně čípku bioptickými klíšťkami - u mě bez lokálního umrtvení). Bolest bych rozhodně přirovnala k nějaké době porodní, ačkoliv jsem ještě nerodila. Samotné uštípnutí čípku nebylo tak hrozné (štíplo to), ale ta bolest v podbřišku byla silná - mnohem, fakt mnohem silnější než při menstruaci. Menší problém byl v tom, že jsem dost krvácela, takže mě musela více ošetřovat a ta nejméně příjemná část byla, když mi musela zavést obvaz, aby tlačil na to poraněné místo a zastavilo se krvácení. K tomu jsem dostala poporodní vložku. Bylo to nepříjemné, nemohla jsem ani sedět a po celý první i druhý den jsem měla držet klidový režim. Trochu mě vyděsila ta část, kdy mi paní doktorka vysvětlovala, co dělat, kdybych hodně krvácela. Naštěstí do druhého dne bylo všechno v pořádku, obvaz jsem vyndala a pár dní jsem lehce špinila. 

Výsledků jsem se bála, ale bylo mi řečeno, že se nejspíš bude jednat o zánět. Musím podotknout, že jsem neměla a nemám žádné problémy, přesto výsledky nebyly nejlepší. Zkrátka se může něco dít a nemusíte o tom ani vědět. Choďte na preventivní prohlídky. Každopádně se jedná opravdu o záněty a budu používat tablety po dobu deseti dní. Za půl roku jdu na kontrolu. 

Třeba jsem článkem někoho uklidnila a zároveň jsem sdílela svůj příběh, protože na toto téma je tak málo diskuzí a odpovědí. 

Komentáře

  1. I já jsem ten typ člověka, který hned všechno googlí a potřebuje vědět oč jde. Informace, které se dočtu ale zpracovávám opatrně a né hned všemu věřím, některé je dobré brát s rezervou nebo se optat někoho kompetetního, kdo se v tom pohybuje více :-). Jsem ráda, že ti vše dobře dopadlo! ❤🍀. I já jsem toho názoru ať všichni chodí na pravidelné prohlídky, vždyť to nic není 😉 a je lepší být pod kontrolou a kdyby něco tak na to přijít včas, kdy je ještě nějaká možnost než přijít pozdě, kdy už moc řešení není..

    OdpovědětVymazat
  2. Jani naprosto chápu, taky vše googlím, ale neměla bych, protože se právě vždy člověk dozví to nejhorší a že je vlastně na smrtelné posteli, i když má třeba jen nějaký zánět :D Každopádně věřím, že to je dost nepříjemné a doufám, že to bude vše v pohodě a nebudeš mít žádné následky. Drž se!:)

    OdpovědětVymazat
  3. Ježiš, jen jsem článek četla a už se mi z toho zamotala hlava… Nesnáším doktory a všechny tyhle prohlídky jsou pro mě smrt, natož nějaká biopsie čípku, to bych asi nedala. Hned na konci jsem si oddychla, že jsi snad vlastně v pořádku a držím palce, ať už to tak zůstane 🙏🏻♥️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Barunko. Jakožto já, která se bojí snad všeho, především doktorů, cizího prostředí a toho, co nezná...byla to pro mě smrt.

      Vymazat
  4. Také vše hned googlím, prostě potřebuji vědět více a připravit se raději na nejhorší. Zážitek to pro tebe musel být naprosto strašný, úplně se mi dělalo špatně při popisu toho zákroku a doufám, že to nikdy nezažiju. Přeji ti hodně sil a zdraví, jsem ráda, že už si v pořádku ♥️

    OdpovědětVymazat
  5. Hlavně že jsi v pohodě, kočko! ♥

    OdpovědětVymazat
  6. Tak já se přidám s tím, že taky googlím. Všechno :D Před několika měsíci jsem taky měla něco s čípkem, ale nemůžu si vzpomenout, co to bylo. Taky mě to trochu vystrašilo, protože teď se zrovna babička léčí s rakovinou dělohy :( Pak doktorka říkala, že je vše v pořádku, ale měla bych chodit aspoň co půl roku na kontrolu. Gyndu asi nikdo nemusí, ale pro mě je gynekologie lepší než zubař :D
    Muselo to být hrozné, to jsem naštěstí podstoupit nemusela... mrzí mě, že ses tak trápila :( Tak snad už to bude napořád v pořádku :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jani, vím, že to není příjemné, ale pokud ti říkali ať se nebojíš, že nejspíš o nic nejde, tak jim věř, zkus se naladit na vlnu důvěry. Já když šla na operaci, bylo mi naopak vždy řečeno to nejhorší, abych s tím počítala protože byla větší šance že se to stane. To samé teď máme s maminkou, kdy je po rakovině (taky to mám v krvi) a čekáme na výsledky biologických testů zda si ten špatný gen pojedu taky... Nakonec jsem ráda, že mám už miminko, protože nikdy nevíš, jaká informace přijde, ale musíme to brát tak jak to je. Bude líp!

    OdpovědětVymazat
  8. když jsem dočetla článek, ulevilo se mi... "jen" zánět :) a opravdu obdivuji, že ses o to s námi podělila, děkujeme :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Jani, jsem ráda, že je to jenom nějaký zánět. Připomněla jsi mi mou první návštěvu na gyndě, kdy jsem si naivně myslela, že ženská bude lepší. Pamatuju si, že jsem tam šla jak na smrt a ještě mi paní doktorka od oka řekla, že mám asi rakovinu, prostě koukla a viděla. Bez mého souhlasu nechala ještě dalších 5 VŠ studentů jakože hele vidíš to....Hrozný, celej den jsem pak probrečela, že mám rakovinu...Nikdy víc! Dosud jsem chodila k super gynekologovi, bohužel odsud utíká do Prahy, takže budu zase měnit, ale už mám vybráno primáře oddělení jedné nedaleké nemocnice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to mi teda přijde naprosto šílený, jak si tohle vůbec dovolí říct aniž by dělala nějaké testy a podobně :O Ach jo. Říká se, že chlapi jsou lepší, ale co jsem byla třeba v té nemocnici, tak paní doktorka fakt skvělá :-)

      Vymazat
  10. Chápu tvoje obavy. Když je něco mně nebo někomu z rodiny,taky hned vše hledám na internetu. Já "tam dole" taky měla zánět a museli mi ho odoperovat. Nicméně doufám, že tobě všechno dobře dopadne a nebude se jedndat o nic vážného!

    OdpovědětVymazat
  11. Tyjo, to jsem četla se zatajeným dechem, jsem ráda že to nakonec dobře dopadlo!

    Ela

    OdpovědětVymazat
  12. Janči, v prvom rade ti prajem skoré uzdravenie :)
    Máš pravdu, nikdy netreba podceňovať preventívne prehliadky, pretože keď bude na niečo neskoro bude si to človek neskôr vyčítať. Dúfam, že ďalšie výsledky budú omnoho lepšie. Keby si niečo potrebovala kludne som tu pre teba :))

    OdpovědětVymazat
  13. Já taky vždy vše googlím a pak si za to nadávám, protože se akorát více vyděsím, i když to není někdy třeba. Jsem ráda, že nakonec se jedná "pouze" o zánět a ne nic horšího! <3 Věřím, že to muselo být hodně nepříjemné, já jsem třeba šílená citlivka na jakékoliv vaginální vyšetření, i obyčejné preventivky (nechápu, jak jsem mohla rodit :D), takže u tohoto bych byla určitě šílená hysterka! Jsi statečná, že jsi to zvládla a děkuji za podělení se o tuto zkušenost :).

    OdpovědětVymazat
  14. Ježiši Kriste, jsem myslela, že nám ty výsledky v tomhle článku neřekneš! Jsem ráda, že je to jenom zánět a bude to ok, ale chodit na gyndu a k zubaři je prostě brutálně důležitý. Na gyndu chodím opravdu pravidelně, u zubaře jsem měla teď přestávku, ale taky budu chodit dvakrát do roka.

    Člověk nemusí nic cítit a stejně se něco může dít. A přijít na to na začátku je naprostý požehnání si myslím.

    Takže jsem ráda, že jsi ok :)! A je to moc hezky napsaný!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já chodím pravidelně jak na gyndu, tak i k zubaři :-D A děkuji ♥

      Vymazat
  15. Také si hned všechno hledám, ale hlavně že to je v pohodě, ale musel to být určitě stres :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  16. To muselo být hodně nepříjemné. Jsem ráda, že to dobře dopadlo <3! Upřímně, také mi jsou kontroly u ženského lékaře nepříjemné, ale jak říkáš, je potřeba chodit pravidelně.

    OdpovědětVymazat
  17. Fuu, tak to jsem četla s velkým napětím. Bohužel mám zrovna pár dní před preventivní kontrolou... Rodila jsem, přesto mi to vyšetření zní děsivě.
    Tak ať je to za půl roku v pořádku!

    OdpovědětVymazat
  18. To tedy zní pořádně děsivě! Jakmile je v něčem slovo rakovina, tak okamžitě naskakují katastrofické scénáře asi úplně každému. Moc držím palce, aby se všechno rychle spravilo a byla jsi už v pořádku.

    OdpovědětVymazat
  19. Sakriš, to musel být hodně nepříjemný zážitek. :( Nicméně je super, že jsi nic nepodcenila a nezanedbáváš prevenci. Z toho já mám obrovský respekt a na prohlídky chodím opravdu pravidelně. Hlavně, že to dobře dopadlo a snad se zánět vyléčí! :)

    OdpovědětVymazat
  20. Na biopsii jsem byla před lety ze stejného důvodu taky. Dělala mi ji doktorka přímo během preventivní prohlídky, takže jsem vůbec nedostala šanci cokoliv zjišťovat ani se připravit na to, že vyšetření bude více bolavé než obvykle. Sestřička se mi sice snažila odvádět pozornost a všichni byli milí, ale stejně. Domů jsem šla jako mátoha. Naštěstí se to dá zvládnout a člověk aspoň pak ví, na čem je. Držím palce, ať už je všechno jen v nejlepším pořádku. U mě se to časem samo zlepšilo a nález vymizel.

    OdpovědětVymazat
  21. Tak tento článek bych měla ukázat příteli. Není úplně nadšený, že mám za gynekologa chlapa a nechápe, proč chodím na prohlídky. Já teda chodím pravidelně, ale možná je to dané i tím, že si nechávám předepsat antikoncepci. Hlavně, že to dopadlo celkem dobře, ale ta biopsie teda musela být dost nepříjemná. Hlavně, že už to máš za sebou <3

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥