Co si ještě můžeš přečíst?

Kniha: Šťastný život od Willa Bowena

Dneska vám přináším článek týkající se knihy, kterou bych vám ráda doporučila. Od Willa Bowena mám přečtenou knihu Svět bez stížností, kterou můžu taky všemi deseti doporučit. Jsou to knihy o osobním rozvoji a motivaci a s tipy, jak danou situaci vyřešit. Nyní budete číst o Šťastném životě. Přiznejte si, kdo dokážete definovat šťastný život? Kdo znáte rozdíl mezi radostí a štěstím? A jste skutečně šťastní? 

,,Osud není otázkou náhody, ale záležitosti volby. Na osud nečekáme se založenýma rukama, osudu dosahujeme."

Je opravdu jednoduché najít cestu, jak být šťastný. Jde o to porozumět. Snažit se být pozitivní, vnímat a vyhledávat optimismus, stejně tak se obklopovat veselými přáteli. Proč? Protože když vidíte, jak je někdo šťastný, snažíte se o to taky. 

Co je to štěstí? V klasické pohádce Lewise Carrolla, Alenka v říši divů, vede Alenka s kočkou Šklíbou následující rozhovor: 

Alenka: ,,Řekla bys mi prosím, jak se odtud dostanu?"

Kočka Šklíba: ,,To ovšem záleží hlavně na tom, kam se chceš dostat."

Abychom mohli z místa, kde zrovna jsme, vyrazit správnou cestou, musíme mít jasno v tom, kam chceme dojít. Chceme-li být šťastní, začněme tím, že si napřed ujasníme, co to znamená být šťastný.

Štěstí je stav spokojenosti a celkově převládajícího dobrého pocitu ze života, zatímco radost je jako ohňostroj, který chvíli vybuchuje a září, ale rychle pohasne. 

Rozdíl mezi štěstím a radostí skvěle vyjádřil Salinger, autor románu Kdo chytá v žitě. Ve své povídce napsal: 

,,Nejpodivuhodnější rozdíl mezi štěstím a radostí je ten, že štěstí patří do skupenství tuhého a radost do skupenství kapalného." 

Být šťastný není jenom o tom zaměřovat se na sebe. Jde i o to, jak se stavíte k druhým. Jde o to, jak mluvíte. Používejte afirmace a místo slov: ,,Asi mě nemá rád, proto neodpovídá..."používejte raději ,,Má vybitý mobil, proto neodepisuje." Nehledejte za vším něco negativního.

V knize se objevují krásné citáty ohledně šťastného života. Čtení to obohatí. Měla jsem chuť pořád fotit a sdílet moudra, ale to bych tu knihu nejspíš nikdy nedočetla. V knize autor píše i o výzkumech a přednáškách, které pořádá. Jak moc jsou lidé šťastní a jaké jsou hlavní důvody, kdy se šťastní cítí? Rozhodně touto knihou nesáhnete vedle. Můžete tím někomu udělat radost, ale zároveň obohatit i sebe. Seberozvoje není nikdy dost. A díky této knize si třeba mnohé věci uvědomíte. 

Knihu doporučuji už z toho důvodu, že o šťastném životě by si měl přečíst každý z nás. Já sama jsem si myslela, že tomu rozumím, ale kniha mi ukázala pravý opak. Nerozuměla jsem tomu dostatečně. A teď po přečtení jsem spokojená, protože to bylo krásně vysvětlené a názorně předvedené příklady od autora. To je velké plus, protože ty jeho příklady ze zkušeností jsou skvělé a krásně danou situaci vysvětlí. Obohatí vás a vy lépe porozumíte. 


Komentáře

  1. Knížku neznám, ale vypadá super, píšu si jí na wishlist:)

    OdpovědětVymazat
  2. presne tieto motivujúce knihy uplne milujem :) určite by sa mi páčila

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku neznám, takže děkuju za tip, podobné knížky mám moc ráda :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. Svět bez stížností jsem četla, i takhle vypadá dobře :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  5. Knížka má zajímavý popis a přesně taková témata mě baví. Musím na ně mít náladu, ale jednou za čas takové čtení není na škodu. :))

    OdpovědětVymazat
  6. O této knížce jsem bohužel neslyšela, ale už co to čtu, musím ji mít ve své knihovně. Je to nádherné, takže si ji určitě pořídím. :)

    OdpovědětVymazat
  7. knihu jsem několikrát viděla v knihkupectví, ale nečetla jsem si, o čem je :) díky tvému článku mě však dost zaujala, zní vážně skvěle :)

    pokud mohu, tak za sebe doporučuji knihu Jak si správně přát :) ta je také skvělá :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za doporučení, hned ji jdu omrknout :-)

      Vymazat
  8. Tyhle knihy jsou přesně můj šálek kávy. Rozhodně se po ní kouknu, až budu objednávat další várku. Je to zvláštní, ale právě takové knihy jsou z nějakého důvodu každý den dodat dostatek toho ''ohňostroje'', ze kterého pak čerpám dlouho,
    a díky kterému jsem schopná pracovat na štěstí :) Děkujuu! ♥

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
  9. O knihe som ešte nepočula, ale bola by skvelým darčekom pre kamošku ❤

    Blog de la Licorne *

    OdpovědětVymazat
  10. Kniha vypadá opravdu hezky, určitě je to něco, co by se mi hodilo si zrovna přečíst!
    Podle mě je štěstí pro každého něco jiného a spousta lidí spíš dělá to, aby se zavděčila ostatním nebo rodině, a neposlouchá jen své srdce. Hned by pak bylo na světě líp, kdyby si každý šel za tím svým štěstím :)

    OdpovědětVymazat
  11. Nějaké podobné knihy mám, ovšem jsem se do nich ještě nepustila. Přidám si ji do knih praní. Už bych se do takových knih měla pustit.

    OdpovědětVymazat
  12. Myslím, že tohle je knížka, která by mě bavila. :))
    A tohle.....

    Alenka: ,,Řekla bys mi prosím, jak se odtud dostanu?"
    Kočka Šklíba: ,,To ovšem záleží hlavně na tom, kam se chceš dostat."

    ... to je přesné. :)

    OdpovědětVymazat
  13. O knížce čtu poprvé, ale určitě je to příjemné čtení :) Přiznám se, že jednu dobu jsem také chtěla číst seberozvojové knížky, ale přečetla jsem jen jednu. Nějak mě to prostě nechytlo. Ale i tak se snažím na sobě pořád pracovat :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat
  14. Tak o této knížce jsem vůbec neslyšela, ale myslím, že by se mi líbila :). Seberozvojové mám ráda :).

    OdpovědětVymazat
  15. Jé, tohle je něco, co je pro mě právě teď hodně aktuální! Myslím, že je to stavební kámen pro všechno, být spokojená. Díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
  16. Tak táto knižka vyzerá skvelo! Moc sa mi páči táto téma a knižku zapisujem do wishlistu.

    xxAlexandra z MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  17. Ach, miluju čtení. Teď mě teda čeká maturita, takže jsem si dala cíl, že místo romanťáren a thrillerů budu večer hltat maturitní otázky. Tak uvidíme, jak dlouho vydržím :D

    OdpovědětVymazat
  18. Kniha vypadá zajímavě. Na tento způsob jsem četla hodně knížek. Když už jsem se k nim chtěla vrátit či přečíst novou zjistila jsem, že s tím nerezonuji. Asi jsem si našla už jednou svou cestu a teď na ni mířím znovu. A knížky už mi nepomáhají. Přesto když by byl čas byla by tahle super volba.

    OdpovědětVymazat
  19. O knize slyším prvně a zatím to čtení docela flákám, takže než by na ni došla řada.. :D

    OdpovědětVymazat
  20. Díky za tip!:) ...já bych jen tématicky dodala citát Tomáše Kluse: Štěstí se nehledá, štěstí se uvědomuje:)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥