Co si ještě můžeš přečíst?

Nejste povinni se měnit. Kvůli nikomu.

Dřív jsem se snažila být jiná. Nevím proč, přitom jsem nebyla ten typ člověka, který se přizpůsobuje okolí nebo dělá věci, aby zapadl do party. Vždycky jsem si v tomhle stála za svým a nenechala se zviklat jen proto, že oni to chtěli, nebo jen proto, že ostatní to dělají. A přesně tohle mám na sobě ráda. 

A takhle by to měl mít každý. Proč se měnit kvůli někomu? Proč se měnit, protože to někdo chce? Nenechejte se nabádat k něčemu, co nechcete, i kdyby měl mít někdo řeči. Kolikrát já si vyslechla řeči tipu: ,,Zkus to cigáro, nebuď srab. Napij se. Ochutnej. A fakt nechceš? Ty nepiješ, jo? Dej si panáka." Byla jich opravdu hromada. Nenechám se přemluvit. Mám svou hlavu. 

Nikdo nejsme loutky. A měnit se kvůli lásce či přátelství? Asi každý chce zapůsobit, být tím nejlepším, a proto děláme věci, které běžně neděláme. Snažíme se zaujmout. Občas zapomene, kým jsme. Asi jsme si tím prošel každý. Já bych to už neudělala.

Jeden můj bývalý mě natolik ovlivňoval, že jsem byla vyloženě loutka. Tohle můžeš, tohle nemůžeš. Horor. Jsem ráda, že je toto období za mnou. Byla jsem úplně jiný člověk.

Je důležité být sám sebou. Kvůli sobě. Dělat věci, které dělat chcete. A už vůbec nejste povinni, se kvůli někomu nebo něčemu měnit! Pamatujte si to. Je přece krásné žít život bez přetvářky, v naprosté pohodě a spokojeni sami se sebou. 

Komentáře

  1. Naprosto souhlasím! Nechat sebou manipulovat je strašný:(

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle máme společné, také jsem se vždy raději řídila svými vlastními pocity a většinou se to i vyplatilo. Myslím, že za tuhle vlastnost můžeme být vděčné! :))

    OdpovědětVymazat
  3. souhlasím, bohužel takto jsem přišla o kamarádku :/ vše jsme dělaly podle ní, a když jsem jednou řekla dost... přestala se se mnou bavit a už jsme si cestu k sobě nenašly :) občas mě to mrzí, ale nelíbilo se mi, že mě nutí do věcí, které jsem nechtěla :)

    OdpovědětVymazat
  4. Naprosto souhlasím, důležité je být spokojen sám se sebou a jednou se najdou lidé, kteří nás budou mít rádi takové jací jsme :)

    OdpovědětVymazat
  5. Také jsem byla kdysi taková, že jsem se přetvařovala a dělala ze sebe něco co nejsem jen kvůli tomu, aby mě ostatní měli rádi. Jak ale píšeš, nejlepší je být svůj :)

    OdpovědětVymazat
  6. Také jsem si vyslechla hodně hlášek ohledně alkoholu. Ať ho zkusím, jen trošku... Vždy jsem byla na akci a nepila. Ale zviklat jsem se nenechala, prostě mě to neláká, nechutná mi to, tak proč bych to měla zkoušet?
    Jak říkáš, člověk chce na začátku vztahu udělat ten nejlepší dojem, často se i přetvařuje, ale to je to nejhorší. Přítel nás přece musí poznat takovou, jaká jsme. Jestli s ním chceme být celý život, musíme mu přece ukázat i naše nedostatky, nikdo není dokonalý.
    Leník

    OdpovědětVymazat
  7. Tohle uvědomění mi připadá jako jedna z nejkrásnějších věcí, které s sebou dospělost nese. Taky jsem si prošla jedním pěkně manipulativním vztahem - a vím, že dnes už bych to neudělala. Ta odvaha říct ne, sebrat se a odejít, když chci, nebavit se s lidmi, se kterými se bavit nechci, no, nedovedu si představit, že bych se toho měla ještě někdy vzdát :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Človek čim je starší, tak tým viac je sám sebou. Teda aspon u mna to tak bolo. Aktuálne som so sebou taká najspokojnejšia, som sama sebou, nebojim sa povedat názor, robim to čo ja chcem a nie iní...
    Treba veru byť sám sebou, lebo každý človek je unikátny.

    OdpovědětVymazat
  9. Naprosto souhlasím. V mém bývalém vztahu to fungovalo tak, že já dávala svých 100% a on sotva 20. Paradoxně, čím míň mi toho dával, tím víc jsem po něm toužila. Svět se mi točil jenom kolem toho, abych kousek něho zase vybojovala pro sebe. Asi nemusím zmiňovat, že většina mých vlastních radostí šla do kytek.

    Ale i tak jsem za tuhle zkušenost vděčná. Teď už si mnohem víc vážím vlastního času a vlastních radostí. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Hezky sepsané, souhlasím, jsem v tom stejná, na mnoho témat a věcí v životě mám velmi neobyčejné názory (vymykám se opravdu valné většině) ale mám to štěstí, že už tyhle hloupé narážky a komentáře nenarážím protože jsem v kontaktu jen s těmi, se kterými si rozumím. Nemusím je tedy řešit nebo poslouchat. Poslouchat sám sebe je správné, vždy se mi to vyplatilo!

    OdpovědětVymazat
  11. Krásně napsané, naprosto s tím souhlasím :) Hlavně v pubertě jsem se nechala hodně ovlivňovat kamarády, ono je to jednoduché, když se člověk hledá, zkouší... ale důležitý je neztratit sám sebe :)

    OdpovědětVymazat
  12. Tak pokud je někdo fakt mizernej člověk, nebo má sebedestruktivní zvyky, změna je na místě. Ale pokud jde o tohle poňoukání zkus se napít, zkus pro mě něco, co se ti nechce, to teda fakt ne.

    OdpovědětVymazat
  13. Krásný článek! Teď nemám moc čas na čtení a sezení u PC, ale děkuji!. Člověk si hned uvědomí, že nejvíce záleží na sobě samém a svém pocitu.

    OdpovědětVymazat
  14. https://obchod.portal.cz/psychologie/kdyz-ty-nejsi-ty/ na tuhle knížku se chystám, mám ji doma a je to o něčem podobném.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥