Co si ještě můžeš přečíst?

Ten nejdůležitější vztah v životě je náš vztah k sobě samým

Tento fakt jsem si delší dobu neuvědomovala a nejsem jediná. Mnohdy myslíme na všechno ostatní, jen ne na sebe. Přáli bychom to nejlepší svým nejlepším přátelům, ale co my sami? Není to o sobeckosti, je třeba umět myslet i sami na sebe. Musíme si uvědomit, že tohle je náš život a my sami jsme pro sebe tím nejdůležitějším. 

„Sebeláska je jedinou láskou na celý život.“

Ten vztah k sobě samým by nefungoval bez toho, aniž bychom si nevěřili. Je třeba si důvěřovat, a to ve všem. Tahle cesta je dlouhá, ale je to o sebepoznávání. A kdy a komu budeme nejvíc důvěřovat, než právě my sami sobě? Víme, co od sebe můžeme očekávat. Nebojme se. 

Mějme se rádi, protože jestli je něco v našem životě důležité, je to tohle. Pokud nejsme schopni nalézt lásku sami u sebe, jak ji můžeme najít u někoho jiného? Tohle je běh na dlouhou trať a rozhodně to není nic jednoduchého, ale na druhou stranu jsme jenom my. My sami. Dejme do lásky ke svému nitru všechno, co můžeme. Hledejme ten pravý smysl a přijměme jej. Je rozdíl sledovat člověka, co se má a nemá rád. Ovlivňuje to mnohé. Není třeba se nenávidět, v každém z nás je něco, co nás činí jedinečným. Je třeba to najít a milovat

Stejně tak je důležité o sebe pečovat. Je třeba myslet na hýčkání své duše, svého těla. Cítit se něžně. Soustředit se na své potřeby, porozumět svému tělu a vnímat, když k nám promlouvá. Posilnit se po psychické i fyzické stránce. Dopřávat tělu vitamíny a zkrátka na něj myslet, dokud je čas, protože ve stáří už s problémy nic moc nezmůžeme. A věřte, že na nějaké to hýčkání se rychle zvyká. 

A co by to bylo za život, kdybychom si nedávali laťku vysoko? Občas od sebe očekáváme nemalé výkony, ale je to třeba, abychom se posouvali. K čemu nám je, když se roky odhodláváme? Léta plynou, my stárneme. Nebojme se udělat ten první krok, ačkoliv je to ten nejtěžší. Ono všechno, co neznáme, se jeví jako těžké. Nakonec si uvědomíme, že to vůbec nebolelo. A ten pocit, že jsme tu laťku překonali? Neskutečné množství endorfinů. 

Součástí vztahu k sobě samým je zapotřebí si uvědomit, že se nás všechno týká. Je to tak, protože každé rozhodnutí, každý krok kupředu a každý nový den je v naší moci. My rozhodujeme. Prochází to skrze nás. Jsme součástí světa. Jsme součástí něčeho velkého. Byli jsme to my sami od samého začátku a budeme to my sami u samého konce. 

Chci jen říct, že myslet sami na sebe není nic špatného. Můžete si dovolit odmítnout, stejně tak přijmout. Pocity jsou od toho, abyste jim naslouchali. Budujte svůj vztah k sobě samým, jak nejlépe dokážete. 

Komentáře

  1. Moc krásný článek plný pravdivých slov :) Je to vskutku dlouhá cesta, už jen k tomu si to uvědomit a následně na tom začít pracovat. Sama jsem teprve na začátku, ale už i tak pociťuji, že se mi žije snáze než například před 7 lety, kdy byl můj vztah k sobě samé doopravdy no... hrozný.

    OdpovědětVymazat
  2. Máš naprostou pravdu. Také někdy myslím spíše na blaho ostatních, než na to svoje. Také bychom měli dělat dobré věci, abychom se za ně v budoucnu nestyděli. Být pro ostatní vzorem. To je taky hodně důležité si myslím :)
    Leník

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek, já musím říct, že s tím zase takový problém nemám. Ano, pro všechny bych se rozdala, ale mám ráda i sama sebe a vždy si pro sebe najdu čas a pečuji o sebe. Ať už nějakou kosmetikou nebo knihou, prostě trávím čas po svém a sama se sebou :)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásně sepsáno, mít v sebe důvěru je hodně důležité :)

    SmileThess

    OdpovědětVymazat
  5. O něčem podobném jsem v posledních dnech také přemýšlela, takže se mi tento článek trefil do mé nálady.. Já ten svůj vztah k sobě samé asi ještě pořád hledám, kord v posledních dnech se cítím o něco vzdálenější od sebe samé, ale asi to je něco, co se budu učit celý život :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  6. Pravda, stále cestu k sobě hledám a závidím příteli, který mě bezmezně miluje, protože jás ebe milovat nedokážu. Čím dál vcí ale cítím tu potřebu, tak se sebou budu muset něco udělat.

    OdpovědětVymazat
  7. Úžasný článek, miluji tato témata! Máš naprostou pravdu a zrovna dnes jsem uvažovala, že přece jen to, co se nám zdá neskutečně těžké a nemožné, tak když to dokážeme, cítíme se prostě neskutečně. :)

    OdpovědětVymazat
  8. To jsi napsala opravdu nádherně! Ne nadarmo se říká, že člověk nejdříve musí umět mít rád sám sebe a až poté může milovat ostatní. Sebeláska je důležitá, ale bohužel hodně lidí v dnešní době jí neumí prožívat. Máš ale pravdu - my rozhodujeme! :)

    OdpovědětVymazat
  9. Hezky napsáno! Jak moudře pravila jedna z divadelních postav Oscara Wildea: "To love oneself is a beginning of a lifelong romance." :-)

    OdpovědětVymazat
  10. V poslední době v sobě řeším jedno hrozně těžké dilema a životní rozhodnutí. Možná i kvůli sebelásce, tento článek je moc hezký. :) já bych doplnila, že nežijeme jen pro sebe, ale i pro druhé!

    OdpovědětVymazat
  11. Pěkný článek! :) Paradoxně když jsem našla svou druhou polovičku, jsem na chvíli ztratila zájem o sebe samou, na úplném začátku, a celou bytostí jsem se snažila vyhovět tomu druhému, asi to tak bývá na začátku každého vztahu, ale nesmíme se pak zapomenout vrátit zase sami k sobě a někdy sobecky ukrojit čas jen pro vlastní potěšení :).
    https://myslenkova-realita.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  12. Moc hezky jsi to napsala a plně s Tebou souhlasím! Podle mě by člověk v životě měl vždy mít sebe na 1. místě. Protože my sami se sebou budeme celý život.

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥