Co si ještě můžeš přečíst?

Světový den laskavosti

Datum 13.11. si zapište do kalendáře, protože jde o významný den, kdy se slaví laskavost. Podle mě je hodně důležité být laskavým člověkem, ačkoliv ne každý tuto vlastnost má. Občas se nestačím divit, jak někteří lidé dokáží být laskaví. Vždycky mě to zahřeje u srdce.

,,Je vědecky podloženo, že laskavost prodlužuje život. Činí nás šťastnějšími a vytváří kvalitnější mezilidské vztahy. Je dobrá pro naše zdraví a hlavně, je nakažlivá. Pokud budeme laskaví, náš pozitivní vliv bude působit na naše okolí."

Jednou jsem se zúčastnila vyhlášení cen od Nadace Karla Janečka, kde je laskavost hlavním tématem a tento projekt má motivovat všechny věkové kategorie. Bylo to téma #jsemlaskavec. Vystoupili zde lidé, které někdo přihlásil, vyhráli v anketě a získali ocenění Laskavec roku. Byla to opravdu hezká akce. Tento rok je to především zaměřené na děti. 

Nejde jenom o to, abyste se zúčastnili takových to akcí. Stačí se zaměřit na činy, kterými ukážete svou laskavost. Udělat hezkou věc pro kohokoliv vám blízkého, ale stejně tak můžete podpořit i úplně někoho cizího. Je mnoho organizací, kde můžete pomoci. Nebo uděláte dobrý skutek pro své prarodiče a nakoupíte jim vitamíny. Je mnoho způsobů, jak udělat něco hezkého a namotivovat tím i okolí. 

Není to žádná těžká věc a samozřejmě nejde jenom o tento den. Být laskaví bychom se měli naučit všichni, hned by byl ten svět hezčí. Počítají se i maličkosti. Proč se nenaučit něčemu hezkému. Kdyby se dnešní mládež učila místo kouření a alkoholismu třeba laskavosti, tak pane jo. Samozřejmě záleží i na tom, jakým příkladem jdou rodiče.

Pojďte změnit den a pomáhejte, kde cítíte, že je potřeba. Naučte se laskavosti a učte i okolí. Jděte příkladem. Buďte laskavec roku. Nezapomínejte, že v tomto světě existuje bída, která se týká i nás. 

Jakou laskavost máte v plánu vykonat? Snažíte se být laskavý častěji než jeden den v roce? 

Komentáře

  1. Ahoj, vidíš to jsem vůbec netušila, že něco takového existuje! Super!! Prima den .☺

    OdpovědětVymazat
  2. Upřímně nemám moc ráda tyhle ty dny všehomožného, ale tento je pěkný. Opravdu je potřeba si uvědomit, že by měl být člověk k ostatním laskavý. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já dělám ráda laskavosti mým blízkým. :) Mám z toho vždy dobrý pocit. :) I když se jedná třeba o maličkosti. :)

    OdpovědětVymazat
  4. To jsem nevěděla, že existuje takový den :). Snažím se svým blízkým dělat radost pravidelně. Zítra chceme jít se ségrou navštívit babičku a dědu s pejsky, vždy jim čtyřnozí mazlíčci udělají radost :)
    Leník

    OdpovědětVymazat
  5. To je moc hezké téma a ani jsem popravdě nevěděla, že den laskavosti existuje. Každý by se o to měl snažit a je pravda, že laskavostí směrem k mým blízkým a kamarádům nikdy nešetřím. :D :))

    OdpovědětVymazat
  6. Jani, ty máš tak záslužnou práci! Znám jen málo takových, jako jsi ty. Jednou se ti všechno tvoje dobro vrátí

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj,
    vůbec jsem nevěděla, že existuje den laskavosti, ale jako skautka razím aspoň jeden dobrý skutek denně a vždy, když se mi něco podaří, tak mám radost. Kromě těch běžných věcí pro rodinu a přátele se snažím pomáhat třeba i žákům (např. jim půjčím vlastní knihu, když ji nemohou sehnat apod.), cizím lidem (už jen běžné puštění ve frontě udělá radost, vím to z vlastní zkušenosti) nebo třeba každý měsíc posílám peníze na Unicef a podporuji další charity. Jsou laskavosti, které mě stojí pár korun a pak ty, které nestojí vůbec nic a myslím, že si jich lidé váží mnohem více:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. No vida, čeho všeho není mezinárodní den :-) Jakožto vysoce citlivý člověk mám v tomhle, jak říkávala moje babička, strejčka. Jde to samo a jinak si to ani moc nedovedu představit. Lidi to občas vyvádí z míry, ale stojí za to překonat případný ostych. Třeba když jsem jednou paní v metru upozornila, že má rozepnutou náušnici, tak se mě skoro lekla, než si uvědomila, co jí říkám :-D

    OdpovědětVymazat
  9. Vůbec jsem nevěděla, že nějaký takový den je! Ale je to moc milý den, laskavé lidi mám ráda :)

    OdpovědětVymazat
  10. Hezký článek :) Je krásné, když lidi nejsou podráždění, ale laskaví. Teď si vybavuji třeba sestřičku u doktora, kde jsme s bráchou a mamkou byli před pár dny. Sestřička si s námi povídala, doporučovala nám nějakou výstavu ručně dělaných baněk nebo něčeho :D Byla moc milá :) Hned je den lepší, někdy stačí i třeba (na vesnici) pozdravení a úsměv. Nebo poděkovat babičce za oběd a pochválit jí ho. Přinést jí kávu atd. :)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak to by bylo úplně něco jinéh, možná přeci jen chování v bucoucnu by se změnilo, kdyby se učili o laskavosti místo o alkoholismu. Je to skvělý nápad, jen všichni nám předhazují většinou ty negativní věci, což má v budoucu celkem dopad...
    Dnes když pro někoho něco uděláš, tak na tebe kouká a čeká, že za to něco budeš chtít. Když jdeš za někým požádat o pomoc, hned se tě zeptají: ,,Co za to?"
    Tenhle svět je nastvený špatně a je jen málo lidí, kteří se to pokouší trochu změnit

    OdpovědětVymazat
  12. Popravdě jsem netušila, že něco takového je. Nedávno jsem místo mamky šla poklidit jedné starší paní byt. Krásně jsme si popovídaly a mě bylo příjemně. Ještě jsem ji došla nakoupit a byla ráda, že s ní někdo strávil kus svého času. Přesto, že jsem dostala i přes odmitnutí nějaké peníze, hlavní pro mě bylo, že jsem ji aspoň trochu pomohla. Také každý měsíc i když to dělám hlavně pro sebe, jelikož to nikde moc nezveřejňuji posílám každý měsíc pár korun jedné organizaci s kočičkami. Atd. Je důležité být laskavý a předat to dál ať každý bere laskavost dle sebe je potřeba. Blbé podržení dveří, pomoci s taškou, cokoliv. :) Krásný článek :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥