Co si ještě můžeš přečíst?

4 způsoby jak přestat sami sebe stresovat

Tento článek se zrovna hodí k tomuto hektickému období. Každý to prožíváme jinak, ale stresu se nejspíš nikdo z nás nevyhnul. A já vám přináším pár způsobů, jak přestat sami sebe stresovat. Nemá to s nynější situací žádnou souvislost, beru to jako celkový pohled na naše postavení vůči stresu.

Do stresu se dostáváme skoro denně, ať už kvůli maličkostem, nebo vážnějším věcem. Důležité je zachovat chladnou hlavu a neztrácet úsměv. Během dne si říkejte pozitivní slova, která víte, že vás povzbudí a potěší. Můžete říkat pozitivní slova i lidem kolem vás. Je to prospěšná maličkost, kterou pro sebe můžete udělat. Vnímejte tu pozitivní energii, kterou v sobě máte
Dalším dobrým pomocníkem je meditace. Je to ta nejvíc jednoduchá činnost, kterou pro sebe během stresu můžete udělat. Sednete si, zapnete hudbu spojenou s meditací, zapálíte svíčky a dýcháte. Uvolňujte to napětí, vydýchejte ten stres a dýchejte čerstvý vzduch. Nejsem v meditaci odborník, všehovšudy jsem meditovala jednou jedinkrát a bylo to příjemné. Rozhodně to není ztráta času.
Žijte tedy a teď. Momentem. Není třeba nahlížet neustále do minulosti a řešit co by, kdyby. Život běží i nadále a je třeba nahlížet do budoucnosti, protože budoucnost závisí na okamžiku. Stres neprospívá našemu tělu ani duši, a proto je třeba si říct, že teď je ten den, kdy to chcete změnit. Být méně ve stresu a víc v pohodě. Od jedné minuty se odvíjí další minuta našeho života. 
A pokud jste ten typ, že byste se rádi svěřili, tak můžete. Můžete se svěřit kamarádovi, přítelovi, rodině, terapeutovi, ale i přírodě! Příroda je nejkrásnější místo na zemi a věřím, že i nejvlídnější. Poslouchá vás a může vám pomoci! Květiny, bylinky, ale i stromy, které můžete obejmout. Ležet v trávě, lézt po stromech (neříkejte, že jste to jako malí nedělali) a říkat svá trápení. Myslím, že tohle málokdo dělá, ale je to opravdu netradiční a příjemná zpověď. Můžete zvolit obyčejnou procházku mimo civilizaci. Poddejte se přírodě a dovolte ji, aby vás naučila klidu

Ano, stres se dá řešit i jídlem. To dost často dělám já, ale není to úplně nejlepší a nejzdravější způsob. Stres je třeba nahradit něčím hezčím, aby ten pocit uvolnění trval. Nikdo nechce, aby se nám do hodiny vrátil. 

Co vy a stres? Jak se s ním vypořádáváte? 

Komentáře

  1. Díky za tipy, já jsem zrovna člověk, co sám sebe dokáže vystresovat jednoduše, bohužel...
    Tak nějak aplikuji vše, o čem jsi psala, ale nejvíc je pro mě právě asi příroda. Bydlíme na venkově, takže procházka, zvířátka na polích, sběr darů přírody a jejich zpracování mě vždy hrozně uklidní :)

    OdpovědětVymazat
  2. Do dnešní doby se tyto rady hodí a moc se mi líbí Tvůj článek. Člověk by se měl alespoň jednou za den zastavit a pohlédnout na okamžik trochu pozitivně.

    OdpovědětVymazat
  3. Příroda, to je největší lék :). Meditaci jsem zatím na chuť nepřišla, ale možná si takový relax dopřávám právě když sedím na sluníčku nebo procházím lesem :).

    OdpovědětVymazat
  4. Jsou to skvělé tipy. Já když nad tím tak přemýšlím, tak mi pomáhá, když mě přítel obejme a řekne, že všechno spolu zvládneme :)

    OdpovědětVymazat
  5. Opět skvělý článek se super tipy :) Jen bych s doporučováním meditace byla vždycky opatrnější, ne pro každého je vhodná a někomu stav může i zhoršit.. Třeba já jsem ten příklad, kdy meditaci dělat nemůžu, říkali mi to mimo jiné i na hodinách jógy, že meditace pro mě není vhodná a pro začátek jsou mnohem lepší relaxace, které člověka postupně na meditace připraví :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  6. Tak toto je článok ako stvorený pre mňa! :D Som expert v stresovaní, takže vďaka za tipy, ako ho lepšie zvládať :)
    What A Fancy World

    OdpovědětVymazat
  7. Dokážu se někdy hodně stresovat. :) Což někdy se snažím užít si ten moment a na chvíli vypnout. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Veľmi pekné typy. Ja osobne si myslím že som dosť stressman (alebo lepšie povedané stresswoman, hah). Súhlasím, že by sme si vždy mali zachovať chladnú hlavu, nerozmýšľať nad budúcnosťou alebo minulosťou, ale ako si napísala v tomto momente. Práve teraz. Vďaka.

    Maj krásny deň!
    Blog of Sunflower ♥

    OdpovědětVymazat
  9. Krásné body, jen je to někdy těžké si uvědomit, že v tom stresu jsme a zastavit se. Ráda si zacvičím jogu, nebo si zamedituji. Ale když se stres hromadí absolutně na toto zapomínám. Je fakt, že máme dost na čem pracovat :) Děkuji za připomenutí. Bude to potřeba. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Meditace dokáže být i pěkná fuška a někdy se jde bohužel vystresovat i jí. O to víc je ale potřeba se jí učit a přepínat z výkonu a dosahování cílů na pouhé jednoduché vnímání a učit se prostě být :-) A příroda? To je ta nejlepší léčitelka!

    OdpovědětVymazat
  11. Máš pravdu, že příroda je magické místo, které pozitivně působí na mysl. Vždycky mě dobije pozitivní energií a vyrazit ven do lesa nebo někam na procházku je to nejlepší, co v dnešní době můžeme udělat. :))

    OdpovědětVymazat
  12. Boj se stresem vyhrát nemůžeme - jak píšeš, nejjednodušší je přestat bojovat a zaměřit se na ty chvilkové pěkné okamžiky - v přírodě, v meditaci, v každé chvíli nalézt něco příjemného... Mě se i osvědčilo zpívat si hezké písničky - i třeba v duchu. Ta, co má hezká slova a příjemnou melodii .-) Hezky napsané

    OdpovědětVymazat
  13. Taky mám problém, že někdy stres řeším jídlem, ale přesně, řešení to není... Každopádně se mi líbí tvé tipy, i když do meditace se nějak nemůžu pustit a dostat. :D

    OdpovědětVymazat
  14. Veľmi pekný článok. To s tými pozitívnymi slovami som si uvedomila len nedávno a je to podľa mňa základ šťastia a úspechu.
    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
  15. V tomhle mi hrozně pomáhá běh. Vždycky mám pocit, že to ze mě úplně spadne :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥