Co si ještě můžeš přečíst?

Jak být ráno aspoň trochu výkonnější?

Komu by se nesnilo, aby vstal s úsměvem na tváři a cítil produktivitu. Potřebu něco dělat - vytvářet, uklízet nebo se zaměřit sám na sebe. Ovšem málokdo tuto ranní produktivitu cítí, tak se trochu zaměříme na to, jak ji v sobě probudit hned po probuzení. Důležitým pravidlem je nebýt líný a vědět, že pro sebe chcete udělat něco dobrého. 

„‎Vybírat si a dělat tak méně, to je cesta k produktivitě. Zaměřit se
 na pár důležitých věcí a zbytek ignorovat."

selective focus photography of pink petaled flower

Ono opravdu stačí málo k tomu, aby byl člověk spokojený. Protože když se cítíte šťastní i dobře vyspaní, tak dobrá nálada podporuje k činům. 

Postarejte se o sebe

Tak jo, prý je lepší vykročení z postele levou nohou (podle vědců), tak do toho. Co vstanete, dejte si klidně sprchu, která vaše tělo i mysl rozproudí a probere. Samozřejmě nesmíte zapomenou na snídani, protože ta je nejdůležitějším krokem k dobrému ránu. Já osobně nikdy nesnídala a odráželo se to na mě víc, než se mi zdálo. Teď jsem se konečně naučila snídat a bože, najednou se žije úplně jinak. 

V jakém momentu cítíte, že máte potřebu něco dělat? Já se například musím obléknout, protože kdybych měla být v pyžamu a v posteli, tak neudělám vůbec nic. Když chci psát článek, musím zasednou ke stolu. Musím se zkrátka cítit příjemně a vyvolat v sobě tu touhu. Pak už to jde samo. Stejně tak přichází i chuť k úklidu (a že tu mám teď dost často). Zkrátka se o sebe postarejte tak, abyste se cítili dobře a měli chuť cokoliv dělat. 

Spánek

Největší souvislost s tím má samozřejmě spánek. Když se člověk vyspí do krásy, je i lepší nálada. Máte plnou energii k tomu, abyste udělali věci, které jste dlouho odkládali. Já to mám třeba s převlékáním postele (tím, že to denně dělám v práci, mě to pak nebaví doma, a musím se opravdu dobře vyspat). Samozřejmě, na každém záleží, zda je noční sova, nebo ranní ptáče, ale nezapomínejte, že kvalitní spánek se odráží do života. Čím víc je člověk nabitý, tím lépe se pracuje

Pravidelný přísun stravy

Ano, není to jenom o snídani. Je to o celkovém příjmu jídla během dne. Pokud budete trpět hlady, bude vám zle a rozhodně žádný výkon nepodáte. Přísun energie je důležitý, aby člověk mohl energii vydávat. Pokud víte, že vás v ten den čeká moc práce, neochuďte se o dobré jídlo. Najedený člověk = spokojený člověk.  Je mi jasné, že pro mnoho lidí bude důležitou součástí i káva (já funguji i bez ní). 

Chvilka vydechnutí

Není třeba nastavit laťku příliš vysoko. Nemusíte se honit několik hodin v kuse, aby práce byla co nejdříve hotová (i když si to přejeme). Je potřeba si vydechnout a nadechnout se, abyste pocítili onu múzu, která vás vede kupředu. Ale zase to s tím odpočinkem moc nepřehánějte, protože pak by se vám už vůbec nemuselo chtít cokoliv dělat. 

Zvuk budíku

Samotný budík jsem si nechala až nakonec, ačkoliv tím vlastní začíná ráno. Když mám volno, budík  si nedávám, protože se sama budím v rozmezí 7-8 hodiny ranní. Chodím spát brzy, takže mi nedělá problém brzy ráno vstát. Je to pro mě lepší, protože čím dřív člověk vstane, tím více má času přes den. A pokud můžu doporučit, zvolte si na budík zvuk, který vám bude příjemný a nezprotiví vám celé ráno. Já měla jakou dobu klasický zvuk budíku a už jsem měla chuť jím praštit, tak jsem si jej změnila na zpěv ptáčků a teda, je to krása. Jako kdyby se člověk probouzel v přírodě. Lehké a příjemné probuzení. 

Co vám pomáhá nastartovat ráno, abyste byli výkonnější? 

Komentáře

  1. Skvělý článek <3 Já teda nefunguju do té doby, než dopiju první kafe. A špatně se mi funguje i bez snídaně, takže když musím začínat den třeba odběry krve, je to pak se mnou špatný celý den. Moc ti závidím, že se dokážeš v nějakou normální hodinu probudit bez budíku. Já se teda sama nebudím ani po 12 hodinách spánku, takže je to dost zlý :D Ale pro mě dobrý výkon během dne znamená neuspěchat ráno. Pro mě je lepší vstát o trošku dřív, abych věděla, že mám čas na to kafe, snídani a nemusím jí do sebe házet. Když si užiju poklidné ráno, cítím se pak skvěle celý den <3

    Pauline's Tiny World

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný článek a ten tip na budík se zpěvem ptáků je geniální!
    Já musím říct, že jsem dlouho nemohla fungovat bez snídaně ale v poslední době moc nesnídám. Když jdu do práce, musím sníst aspoň něco malého, jinak bych měla brzy hlad ale když mám volno a nemusím vstávat, ráno si zacvičím, dám sprchu a obvykle pořád hlad nemám a tak si dávám až oběd. Přijde mi, že jsem pak bystřejší a že ráno udělám i více věcí. Ale někdy hlad mám a to normálně snídám, prostě poslouchám své tělo :)
    Rána si samozřejmě snažím dělat příjemnější ale jsem sova a vstávat před 8 hodinou je pro mě prostě peklo :D

    OdpovědětVymazat
  3. Jak říkáš, taky se musím obléct, abych něco dělala. To mě nastartuje. Článek taky nemohu psát třeba na gauči, potřebuji u toho sedět u stolu.
    Já jsem spíše sova, ale jak říkáš, když se člověk brzy vzbudí, více toho stihne. Takže to je fajn, vstávat dřív :)
    Leník

    OdpovědětVymazat
  4. Mne pomáha ak si ráno usteliem posteľ. :D Veľmi super článok a typy. Súhlasím, že je veľmi dôležité sa ráno naraňajkovať a dobre sa vyspať. ;)

    Blog of Sunflower ♥

    OdpovědětVymazat
  5. Já mám pocit, že mi nepomáhá vůbec nic :D Ale už jsem tak nějak přijala, že moje rána bývají krizovější a nestresuju se s tím, že bych měla být výkonnější ;) Když potřebuji vstát na budíka, tak ráno zvládnu fungovat a vypravit se, když si můžu déle prospat, užívám si pomalé ráno :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  6. Super článek!! :)) ♥
    Já mám ráno takové, že se vždycky snažím vstát na první zazvonění budíku a když se vzbudím před budíkem, tak už se snažím neusnout. Nejdřív jdu na záchod, opláchnu si obličej, pak vypiju dvě sklenice vody (někdy s citrónem). Pak se převleču z pyžama a připravuji si snídani. Ke snídani pak pouštím nějaký vlog na youtube a tak začíná moje klidné ráno. :) Většinou to takhle probíhá ať už vstávám do práce nebo ne, nechávám si ráno vždycky více času. :) A když tedy nikam nevstávám, tak si taky budíka nenařizuji a také vstávám sama od sebe mezi sedmou a osmou. :))
    A jak to máš s telefonem přes noc? Já si vždycky dávám režim letadlo, aby mi spánek nerušily žádné vlny. :D :D

    OdpovědětVymazat
  7. Moje rána jsou poslední dobou dost rychlá, vstávám hodinu před odchodem do práce, takže to mám všechno na rychlovku. Což není nic pro mě, preferuji pomalá a klidná rána, ale raději asi budu spěchat, než si uříznout byť jen 10 minut spánku :D Zpěv ptáčků by mě asi neprobudil, takže já musím mít ten otravný typ vyzvánění :D

    OdpovědětVymazat
  8. Moc pěkný článek! Já se připravuji na zítřejší den, kdy budu poprvé v nové práci. Tím, že už tam mám být na 6 ráno, tak se stresuji už teď, jak to ráno všechno zvládnu, a abych se vyspala alespoň trochu dobře. Pokud se ráno nenasnidam, mám špatný celý den. Takže doufám, že to zítra stihnu. 😂 A vlastně budíka si také budu muset nastavit.. ☹️😄

    OdpovědětVymazat
  9. Spánek je hodně důležitý, já jak nespím aspoň 7 hodin, jsem po ránu vždy jak praštěná. :D

    OdpovědětVymazat
  10. Pěkný článek :) Sama mám ráno problém být nějak produktivní, nejsem ranní ptáče, funguju spíš až později dopoledne :D

    OdpovědětVymazat
  11. Snídaně, to je základ mého rána! :) a samozřejmě jak píšeš, převléknout se, omýt si obličej, takové rutinní zvyklosti bez kterých bych ale nebyla schopná nastartovat den! A díky za tip na budík, zpěv ptáčků zní super :)

    OdpovědětVymazat
  12. Mě probudí to, že musím jít vyvenčit psa :D Ale když nemám nic v plánu, tak jdu stejně ještě nahoru za babičkou a spím u televize. Hlavně když je takové ospalé počasí. Navíc jsem bohužel unavená kvůli lékům, co beru.

    OdpovědětVymazat
  13. Já jsem taky ranní ptáče i ve volnu jsem do 7 vzhůru. :D Mně pomáhá určitě prostředí, ve kterém jsem, jak jsi zmiňovala. A pak udělat ty nejhorší úkoly hned z kraje. :)

    OdpovědětVymazat
  14. Já budíky nenádivím, ale už mám rok a půl chytré hodinky a vstávám na jejich bzučení na ruce a to mi strašně vyhovuje. Já jsem vždycky více produktivní ráno než večer. I co se týče učení :)

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥