Co si ještě můžeš přečíst?

Toulky přírodou | 3 - Jižní Čechy

Z dovolené už jsem nějaký ten pátek zpět, ale k článku jsem se dostala teprve teď, protože jednoduše nebyl čas. Můžete se těšit na fotky z jižních Čech, které jsme se snažili celé procestovat, ale samozřejmě týden je dost krátká doba na to, aby člověk stihl vidět opravdu vše, co by si přál. A právě proto jsme se orientovali podle mé stírací mapy. 

camera, pair of brown shoes, white ceramic mug, grey and black pen, brown smoking pipe
První ubytování bylo v hotelu Parkhotel Hluboká nad Vltavou (který teda můžu doporučit všemi deseti, když si ho vybrala i fotbalová liga Teplice, haha). Vyrazili jsme v pondělí, což nám trochu zkomplikovalo plány, jelikož hrady a zámky jsou v tento den zavřené. Nevadí, po cestě jsem vymýšlela náhradní plán.

Po cestě do Hluboké jsme navštívili město Tábor, které je naprosto nádherné. Tady jsme si dali oběd, řádnou procházku a pokračovali směrem do Holašovic.


Holašovice jsou zapsány v přírodním dědictví UNESCO pro své mimořádné architektonické hodnoty. Navštívili jsme i holašovický Stonehegne, který jsme objevili zcela náhodou. Nelitujeme, ačkoliv nám počasí nepřálo, místo je to kouzelné. Pracujete tam s energií a mohu jen doporučit. Po cestě zpět jsme se vydali na rozhlednu a po ukrutném výšlapu do kopce zjistili, že z technických důvodů mají zavřeno - tramtadadá. 

 

Zavítali jsme také do Písku, kde se nachází nejstarší kamenný most, a měli jsme to štěstí, že jsme viděli i sochy z písku, které byly obdivuhodné. Sice nám pršelo, navigace nespolupracovala, ale užili jsme si to.

Čas se nám krátil, a tak jsme jeli o kus dál a omrkli jadernou elektrárnu Temelín. Jako padla mi brada, jak velké to je. A to nemluvím o tom, kolik lidí tam musí pracovat! Já už samozřejmě dělala scénáře jak z Černobylu :-D 


Další místo na mém seznamu byl státní zámek Červená Lhota, na který jsem se těšila ze všech nejvíc. Zámek ze známé české pohádky Zlatovláska. Zklamání přišlo až na místě, když jsme zjistili, že z bezpečnostních důvodů museli rybník vypustit. Úplně to ztratilo to kouzlo, ale nahradila mi to maxi vanilková zmrzlina. Pokochali jsme se a vyjeli k největšímu rybníku Rožmberk, u kterého nám vznikly moc pěkné fotky. Rozhodně tam můžete vyrazit na kolech. 


České Budějovice jsme vzali takřka hopem a navštívili vyhlídkovou věž. Zrovna se tam schylovalo k akci Milionu chvilek pro demokracii. Následoval státní zámek Hluboká nad Vltavou, který mi svou krásou vyrazil dech. Opět nám pršelo, ale výhoda byla v tom, že tam nebyli žádní turisté. Ten zámek je naprostá pohádka, to mi věřte. A následovalo další ubytovaní v okolí Frymburku, které nás už tolik nenadchlo, ale nevadí. Vše jsme zařizovali přes Slevomat (opravdu tam narazíte na super věci za super ceny). 


Na doporučení od youtuberky Weef, jsme vyrazili na zříceninu hradu Pořešín, na kterou jsem se moc těšila, ale přišlo další zklamání. Z neznámých důvodů měli zavřeno, ačkoliv mělo být otevřeno (záhada). Nikde nic napsaného nebylo (ani na internetu, ani na jejich tabuli u vstupu). Abychom neodcházeli s úplnou prázdnou, aspoň jsme se pokochali z ,,vyhlídky". Vypadalo to opravdu krásně. 

A následoval Český Krumlov, který spadá pod UNESCO. Krásné město, které stojí za návštěvu a pokochání se z věže na celé okolí. Krumlov na dlani. Opět jsme měli to štěstí, že bylo minimum turistů, takže žádné fronty, tlačenice ani davy. Zašli jsme si rovnou na oběd do příjemného podniku, kde připravovali wafle na milion způsobů a palačinky. Ňam, ňam, ty palačinky nás řádně zasytily. 


 

Hrad Rožmberk, který jsme měli od ubytování opravdu kousek, takže by byl hřích jej nenavštívit. Přijeli jsme tam včasně ráno, takže jsme byli první zájemci na vyhlídkovou věž. Není to ta věž, která patří k hradu na fotce (ačkoliv my si to mysleli), ale je to věž druhá, kterou taky spatříte, ale není k ní volný přístup (pouze s průvodkyní). Výhled byl pohádkový, jak sami můžete vidět. 

Dále jsme mířili k rozhledně Libín, která se nachází na opuštěném místě a vede k ní příjemná asfaltová cesta, i když ten kopec už tak fajn nebyl. Na rozhledně jsme byli sami a výhled k nezaplacení. Sluníčko nám příjemně hřálo a bylo nám krásně. Určitě doporučuji, pokud budete poblíž Prachatic nebo pojedete směrem k Horní Plané. 


 

Také jsme nemohli zapomenout na nejjižnější město ČR - Vyšší Brod, kde jsme navštívili Cisterciácký klášter. Zajímavá stavba, ale bohužel nebyly k sehnání lístky, tak jsme jej viděli alespoň zvenčí. Následně jsme se prošli do centra, kde jsme se draze naobědvali.

Na druhé fotce vidíte rozhlednu (nevím, jak se jmenuje), kde nás překvapilo stádo krav a telátka, která se rozutekla. Bylo to kouzelné a já si ty telátka užívala snad víc než samotný výhled. 

 

Stezka korunami stromů Lipno. Na tuto část dovolené jsem se těšila ze všeho nejvíc. Lanovky jsem se bála, ale překonala jsem to. Po stezce vás doprovází informativní tabule, zajímavosti a výhled na přírodu. Trochu jsem se bála, že tam bude lidí jako smetí, ale opak byl pravdou. Máme krásné vzpomínky do alba. 


 

Zřícenina hradu Dívčí kámen byla naplánovaná hned na první den, ale bylo nepříznivé počasí, tak jsme to odložili až na den poslední. Sice nepršelo, ale za to bylo vedro. Mě osobně to místo nenadchlo. Dokonce se tu konají i svatby. A dokonce jsem tady objevila pomalované kamínky. 

Zámek Konopiště jsem si přála navštívit několik let a neuhodnete proč. Jsem milovník svatebních videí a jednou jsem na internetu narazila na svatební video z tohoto zámku. A už to bylo. Není to místo, které bych pro svou svatbu zvolila, čímž neříkám, že je ten zámek ošklivý. Je krásný, ostatně jako většina zámků, ale tolik mě nezaujal. Tady už těch turistů bylo více, ale i tak to ničemu nevadilo. 


Doufám, že jsem vás aspoň trochu navnadila navštívit jih Čech. Nechtěla jsem se víc rozepisovat, protože si myslím, že to takhle bohatě stačí, a pokud vás nějaké místo zaujme, zjistíte si o něm mnohem víc sami. :-)

Komentáře

  1. Mám náš kraj moc ráda :) jsem ráda, že se ti u nás líbilo. Mohu ještě doporučit Slavonice, Landštejn, Dačice a nedalekou Telč, i když ta už je na Vysočině.
    Pár pomalovaných kamínků už jsem také našla :) jsi ve FB skupině?

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krásné fotky! Já to říkám pořád, že je Česká republika opravdu nádherná. Na Hluboké jsme byli vloni a v Táboře jsem byla nedávno, je to mé oblíbené město :)

    One Loving Girl

    OdpovědětVymazat
  3. To jsou krásné fotky a zároveň skvělé tipy na výlety, hned mám inspiraci :)

    http://lifebynikys.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Jižní Čechy jsou krásné a koukám, že jste je projeli křížem krážem :) I když sama z jihu Čech pocházím, překvapilo mě, že některá místa ani neznám :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  5. Veľmi krásne fotky. Škoda že moje deti sú ešte maličké aby som s nimi mohla takto cestovať, hneď by som niekde šla.

    TEHOTENSKÉ ÚTRAPY ALEBO ČO NEZNÁŠAM NA TEHOTENSTVE

    OdpovědětVymazat
  6. O proti vám jsme stihli úplně málo. Ale zase jsme tam byli jen na necelé 3 dny, když nepočítám dlouhou cestu a počasí nám teda fakt nepřálo. V sobotu nám počasí skrz Hlubokou nevyšlo moc hezky, ale říkala jsem si, že tam treba tolik lidi nebude. Tudle, dost lidí, že jsem se sama divila, ale tak byla to sobota. 😊Český Krumlov se mi hodně líbil a stezka byla přeci jen trochu předražená a lanovka nekonečná! 😂😂

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥