Co si ještě můžeš přečíst?

Co mi dává čtení knih?


V mém okolí je opravdu minimum lidí, kteří by se věnovali čtení. Maximálně přečtou jednu knihu do roka, ať už z důvodu mateřské, nedostatku času, nezájmu nebo preference čtení magazínů či zpráv. Neříkám, že já přečtu stovky knih za rok, ale více jak deset jich určitě je. 

„Kniha ke čtení není ta, která přemýšlí za vás, ale kniha, která vás donutí přemýšlet.“

person holding blue book
Čtení mě baví od malička, ačkoliv si dost dobře pamatuji, jak mi na základní škole písmena nešla a nebavila mě. A nakonec jsem se dopracovala k tomu, že jsem četla nejlépe ze třídy (spolu s neteří), až do konce základky. Na prvním stupni jsem toho ještě tolik nečetla, ale na druhém tomu bylo jinak, to už jsem začala chodit i do knihovny. Přečetla jsem mraky knih a nejzajímavější bylo, že když učitelka chtěla vědět, o čem předčítaná kniha na hodině češtiny je, nikdy jsem to nevěděla. Vůbec jsem se nesoustředila, protože mě žádná nebavila. Jedinou, kterou si pamatuji, je Volání divočiny od Jacka Londona.

Četla jsem si s kamarádkou, sama, venku, v knihovně, na cestách, na balkóně a zkrátka všude. A co za potěšení mi čtení dává?

Svobodu

Nikde se necítím svobodněji než právě v knize. Příběh, který upoutá vaši pozornost a vy najednou nejste vy, ale hlavní hrdina. Žijete jejich životy, pociťujete myšlenky a vnímáte příběh. S čímž souvisí i další...

Představivost

Pokud něco rozvíjí mou fantazii, jsou to právě knihy. Několik žánrů na výběr, které nás dokáží zanést od romantiky, hororu, sci-fi až po válku. Mnoho možností, jak se ocitnout na milionech místech. Paříž, Sahara, Skotsko, Londýn - prostě každé zákoutí světa. Prožíváme zásnuby, lásku, erotiku, bolest, smutek, pláč... Občas se nechám unést představivostí, ale je to tak krásné. 

Slovní zásoba

Velké plus, které vám čtení přinese. Slovní zásobu si obohacuji právě díky čtení a rozhodně se mi za ty roky znásobila. Každá kniha mi přinese slovo, které neznám. A to zdaleka ještě všem slovům nerozumím. Opravdu se nestačím divit, ale knihy jsou přínosem samých dobrých věcí. Jak jsem zmínila - i ve škole šlo znát, kdo se čtení věnuje a kdo ne. :-) 

Motivace a inspirace

Je neuvěřitelné na kolik odvětví se knihy dělí. Přináší nám nahlédnutí nejenom do smyšlených příběhů, ale i do skutečných a vzdělávacích. Člověk se může rozvíjet a najít svou motivaci, svůj vzor a svou inspiraci. Člověk v knihách opravdu najde to, co potřebuje. Na výběr je z tolika knih, že to ani není možné. 

Čtení je chvilka oddechu, která se z jedné hodiny může změnit na několik hodin. 

Jsem i na databázi knih, kde jsem se letos pustila do čtenářské výzvy, a mám skoro splněno. 

A co vy, sepisujete si seznam knih, které chcete přečíst a zapojujete se do čtenářských výzev? 

Komentáře

  1. Čtenářské výzvy mě naprosto míjí, ale čtu moc ráda :) Jelikož mám teď dvě spolubydlící na pokoji a čtyři na buňce, tak na koleji moc klidu na čtení nemám, ale ve vlaku si většinou knihu otevřu, to je pro mě ta moje chvilka klidu na čtení :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Ja mám doma 5 kníh ktoré si chcem prečítať ale nejak sa neviem k tomu dokopať. Možno keď budem v nemocnici tak si dočítam aspoň jednu :D

    CHLAPEC ALEBO DIEVČA? BUDE TO 5 CHLAPČEK?

    OdpovědětVymazat
  3. Do žádné čtenářské výzvy jsem se zatím nezapojila. Pamatuju si, že dříve jsem taky chodila do knihovny a pouštěla jsem se i do soutěžení, ale to už je dávno. Nevím, jestli třeba nějakou knihu čteš dvakrát, já některé jo :) Mívám období, kdy se na čtení vůbec nedokážu soustředit, ale poslední dobou je to zase naštěstí lepší.
    Můžu se prosím zeptat, jak to děláš, že máš vedle stránky (článků) ty odkazy? Já bych si chtěla dát na pravou stranu odkazy na oblíbené blogerky nebo třeba ještě něco, ale zatím se mi to vyroluje jen po kliknutí nahoře nalevo...

    OdpovědětVymazat
  4. zajímavý článek teď tedy času moc nemám ale kamarádka je malá knihovna od které si pujcuji, nejraději mam zaklínače a romantické žánry :)
    žádné výzvy jsem se nezúčastnila kvůli času :(

    OdpovědětVymazat
  5. Miluji knihy <3 okolo maturit a přijímaček jsem na čtení bohužel neměla čas, ale teď v létě si to vynahrazuji. Moc jsem se na to těšila, až zase zasednu s knihou v ruce :). Dnes začnu číst další, moc se těším.
    Jak říkáš, je hodně znát, kdo čte a kdo ne. Slovní zásoba se pak hodně zvětší. Na základce jsem byla vždy nejrychlejší ve čtení. Čtu rychle, ale umím si to vychutnat :)
    Já si píšu čtenářský deník, kam zapisuji knihy, které jsem přečetla a jak se mi líbily. Takže se mohu podívat, kolik knih jsem např. přečetla v minulém roce apod.:)
    Leník

    OdpovědětVymazat
  6. Ta potěšení z čtení mám úplně stejná. Lituji lidi, kteří nikdy nepoznali tu pravou radost z čtení knih :)

    OdpovědětVymazat
  7. Souhlasím se všemi body. Čtu ráda, někdy více, někdy méně, jak to zrovna vyjde. Ale čtení ke kávě, v metru nebo před spaním jsou takové drobné rituály, které mi zpříjemňují den. Výzvu také plním, ale teď nějak čtu jiné knihy než by se mi hodily :D

    OdpovědětVymazat
  8. Moc hezký článek. Čtenářské výzvy jdou naprosto mimo mě, ale občas si nějakou knihu přečtu. Jaká kniha tě teď nejvíc zaujala? :)

    OdpovědětVymazat
  9. Do čtenářské výzvy jsem se už několikrát zapojila, ale nikdy jsem ji nedokončila :-D Spíš si čtu co mi zrovna přijde pod ruku :) Hezky jsi to sepsala, souhlasím se všemi body :)

    OdpovědětVymazat
  10. Moc děkuji za komentář u mě. :))

    Já to měla trochu podobně, přečetla jsem spoustu knih, ale nedokázala jsem říct, o čem byly. :D Vlastně to tak mám do dneška, ale dnes už si to alespoň pamatuji. Spíš jen nedokážu slovy vyjádřit, o čem kniha byla, jednoduše i popsat.. :)
    Já se také, jako většina tady, čtenářských výzev neúčastním, popravdě ani přesně nevím, v čem spočívají. :D

    OdpovědětVymazat
  11. Na knihách miluju hlavně tu představivost, když si můžu vykreslit vizuální stránku příběhu tak, jak chci. Výzvy mě moc nebaví, ale ráda sbírám přečtené knihy v aplikaci Bookly, pěkně mi tam příbývají :D

    OdpovědětVymazat
  12. U té představivosti bych to charakterizovala asi spíš tak, že to člověka přiměje představovat si vlastní verzi, když se mu něco nelíbí, tak si sám vymyslet, jak to mohlo být jinak, nebo co by sám dělal v takové situaci, nebo kam by se v tom chtěl podívat - že ho to vezme do žánru a místa samotné zase tak moc představivost nepodněcuje vždycky, zvlášť u lidí, co si z popisů nic barvitě nesestavují (například já si nikdy nijak nepředstavuju postavy a většinou ani místa, prostě... mě to k tomu nemá :D)

    OdpovědětVymazat
  13. Presne tak, súhlasím so všetkým! Hlavne tá slovná zásoba ❤

    Blog de la Licorne * Instagram * We♥It

    OdpovědětVymazat
  14. Knihy jsou takový únik pro mě.
    Jak píše, vše se prožívá s pocitem hrdiny. Já si v poslední době oblíbila detektivky, které mě předtím nikdy nebavili.
    S povinnou četbou jsem to měla stejně. Nebavili mě, některé mě bavili jako Krysař nebo básně. Ráda jsem četa od Shakespeara hlavně Hamlet, Romeo Julie pro mě až taková zábava nebyla.
    Když čtu, tak se do toho tak vžiji, že nevnímám okolí, představuji si postavu a krajinu okolo. :D

    OdpovědětVymazat
  15. Krásne si zhrnula všetky výhody, ktoré čítanie prináša. Ja by som to určite lepšie neopísala.
    Určite nám to dodáva slovnú zásobu, aj úroveň formulovania viet atď. Milujem, keď sa od knihy neviem odtrhnúť, vtedy čas plynie úplne inak a ani ho nevnímame.
    Ja napríklad používam aplikáciu Goodreads, kde si "zapisujem" všetky knihy, ktoré som prečítala a všetky, ktoré mám v pláne v budúcnosti prečítať. :)

    OdpovědětVymazat
  16. Naprosto s tebou se všemi body souhlasím! Pro mě je čtení hlavně odreagování a neskutečný relax, vždycky si u nějaké pěkné knížky odpočinu. :))

    OdpovědětVymazat
  17. Já čtení taky miluji! Začala jsem číst tak v 6. třídě a od té doby ho mám moc ráda, ale je pravda, že teď už nečtu tak moc jako dříve. :/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥