Co si ještě můžeš přečíst?

4 důvody, proč přesedlat na kolo

Sepíšu pár bodíků, proč je kolo důležité. Já jej považuji za kvalitní druh sportu a doteď si pamatuji své první kolo bez přehazovačky. Byla to pěkná makačka, co si budeme namlouvat. Každopádně mě kolo ani po letech neomrzelo a nemít rozbitou přehazovačku, tak si to drandím i nadále. 

white road bike leaning on teal wooden wall during daytime

1. Šetříme nejenom životní prostředí, ale i svou peněženku

Kolo je používáním nejšetrnější k životnímu prostředí. Je to skvělý dopravní prostředek, který poháníte vlastní fyzickou silou (a nemám na mysli elektrokolo). Takže nejenom, že šetříte přírodu, ale šetříte i peníze. Skvělý vynález, který se neustále posouvá k dalším a dalším dokonalostem.

2. Hubnutí

Ano, kolo opravdu dopomáhá k hubnutí. Neříkám, že stačí jedna vyjížďka a budete jako top modelka, ale zaručeně jste na dobré cestě. Nejsem odborník, ale i já jsem na svém těle vnímala změnu, když jsem na kole trávila dost času. A pokud kolo nemáte, tak navštivte posilovnu, tam se cyklotrenažér najde (nebo si jej pořiďte domů). Nebo pokud jste z nějakého většího města, můžete využít službu sdílených kol.

3. Snižujete stres a depresi

Pokud potřebujete odvrátit myšlenky a zároveň si duševně odpočinout, vyjížďka na kole je to nejlepší, co můžete pro své psychické i fyzické zdraví udělat. Příroda je dar a není nic víc než si stanovit cíl, dojet tam a nechat vítr vlát. Budete se cítit lehčí, vytřídíte myšlenky a možná padnete únavou, ale budete se cítit skvěle!

4. Zlepšuje se kvalita spánku a imunitní systém 

Tento bod rozhodně nepatří jen ke kolu, celkově jakákoliv fyzická aktivita člověka unaví a posílí. Ovšem tímto se naše kvalita zlepšuje! Ještě aby ne, když prokrvíte celý oběh, najedete několik kilometrů, řádně se najíte, napijete - to by bylo, aby člověk nespal jak zabitý! A jak jsem zmínila, podporujete krevní oběh, zlepšujete kondici a posilujete vazy a šlachy (čímž zpomalujete/zabraňujete nástupu artrózy!), takže plus pro náš imunitní systém. 


Menší vsuvka: taky mě z toho kola bolí pekelně zadek, ale taky jde o zvyk a výbavu na kolo. Moje nejdelší trasa byla 22 kilometrů.

Jezdíte na kole rádi? Máte rádi dlouhé trasy, nebo přiměřeně vaší kondici? 

Komentáře

  1. Ja som nesedela na bicykli od kedy som so svojím priateľom :D Deti sa bicyklujú vždy ale ja už nejak k tomu nemám chuť a ani sa mi veľmi nechce :)

    SÚ LACLÁČE MUSH HAVE TEHULIEK?

    OdpovědětVymazat
  2. Ke kolu mám odmalička velmi kladný vztah. S mamkou jsme jezdily už když jsme byly ve školce a za odměnu jsme se pak jely svézt na koni, tím začala naše cesta u koní :) takže skrze kolo ke koním :)

    OdpovědětVymazat
  3. Kolo je jedna z věcí, která mi v Anglii strašně chybí! Už pár měsíců se chystám si ho sem z ČR dopravit, ale s celou tou karanténou atd to zatím nebylo možné :( Tak snad brzy! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem kolo jako malá milovala a jezdila opravdu hodně, teď už jsem dlouho nejezdila, kolo nemám, ale už několikrát jsem přemýšlela, že bych si ho pořídila, vím, že by mě to bavilo. Tak uvidíme :)

    OdpovědětVymazat
  5. Musím říct, že jak nemám kolo, tak nedokážu říct, jestli by mě to na něm bavilo. :D Já raději chodím pěšky, protože když si představím, že bych přes město měla jet na kole, děsí mě to. Nechtěla bych jezdit po silnici s autama. :D :D Ale když se vyjede někam mimo město, mohlo by to být fajn. Asi by se mi líbil nějaký třeba dvou denní výlet na kole.. když o tom tak přemýšlím. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Na kole v přírodě je to značka ideál. Jezdit po městě je dost vyčerpávající.

    OdpovědětVymazat
  7. Nejazdím na bicykli, ale moja voľba padla na tradičnú kolobežku. :) Tiež ma to baví. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Já na kole jezdila kdysi dávno, než mi ho ukradli v bytovce. Letos jsem si konečně k narozeninám pořídila nové, tak jsem zvědavá, jestli splním alespoň jeden bod :D S tím spánkem souhlasím, většinou jsem z vyjížďky tak unavená, že padnu do postela a ráno ani nevím, jak jsem usnula :D

    OdpovědětVymazat
  9. Já kolo nikdy neměla ráda, vždycky mě akorát bolel zadek ze sedla a záda :D A ani z pohledu řidiče nemám ráda cyklisty, kteří teda jezdi po frekventované silnici :D Ale projet se v přírodě nebo někde v lese, proč ne :)
    Travel and Eli

    OdpovědětVymazat
  10. Na kolo nedám dopustit. Můj nejoblíbeněší sport s během.
    Mě zadek nebolí, v tomto roce jsem na krádou vyjížďku sedla už v únoru abych si přivykla na sedačku, abych mohla v létě na delší trasu.
    Nejdelší trasa jao jsem kdy v žvotě jela bylo 49 km na Shilerovu rozhlednu. Ten kopec nahoru, myslela jsem, že to vzdám.
    Na výlet pod 20 km nejedu. Když už jedu na kol, tak klidně i na čtyři hodiny, jen abych si odpočinula.
    Pro mě je to velký relax a nemám ráda, když mi nekdo volá. :D

    OdpovědětVymazat
  11. Aj ja mám rada bicykel. Je to skvelý pohyb, vždy v lete, keď ho používam najviac, cítim ako sa mi spevnili nohy a narástli kvadricepsy :) 22 kilometrov je slušný výkon. Ja si dávam často 30 kilometrovú trasu, ktorá vedie ku vodnej nádrži. Je to do kopca 15 kilometrov, ale naspäť 15 km dole kopcom to ide úplne samo :)

    OdpovědětVymazat
  12. Kolo je pro mě jeden z nejoblíbenějších sportů, od malička jsme jezdili i celkem dlouhé trasy a naprosto to miluju! :))

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥