Co si ještě můžeš přečíst?

Strašák jménem posilovna

aneb

jak jsem se překonala k první návštěvě jakožto introvert


Velice těžko snáším místnosti plné cizích lidí. Především ten vstup. Nemám ráda být někomu přímým terčem pohledu. Jsem ráda šedou myškou v koutě, které si nikdo nevšímá, a proto je pro mě vždycky velký problém, když mám jít sama někam, kde se sejdu s více neznámými lidmi. Teď nemám na mysli ulice nebo metro (ačkoliv toho se to také týká), kde potkávám několik lidí a vzájemně se míjíme, ale spíš právě ta místa, jako je posilovna, bazén, kurzy i taneční kluby - zkrátka místa, kde ukazujete své tělo a své schopnosti. 

woman tying her right shoe
Takže je pro mě nadlidsky těžké vstát a jít. Přitom mám strašnou chuť. Posilovna bylo téma, které jsem odmítala dlouhou dobu. Sama bych tam v životě nevkročila. Byla to noční můra, protože lidi. Neznámi lidé, kteří mají svaly, postavu jak z magazínu a stroje, které ani nevím k čemu slouží. Protein, dýchání, série a mnoho dalšího mi nic neříkalo (zdaleka ještě neříká, ale série a dýchání zlepšuji). Kondice na bodu nula a trenér nepřipadá v úvahu. Mám ráda svůj prostor, výběr cviků i svoje tempo. 

Jenže když jsem se každý den koukala do zrcadla na svou postavu, byla jsem nešťastná. Omezila jsem sladké a začala se více hýbat. Domácí protahování, lehké cvičení, běhání, brusle, kolo a právě ta posilovna, která změnila celý můj pohled.

Chci zmínit, že jsem se doma nikdy nedokopala ke cvičení podle videí, fakt mě to nebavilo. Hodně jsem si oblíbila cvičit podle sebe a to cokoliv mě zrovna napadlo. 

Do posilovny bych nikdy nešla sama, a přitom jsem tam chtěla, abych trochu zpevnila tělo. Naštěstí mám přítele, s kterým jsme vyrazili. Ukázal mi místo, vysvětlil jak to tam chodí (jinak bych se asi zbláznila) a to nejdůležitější! Ukázal mi, jak které stroje fungují, a že jsem si opravdu ani s jedním strojem nevěděla rady (když nebudu počítat běžecký pás, rotoped). To byl totiž můj největší strašák, a i tak jsem si připadala hodně nezkušená a nesvá. 

První den byl seznamovací a vlastně mi ani ti lidé nevadili. Je pravda, když se říká, že si tam každý hledí svého. Ano, někdo si vás všimne, okoukne, ale to je prostě normální, děláte to také a to i mimo posilovnu. Další dny už byly lepší a lepší, protože už jsem věděla co a jak. Zvyšovala jsem si závaží a jela série. Teď naposledy jsem se rozjela i na páse a bylo mi jedno, že za mnou jsou lidi a možná mě sledují. Všechno je to jen v hlavě. 

two women doing push up

Nebýt přítele, který mi dodával odvahu a působil na mě úplně v klidu a bez stresu, tak bych se tam asi nikdy nedokopala. Sama v žádném případě. A proto doporučuji všem, kteří se také bojíte, abyste si pořídili parťáka. Aspoň na to poprvé. Teď už bych byla schopná jít sama, ale jen tam, kde to znám. 

Jsem spokojená, že jsem začala chodit, dává mi to hodně energie a - nebudu lhát - zvedá to sebevědomí. Začnete se více věřit a budete pyšní, že jste to zvládli. Trávíme tam většinou hodinku, hodinku a půl. Bohatě to stačí, pokud na sebe nekladete příliš vysoké nároky. Musím říct, že mám to štěstí a nikdy tam není moc lidí, minule jsme měli celé horní patro jen pro sebe.

A když budete dělat nějaký cvik špatně, možná vám i někdo pomůže. Mně jeden kluk poradil a hned byl znát ten rozdíl, když to děláte špatně a dobře. 

Navíc v posilovně nenarazíte jen na vypracovaná těla, ale i na ta silnější, nezpevněná i plnoštíhlá. Další důvod, proč se přestat obávat. Každý tam chodí za nějakým účelem.

A tak moc jsem se posilovny bála, až jsem tam začala chodit ráda. Je to opravdu o tom překonat ten první pocit.

Komentáře

  1. To je skvělé, že ses k tomu odhodlala :) také bych určitě nešla sama, jsem stydlivá. Stydím se i na koupališti, když mě lidé vidí v plavkách, i když mi ostatní říkají, že se nemám za co stydět. V posilovně jsme byli v zimě se školou, bylo to hodně zajímavé. Kdybych měla více volného času, klidně bych tam zašla. Já mám posilovnu na koních :D čistit kopyta 800 kg koni není žádná sranda :D

    OdpovědětVymazat
  2. Super, že jsi se takhle překonala!! Mám podobné pocity, jako popisuješ na začátku článku téměř pořád a také nesnáším být středem pozornosti atd. I proto jsem v posilovně nikdy nebyla, vlastně mě to ani nelákalo. Naštěstí miluju cvičení doma, miluju ten svůj klid, tempo, že jsem sama a i se lépe na cviky soustředím, než kdybych věděla, že je kolem mě spousta lidí, i kdyby na mě nekoukali.
    Také bydlím docela daleko od většího města, takže mi to vyhovuje dvojnásob :)

    OdpovědětVymazat
  3. Je skvělé, že jsi se k tomu odhodlala :) Posilovna je pro mě taky strašák, že bych tam měla předvádět svoji nezkušenost, tělo a (ne)schopnost, tak to mě odrazuje. Ale posilovna pro mě asi není to pravé, zvedání činek a tak mi nic neříká, spíše mě baví skupinové lekce jako zumba, fitbox a tak :) Tak držím palce at tě posilovna pořád baví :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to je super, že si překonala svůj strach a že ti byl přítel oporou :) Ať tě cvičení baví i dál :))

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  5. Super že si sa prekonala. Ja sa budem musieť prekonať po pôrode :D

    VIKTORIÁNSKA MÓDA V MODERNOM ŠATE

    OdpovědětVymazat
  6. Gratuluji k překonání strachu! :) Ano, vše je jen v hlavě a pokud tě posilovna baví, tak je škoda se nechat lidmi odradit. Nevím, proč máme pocit, že jsme na takových místech sledováni a hodnoceni.. Každý tam jde makat sám na sobě a většinou si každý hledí svého. To, že se lidi otočí nebo zvednou hlavu, když vejde někdo nový do místnosti - to je přece normální v jakémkoli prostoru :)

    OdpovědětVymazat
  7. Musím říct, že jsem měla hodně podobný pocit při první návštěvě fitka před lety, dneska už také chodím ráda, i do těch menších fitek je to tam moc příjemné když to tam není úplně přeplněné i kvůli vzduchu a tomu pocitu :-) také občas okouknu to své okolí a ty dokonalé postavy si říkám, že také nemají jen tak, musí na nich dřít a třeba i my jednou tak vypadat budeme s dřinou a vůlí :-) Držím palce!

    OdpovědětVymazat
  8. Moc dobře tě chápu, taky se mi tam nechce chodit hlavně z důvodu, že bych měla cvičit v blízkosti cizích lidí. Raději si zacvičím doma o samotě. :) Ale je super, že si to překonala!

    OdpovědětVymazat
  9. Plné posilovny také nesnáším, proto mnohem raději cvičím doma nebo si jinak zasportuji venku. :D Každopádně super, že jsi se odhodlala! :))

    OdpovědětVymazat
  10. Jojo úplně si pamatuji. Já začínala v posilovně a chodila jen do dámské zóny a teď? Nejdu do dámské, cvičím jen ve společné a vůbec mi to nevadí, ale představa tenkrát, to radši jsem byla zalezlá, než abych se ukázala :D

    https://lifebynikys.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥