Co si ještě můžeš přečíst?

Ranní ptáče dál doskáče

Jako malá jsem vstávala klidně kolem šesté hodiny ranní, jen abych viděla svoje oblíbené dětské pořady (Kim Possible, Rychlá rota, Kačer Donald, Studio Kamarád, Oggy a Škodíci a mnoho dalšího). Později jsem tyhle pořady odbourala a začala spát déle. Bývalo tomu ještě do nedávna, než jsem objevila výhody dřívějšího vstávání (podrobnější článek vyjde v květnu). 

woman sleeping on bed under blankets

Jenže poslední dobou se ráno budím kolem sedmé hodiny, a ačkoliv bych ještě spala, tak zkrátka vstanu. Nasnídám se, projedu mobil a funguji. Když mám mít ten den noční, snažím se spát co nejdéle. Je zajímavé, jak psychika fungujeA to nemluvím o tom, jak se dokážu vzbudit pár minut před zazvoněním budíku! :-D 

V minulém článku jsem psala, jak si vážím volna, a právě brzké vstávání s tím má souvislost. Začala jsem přemýšlet, jaká je škoda pozdního vstávání, že z toho dne pomalu nic nemám. Ovšemže mám, ale potřebuji víc. Začala jsem tedy vstávat automaticky brzy, protože si to moje hlava řekla, a tím jsem získala dvě hodinky denně navíc. (Někde jsem četla, že nejlepší je vstávat v 5:00).

Je to super, stihnu toho mnohem víc. Mně ty dny rychle plynou, takže jsem potřebovala získat více času. A funguje to. Občas se stane, že jsem unavená, ale většinou to není na obtíž. A už vůbec u mě neexistuje, abych spala přes den, to si prostě nedovolím. Snažím se být denně produktivní. 

Mám i dny, kdy spím déle. Nelpím na přesné vstávání, moje tělo si řekne samo. Velkou roli v tom má, že nechodím pozdě spát, proto nemám problém brzy vstát. Už tak mi ten život utíká neskutečnou rychlostí, tak proč si ho o pár hodin neprodloužit. 

Ano. Někdo chodí spát pozdě, protože si do rána užívá/pracuje. To je taky možnost, pokud je s tím člověk spokojený. Zjišťuji, že čím jsem starší, tím více si toho spánku vážím. A stejně tak bílého dne, do kterého se snažím vkládat nejvíce energie. Každý to máme nastavený jinak, důležité je, aby nám to vyhovovalo. 

Jak to máte vy? Jste ranní ptáče, nebo noční sova? 

Komentáře

  1. Ja som teraz nočná sova aj deti a už odpadávam proste o 2 v noci a oni začnú vtedy tancovať.

    UPDATE: Ako sme to oznámili rodine?

    OdpovědětVymazat
  2. Já bych chtěla být ranní ptáče, ale mám pocit, že moje tělo tomu absolutně není uzpůsobené.. Zkoušela jsem vstávat dřív, nařizovala jsem si budíky, snažila jsem si na to udělat návyk, ale i když jsem vstala, tak z mého plánovaného produktivního rána nic nebylo.. Každá moje spolubydlící dřív nebo později pochopila, že po probuzení a v následujících minutách ani nemá smysl na mě mluvit, potřebuji svoje pomalá neproduktivní rána :D

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem rozhodně noční sova. Chodím spát dlouho, večer se učím. Radši se budu učit do noci, než dřív vstávat :D

    OdpovědětVymazat
  4. Teda, asi nikdy nebudu člověk, co bude vstávat v pět ráno. To bych asi nedala.
    Ale také jsem dlouho byla člověk, co vstává dost pozdě, i když jsem spíše sova a chodila jsem i často pozdě spát. Poslední roky se snažím chodit spát dříve, ale taky jsem tělo naučila, aby vstávalo dříve. Pro mě je to v týdnu vstávat okolo osmé ráno, abych toho opravdu víc stihla a o víkendu si nenařizuji budík a pokud nikam nevstávám, tak spím dokud si řekne mé tělo. Obvykle to je tak okolo deváté ráno. Někdy i dříve nebo později. Podle mě to má každý člověk jinak a já třeba nejsem schopná fungovat bez velké odpolední únavy, vstávám-li třeba okolo páté nebo šesté a nejsem pak schopná pořádně něco udělat, mám silné migrény. Jsem ráda, že už takhle do práce vstávat nemusím :D

    OdpovědětVymazat
  5. Také jsem vždy byla ranní ptáče, nikdy jsem nespala do 10 nebo 11 hodin :D Přijde mi, že člověk toho stihne daleko víc a není tak rozlámaný. :)

    OdpovědětVymazat
  6. kedysi som nemala problém so vstávaním, teraz som niekde medzi ,ja sa snažím vstávať skôr, ale niekedy to vôbec nejde :D :D ale povedala som si že musím znovu prečítať 5AM od Robina Sharmu a vrátiť sa k skoršiemu vstávanbiu a hlavne chodiť skor spávať :)

    OdpovědětVymazat
  7. Naprosto souhlasím. Já jsem nikdy nepochopila ty lidi, co mi říkali, že vstávají třeba v 11 nebo ve 12 hodin. Mně by toho prospalého dne bylo líto!! A to, že zase naopak chodí spát až pozdě v noci, tomu moc nepomůže. :D Já mám prostě naučeno, že v noci se spí a přes den máme být vzhůru.
    Nejradši mám vstávání mezi sedmou a osmou hodinou, ale v létě klidně dřív. Ale ne vždy se mi vstává snadno. Někdy vstanu brzy sama od sebe, někdy bych si nejraději posouvala budík až do desíti. :D Ale to mi svědomí nedovolí. :D :D

    OdpovědětVymazat
  8. Každý to máme jinak:) Myslím, že to nejde předepsat nějak plošně;) U mě to záleží hodně na vytížení během dne, na menstruačním cyklu, různě, tak to vždycky přizpůsobuju. Ale dá se říct, že jsem ranní ptáče. Blaho, probudit se třeba v 5 ráno tím překrásným zpěvem ptáků z venku♥:) Kdoví, čím je to dané, že:)

    OdpovědětVymazat
  9. Máš můj obdiv. Já jsem stoprocentní noční sova, ale zase nemám problém ráno vstát. Sice v těch pět ráno by to bylo horší, to přiznávám :D Ale okolo té sedmé naprosto v pohodě :)

    OdpovědětVymazat
  10. Taky je pro mě nejlepší vstávat v 7 hodin :) poslední dobou se mi to moc nedaří, natož abych byla plná energie jako dřív :/ snad se mi to vrátí :D :D je to skvělý, člověk toho stihne tolik :). Vstávat dřív by mi přišlo blbý...všichni okolo ještě spí a člověk by měl být potichu. Ale myslím, že tak o půl 6 v 6 by to bylo taky ok (občas se tak vzbudím a plná energie, ale fakt mi to přijde divný, když většina lidí spí). V kolik chodíš spát? :D Když se mi podaří do 11, tak jsem ráda :D.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥