Co si ještě můžeš přečíst?

Jak naplnit dům láskou a pohodou?

Každý chce mít doma útulno nejenom proto, abychom se cítili nejlépe my sami, ale i proto, aby se cítili dobře druzí. Už záleží jen na povaze a možnostech. Tak co, dáme se do toho?

living room set with green dumb cane plant
(když na tento obrázek koukám, panuje ve mně čistota a klid - velice příjemný pohled)

 NEPOŘÁDEK V PŘEDSÍNI

To je zkrátka část bydlení, kterou uvidí všichni. I ti, kteří budou stát mezi dveřmi. Já osobně mám ráda dekorace a to jsou věci, které se dají sehnat opravdu levně a působí dobře. Stále se snažím, aby předsíň působila kladně a postupem času ji vylepšuji. 

NEPOŘÁDEK V KOUPELNĚ

Koupelna je místo, kde by se mělo udržovat určité čisto, protože taková místa jsou citlivější na bakterie. Viz toaleta, kterou dáváte znát, zda jste pořádní nebo ne. Špína opravdu dokáže vyvolat pocit, že dotyčného nebudete chtít navštěvovat. To jsou zkrátka místnosti, které by měly být čisté a vypadat stále jako nové.

LOŽNICE

Nejintimnější prostor domu. Místnost, ve které by neměla být televize ani počítač (nejlépe ani mobil, ale to jde vyřešit funkcí letadlo). Nepořádek totiž může vést k nespavosti a problémům v sexuální oblasti. Já mám třeba zkušenost, že mi u okna visí malá kabelka a přijde mi, že se budím kvůli ní, abych ji zkontrolovala, protože si ji při probuzení spletu s obřím pavoukem. A delší dobu ve mně vyvolává takový pocit, kvůli kterému se budím, že už ji musím opravdu odstranit! 

OBÝVACÍ POKOJ

Tato místnost má společenskou funkci, která se považuje za tvář domu. Já dbám na to, aby byl obývák uklizený, protože je to po předsíni první místnost, kterou člověk uvidí. Starám se o příjemnou vizáž a především lpím na vůni. Člověk nikdy neví, kdo mu přijde do domu a je dobré být vždy připraven. 

KUCHYNĚ

O této místnosti se říká, že je srdcem domu. Ovlivňuje zdraví. Dle mého je kuchyně dalším místem, kde je třeba dbát na čistotu. Já osobně mám problém jíst jídlo od člověka, který nemá pořádek v kuchyni. Opravdu mám z toho fóbii. Já sama se snažím, aby nádobí bylo zcela čisté a nemusela se stydět za to, co svým hostům podávám. Chápu, že ne vždy je na pořádek čas, ale když se to dělá pravidelně, dá se to zvládnout. V této části by mělo být dobré světlo a teplo. 


Úklid stojí za trochu námahy. Je to vaše vizitka. Ještě chci zmínit, že nebydlím ve svém, takže mě to v několika věcech (malba, skříně, staré věci) omezuje. Ovšem i tak se snažím, aby to u nás vypadalo příjemně. 

Komentáře

  1. Naprosto s tebou souhlasím. Chodba je první místo, kam člověk vstoupí, takže podle ní si udělá obrázek. Pak samozřejmě obývací pokoj, popř. kuchyň a toaleta. Všechny tyto místnosti by měly být čisté. Ložnice pak pro naše dobro, aby se nám tam dobře pobývalo

    OdpovědětVymazat
  2. Veľmi zaujímavý článok, ešte som nič podobné nečítala :) Úplne súhlasím, že tieto miestnosti by proste mali byť čisté, upratané :)

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezky jsi to sepsala, já třeba zatím nemám vlastní domácnost, takže ve spoustě věcí jsem hodně omezená, ale třeba když vařím doma nebo u přítele, tak já mám zase takovou úchylku, že bezprostředně po jídle musím sklidit linku a alespoň nádobí uklidit... Špinavá linka ve mně evokuje špatné pocity, takže prostě i když jen dovařím, musím aspoň hadříkem setřít linku, abych se mohla jít teprve v klidu najíst. :-)

    Lucka z Seriouszone

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný článek, opravdu. Se vším souhlasím.. Také nebydlím ve svém, bydlíme s přítelem v bytě jeho prarodičů, takže nábytek není vůbec dle mého gusta. Nicméně i tak se co nejvíc snažím, abychom se v bytě cítili jako doma. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Moc šikovný článek. Čisté a upravené prostředí je prostě základ. Když jsem kolikrát viděla pořady, kde lidé žijí v extrémním bordelu, prostě to nechápu, já bych se tam doslova zbláznila :D My žijeme s přítelem v menším domku a každý pátek děláme větší úklid, vše uklízíme a připravujeme i na víkend, ale samozřejmě se uklízí i v průběhu, nejvíc jsem úchylná na čistou linku, dřez a podlahu, z toho už chudák přítel šílí, no má smůlu :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥