Co si ještě můžeš přečíst?

Vynulování a generální úklid života

Je převelice důležité udržovat pořádek ve své hlavě, ale i kolem sebe. Všechno má dopad - pozitivní nebo negativní. Záleží jen a jen na nás, jak moc spokojeně chceme žít, a co jsme schopni pro to udělat.

blue Honest plastic spray bottle

Do plné sklenice vodu nenaliješ

A proto je nejlepší sklenici vypít nebo vylít. Zbavit se ji, aby bylo místo na novou. Jednoduché a účinné. Zkrátka začít od nuly. Dle mého je tím nejlepším startem nový začátek. Nejenom, že se pracuje mnohem lépe, ale vidím i brzké výsledky a není nic víc, než vidět pokroky. A pokroky jsou tím, co nás pohání kupředu. Nebojte se začít s neznámým!

„Začátkem všech úspěchů je touha. Pamatujte si to! Slabá touha přinese slabé výsledky, tak jako malý ohýnek vydá málo tepla.“

Vyházení harampádí ze svého života

Teď mám především na mysli ten bordílek, který máte v hlavě, Zbavte se přebytečných pochybností, zapracujte na tom, s čím nejste spokojeni. Roztřiďte si myšlenky, které vás drží na místě a vytlačte je pryč z hlavy. Zaplňte svou kapacitu jen tím dobrým. Ze svého okolí vyhoďte všechno, co na vás negativně působí. Vytvořte si příjemné prostředí na spokojené žití. 

Minulost zpomaluje

Jednou takovou brzdou je námi oblíbená minulost, do které rádi dloubeme. Vracíme se ke starým událostem a vůbec si neuvědomujeme, že z toho vlastně nic nemáme. Nechte bývalé vztahy bývalými, staré přátelé starými a soustřeďte se na přítomnost. Protože existuje moc přítomného okamžiku, která vám dá mnohem více než minulost. 


„Minulost nezměníš, protože minulost dělá přítomnost a přítomnost dělá budoucnost."


Vynášíme smetí

Není nad to vynést smetí. Nepřijdete si najednou tak nějak... čistí? Prostě ten pocit, že jste vyhodili odpadky a to vám přineslo potěšení? Mně to vždycky přivolá příjemný pocit. Jak málo stačí k tomu, aby se člověk cítil lehce i nově. Čistá domácnost, čistá duše.

Vymazat obsah přebytečný z PC

Tuhle činnost dělám pravidelně a je to, jako kdybych se zbavila zátěží. Mít pořádek v počítači je zároveň pořádek v životě. Je úleva vědět, že máme naše dokumenty pod kontrolou a neshromažďujeme zbytečný nepořádek. Věnujte se této aktivitě, přináší ovoce.

Uklízet věci na své místo

Důležité je udržovat řád. Každá věc má své vlastní místo, tak je dobré na to dbát. Nejenom, že nebudete muset častěji uklízet, ale budete se cítit v klidu. Ušetříte si tím čas i nervy. 

„Nic na světě není tak užitečné a krásné jako pořádek."

Staré záležitosti dokončíme nebo se jich zbavíme

Občas jsem taková, že si naložím tolik práce, že nevím kam dřív skočit. Všechny je začnu, ale nedokončím. Nejradši bych se svlékala a u toho uklízela nákup, telefonovala, vysávala a nevím co ještě. Je lepší začít hezky pěkně od začátku, až úspěšně všechno dokončíte. A pokud tu jsou záležitosti, které jsou staré několik týdnů, tak je lepší se jich zbavit nebo okamžitě vyřešit. Mnohdy už stejně nemají žádný smysl, nač to pořád dokola odkládat. Neodkládejte nic na zítřek, co můžete udělat dnes. 


Udržujte svůj život v čistotě. Přináší to pozitivní výsledky i náladu. :-)

Komentáře

  1. Souhlasím. A obdivuji Tě, že máš pořád elán psát a že si najdeš hlavně ten čas. Kolik mám nedokončených nápadů na články. Bordel v počítači, ale začala jsem si dělat pořádek ve fotografiích a mám pravidelně aktualizovanou zálohu, za což jsem fakt ráda. Nepořádek mám hlavně ve školních věcech. Nechávám si plno souborů s tím, že nevím, co se mi bude hodit. A několik zbytečných souborů z mých mladých let (plno hudby, obrázků mých oblíbených hudebních skupin apod) - zkusím časem vymazat - jenže poslední dobou fakt jsem dost zaneprázdněná. Ale člověk se cítí mnohem lépe, když má vše v pořádku, vše vyřešené. Hlavně ohlížet se do minulosti, to lidi hodně zbrzďuje.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkný článek! Nedá se nesouhlasit. Taky potřebuju mít uklizeno, bez uklizeného bytu se nedokážu soustředit :D Až si někdy říkám, jestli to není nějaká porucha...

    OdpovědětVymazat
  3. Naprosto s tebou souhlasím. Nedávno jsem si uklidila plochu na PC. Hned bylo vše takové hezčí, přehlednější, čistější :)
    Nebo např. u koní mám ráda pořádek a věci na svém místě. I když ne vždy se vyvede mít u koní pořádek :D

    OdpovědětVymazat
  4. Přála bych si, abych uměla uklidit ten bordel, co mám v hlavě, ale snažím se každý den být v tom zase o trošku lepší :) Ale v uklízení věcí začínám být už tak trošku expert, snad úplně každá věc má svoje místo a potřebuju mít kolem sebe neustále uklizeno :D

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem ráda, že jako ženy prožíváme takovéto "pořádkové" období každý měsíc;) (Díky, přírodo:))

    zdravíí
    supice.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  6. super článek Jani :) mas pravdu, clovek by si mel delat poradek i ve svych osobnich vecech, coz mu pomuze i v zivote :) ja na tohle verim. snazim se to dodrzovat. pravuidelne si uklizim veci doma, snazim se je davat na sve misto (i kdyz je to nekdy opruz) a pritel mi to casto pripomina :D a nadava mi, kdyz to nedelam :D :) nekdy se snazim vyicstit i pc od zbytecnosti :) a proste si udelat poradek, protoz cisty stul, cista mysl :) a jak pises, ze by clovek mel dokoncit nejake rozdelane ukoly a zalezitosti. coz mu take pomuze se pohnout a posunout v zivote: ) a treba uzavrit i v sobe nejake stare rany a kapitoly ! : )

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkně napsaný článek. Souhlasím se všemi body. Když si jednou za čas uklidím pokoj. Mám potom tak krásný pocit, jaký jsem dlouho neměla. Stačí když si utřu prach, tak ten pokoj hned ožije, a má krásnou vůni. A když přidám květiny je to top. A čas od času si uklízím i v počítači. Mám tam tolik přebytečných složek a souborů, které jsem dlouho nepoužívala. A taky je dobrý si přebrat lištu v internetovém prohlížeči. Tam mám vždycky tolik stránek a stejně na ně nechodím. :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Mě nepřestane asi udivovat, kde bereš ten optimismus a elán do psaní podobných článků. :-) Ale musím říct, že je hrozně ráda čtu, protože vždy stojí za to a na konci mám úsměv na rtech... Tvoje pozitivní nálada je přímo magická, dodává náboj a když se člověk necítí zrovna nejlépe, dokážu tu najít světýlko na konci tunelu. Jen tedy jediná věc, která na mě nepůsobí - vynášení smetí. :-D Tuhle činnost od dětství nesnáším a hádám, že se po tom lépe cítit nebudu asi nikdy. :-D

    Lucka z Seriouszone

    OdpovědětVymazat
  9. Opravdu krásně napsané! Sama v nepořádku jakéhokoli druhu nedokážu pořádně fungovat, pravidelně si třídím věci a papíry, snažím se nekupit ale kupovat jen to, co opravdu využiju, upotřebím a unosím.
    Akorát s tou hlavou je to těžší, kolikrát si spoustu věcí uvědomuju a vím, ale jakmile je člověk roky naučen něco dělat, těžko se odvyká. A za sebe můžu říct, že takhle společnost nám vsugerovává mnoho špatných myšlenek...

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥