Co si ještě můžeš přečíst?

8 příznaků zbytečného marnění života

Život je nejlepší školou života." 

Čas ubíhá rychlostí blesku a opravdu chcete ve stáří litovat toho, že jste jej nevyužili naplno? Dle mého jsou věci, kterými si komplikujeme život a marníme jimi cenný čas. Je třeba si uvědomit, že nejsme nesmrtelní a nevíme dne ani hodiny, proto žijme aktivně. Zamyslete se nad příznaky marnění života, kterými jsou:

group of people making smoke during daytime

  • spoustu času věnujete něčemu, co nemá žádný smysl
Jak už to bývá. Nejprve se zamyslete, zda se tomu opravdu chcete věnovat. Já vím, že zkusit se má všechno, ale je třeba si uvědomit, zda ten čas za to opravdu stojí a zda to opravdu chceme. Určitě jste se setkali s činností, která vám víc brala, než dávala. Skoncujte s tím, ať se můžete začít věnovat něčemu, při čem srdce bude plesat a vy budete rádi za dobře strávený čas. 

  • uvázli jste v negativitě
A s tím se za celý svůj život prostě setkáme. Nikdo není spokojený, pokud je negativní. A nejspíš ani nikdy nebude, dokud s negativními věcmi neskoncuje. Proč se držet špatného, stěžovat si na život, když si ho můžete užívat s radostí? Stačí jen chtít a dát prostor pozitivu.

  • neplánujete si budoucnost
Někdo žije realitou a budoucnost nechává plynout, ale nepřijde mi to jako vhodný postoj k životu. Je třeba vědět, co v budoucnu očekáváme. Neříkám, že musíte mít nalajnovaný celý život do posledního puntíku, to v žádném případě nedělejte! Jde o to, že určité věci je lepší mít promyšlené dopředu. Ať už se to týká bydlení, kariéry, rodiny nebo jiných záležitostí. Opomíjet budoucnost je, jako kdybyste se žádnou nepočítali. 

  • jste závislí na telefonu
Ta obrazovka, co se vejde do ruky, není život. Je to jen součástka. Stroj k potřebám komunikace, zábavy a společnosti. Neskutečný žrout času. Já sama trávím na mobilu nějaký ten čas, ale už jsem ho rapidně omezila a nahradila knihami. Život je zase o kapku lepší. Samozřejmě mobil není na škodu. Ráda fotím a sdílím střípky ze svého života, ale čeho je moc, toho je příliš.

  • utrácíte za to, co nepotřebujete
Občas je potřeba rozlišit pojmy ,,chci" a ,,potřebuji". Člověk nemusí mít hned všechno, na co si ukáže, je to nezdravý. Je každého věc, jak se svými financemi nakládá, ale nic se nemá přehánět. A pokud nakupujete, protože chcete, nikoliv potřebujete, tak se (ne)máte. 

  • ustavičně si stěžujete
Popravdě takoví lidi nemám moc ráda. Mám ve svém okolí člověka, který si stěžuje na všechno. Na počasí, na náladu, na lidi, na práci, na domácnost a na vše, co mu přijde pod ruku. Jak je jeho život na houby, jak je nešťastný. A věřte mi, že být v blízkosti takového člověka je opravdu nepříjemné a vyčerpávající. Co z toho života vlastně máte? Já bych s takovým člověkem nevydržela. A na toto téma doporučuji knihu Svět bez stížností!

  • zdraví a komfortní zóna
Na zdraví se rádo zapomíná, proto se to snažte napravit. Poslouchejte svoje tělo. Dopřejte si spánek, protože pak budete fungovat o něco lépe i s větší chutí. Myslete na vitamíny, ale dopřejete si i něco nezdravého. Udržujte v tomhle směru rovnováhu. A nesmím zapomenout na kvalitní spánek, který je velice důležitý.

Komfortní zóna je něco, co se i mně těžko opouštělo. Člověk má kontrolu. Ale je lepší se ji úplně vyhnout, abyste byly připraveni na různé události a nebyli vykolejeni z toho, že svou komfortní zónu musíte (byť jen na chvíli) opustit. Trošku jsem to přeháněla a fakt to není dobré na psychiku. :-) 

Komentáře

  1. Super článek! Se vším souhlasím :)

    OdpovědětVymazat
  2. Úplná pravda! Je škoda, že spoustu věcí si dnes lidé neuvědomují, závidí si a možná ani neumí být šťastní.
    S někým, kdo si věčně jen stěžuje mám také zkušenosti, z bývalé práce, mít někoho takového kolem, byť na hodinu denně je opravdu neskutečně nepříjemné, kolikrát si na to vzpomenu a hned jsem ráda, že už s takovým člověkem nemusím trávit ani vteřinu.

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám pocit, že už jsem si prošla všemi příznaky, ale naštěstí si to už uvědomuju a snažím se na sobě pracovat :) Super článek :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. más pravdu :) nejvic se bohuzel asi ztotoznuji s telefonem. bohuzel na nem travim vic casu, nez bych chtela. obcas si za to nadavam... nastesti ted jedu na hory a na telefon nebue cas. dam si poradny mobilni detox a uz ted se na to tesim.. je to opravdu přišerny zrout casu...dost si toho vsimam kolem sebe, treba kdyz jedu v MHD nebo jsem v restauraci, jak jsou lide neustale na telefonu. nejvic bizardni mi to prijde prave v restauraci. misto aby si dva lide spolu povidali a travili spolu cas, tak je kazdy na svem telefonu.. no je to smutna doba tohle.... digitalni era ma neco do sebe, ale ceho je moc.... :)

    OdpovědětVymazat
  5. Palec nahoru za napsání tohohle článku - zvládla jsi to bravurně. A vystupovat ze své komfortní zóny doporučuji, bez toho to snad nejde a není to ani život. Dříve jsem s tím měla taky obrovské problémy. Nejenže je mobil žrout času, ale já dost často narážím na příspěvky (na instagramu/facebooku ale i články na těch úžasný stránkách jako je super.cz něco pro ženy apod) u kterých se mi dělá zle a kroutím hlavou a pak jsem akorát smutná. Což je jeden z důvodů, proč jsem omezila Instagram, tyhle věci ve svém životě nepotřebuji. Plánuji, že přestanu chodit i na seznam.cz (mám tam e-maily proto jsem tam chodila a zatím chodím). Ty jo negativní lidi jsou občas wow. Měla jsem takhle kamarádku, všechno podle ní bylo špatně a hlavně ona za nic nestála. Ale i tak pro mě byla důležitá a trávily jsme spolu hodně času - a světě div se, už taková není :)) není to ještě úplně skvělé, občas má takové myšlenky, ale už to není jediné, co od ní slyšíš. Spánek…tak ten poslední dny mám úplně na pytel. Ale snad se to co nejdříve zlepší.

    OdpovědětVymazat
  6. To věčné stěžování je asi nejdůležitější, to ovlivní strašně moc.

    OdpovědětVymazat
  7. Také ráda plánuji. Např. co budu dělat o víkendu, po škole a tak. Přijde mi hrozná škoda, když je venku krásně a lidé sedí doma.
    Jak říkáš, měli bychom si vážit svého zdraví. Začneme si to uvědomovat, až když se něco stane.

    OdpovědětVymazat
  8. Skvěle napsaný, já si prošla jen pár příznaky, ale snažím se to zlepšovat. Každopádně si myslím, že životem úplně nemarním. Možná jen toho času na telefonu by mohlo být méně :).

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  9. Hezky napsaný článek s důležitým sdělením. Sama jsem všemi body sice neprošla, ale když už v nich nevidím sebe, tak někoho ze svého okolí určitě.

    OdpovědětVymazat
  10. Parádní článek! Souhlasím s tebou ve všech bodech. Sama občas zažívám dny, kdy jsem negativní a stežuju si i na tu nejpitomější věc, jako by bylo všechno marnost, a v těch chvílích jsem tak protivná i sama sobě, že obdivuju své kamarády, kteří to se mnou vydrží a snaží se mi pomoct mít lepší náladu. Život je houpačka a myslím si, že k němu patří všechny emoce, i smutek a vztek, ale důležité je nepropadat tomu a najít rovnováhu. Žádný extrém není správný, což jsem si vyzkoušela loni, když jsem na půlroku všechny své negativní emoce úplně popřela. Nahromadily se ve mně a pak to bouchlo, že jsem se z toho vzpamatovávala několik týdnů. A pak zdraví... od něj se odvíjí všechno ostatní. Když jsme zdraví, můžeme dělat věci, co nás baví a co nás naplňují, máme sílu se usmívat a vnášet do života pohodu. Každý byl už nemocný a jistě ví, jak je potom těžké najít chuť radovat se. Tvoje články vždycky tak potěší duši a inspirují nevzdávat to a tu radost ze života si udržet, takže děkuji, Janičko :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Tvoje motivační články jsou takové pohlazení. Píšeš s rozumem, empatií, snahou pomoci i ostatním, aby se cítili lépe a svůj život prožili lépe. Toho si cením a moc obdivuji. Udrž si tu radost! :-)

    Lucka z Seriouszone

    OdpovědětVymazat
  12. Telefon také vidím jako jednu z věcí, která šíleně okrádá nás všechny o čas.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥