Co si ještě můžeš přečíst?

Jak efektivně (u)šetřit

S přítelem nějaký ten pátek sdílíme společnou domácnost a delší dobu se zabýváme tím, jak ušetřit a především na čem! Už máme zkušenosti s některými tipy, tak by nebylo na škodu, kdybych je sdílela dál. 

V dnešní době je opravdu těžké pořídit si vlastní bydlení na vlastní náklady, nemluvě o tom, když nemáte ani na založení rodiny (bez jakékoliv podpory příbuzných). Je to smutné, ale je to tak a určitě v takové situaci nejsme jediní. Ovšem nevěšíme hlavu a místo toho hledáme efektivní řešení. 

spilled coins from the jar
Naší společnou výhodou jsou nákupy oblečení, protože tomu nevěnujeme pomalu žádný čas (jen když je to akutní nebo za přijatelnou cenu). Díky tomu ušetříme několik tisíc. 

Potravinové obchody řešíme stylem akcí. Nevěřili byste, kolik se dá ušetřit. Samozřejmě, že když něco nutně potřebujeme, tak to koupíme i bez akce, ale to je opravdu málokdy. Vyhodnotili jsem to jako efektivní a účinné. 

Topení. Jelikož máme přímotopy a ty žerou jako prokopnutý, tak se topení snažíme omezovat. Na noc topení všude vypínáme a ráno ho zapnu jen v jedné místnosti. Všude nechám otevřené dveře, aby teplo mohlo proudit. Udržujeme si doma krásných 19-20°C. Už se stalo, že jsme doma měli 15°C, takže v takových momentech topíme. Občas se stane, že doma nejsme několik hodin, takže topení vypneme (v zimě dáme na minimum), aby zbytečně netopilo. Myslím, že díky tomu značně ušetříme (ale to zjistíme až po vyúčtování). 

Tabulka měsíčních příjmů a výdajů. Přítel přišel s tabulkou, do které zapisujeme veškeré výdaje od A po Z. Vidíme, kolik jsme utratili a kolik nám společně zbývá. Musím říct, že je to skvělá a přehledná věc. Mimo jiné, když vidíte tu společnou částku, tak vás to nutí tolik neutrácet, protože se vám to číslo líbí, haha. :-)

Knihy. Hromadu knih jsem prodala, protože se na ně pouze prášilo. Rozhodla jsem se, že knihy budu číst v pdf formě nebo je kupovat v antikvariátu. Dalším řešením je knihovna, do které se chce přítel zaregistrovat. Za knížky jsem dohromady dala slušný balík peněz a už nechci. Sice mám radši, když knihu můžu držet, ale nedá se svítit. Teď mám jiné priority

Auto. Další člen rodiny, který není nejlevnější. Opravy a různé potřeby, které prostě k autu potřebujete. Co si budeme povídat, za opravy už jsem dala opravdu hodně, takže se snažíme auto omezovat a jezdit s ním v případě nouze. Jinak volíme autobusy nebo chůzi (a tím aspoň děláme něco pro své zdraví!) a něco málo ušetříme. 

Nejen vánoční dárky. Když už se blíží ty Vánoce a řeším tu finance... Letos jsme se přítelem shodli, že zaplatíme dárky na půl. Takže místo toho, aby každý dal třeba 5 000 Kč za dárky, dáme jen 2 500 Kč. Určitě nejlepší způsob jak ušetřit, je pořizovat dárky ve dvojici (a více lidech). 

Zkrátka je důležité vědět, co si smíte a nesmíte dovolit. Ono žít z výplaty do výplaty není úplně nejlepší. Já mám třeba takovou taktiku, že když něco potřebuji, zapíšu si to a pak si o to řeknu k narozeninám nebo Vánocům (většinou to jsou věci, které nespěchají). Teď jsem takhle vyřešila diář, povlečení a dálniční známku. :-)

Jaké taktiky šetření používáte vy?

Komentáře

  1. Super způsoby. Také nerada utrácím za zbytečné věci. Knížky jsou v dnešní době opravdu hodně drahé, tudíž ráda využívám knihovnu. Mám seznam asi 30 knížek, které si chci přečíst. Skoro všechny mají v knihovně, které tam nemají, tak si přeji k Vánocům. Mamka čte podobný žánr jako já, takže jednu dám místo sobě jí. A tu druhou si přeji od tety a strejdy, každý rok si dáváme se sestřenicemi knížky. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý :) taky se snažíme co nejvíce šetřit (teda hlavně já :D). Skvělý šetřící tip je i vařit si doma a chystat si svačiny, poslední měsíc se mi to sice pořádně nedaří kvůli času, ale dělám to dlouhodobě a je to podle mě super. Když sháním nějaké oblečení, tak se dívám třeba i na vinted, jestli někdo neprodává levněji. A to co našetřím investuji, aby jen tak nečekaly na účtu :). A takový můj tip je mít účet u Air bank, kde je na běžném účtu úrok 1% a na spořícím 1,3%, takže se alespoň malinko úročí i ty peníze, které se nám točí pod rukama:)

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý nápad na článek, úplně tě chápu. Teď si žijeme s přítelem více jak velmi dobře, ale už jsem podobnou situaci, jakou popisuješ zažila a chápu to. Je hezké, že jsi našla místa, jak uspořit, měla jsem to ve spoustě věcech stejně, hlavně to topení a jídlo, na to jsem si tak zvykla, že to dělám dodnes a hlavně dražší věci kupuji ve výhodnějších baleních anebo v akci.
    Také je fajn, že se s přítelem shodnete, já jsem šetřílek a přítel je naopak docela rozhazovač, občas o tom máme zajímavé ``diskuze`` :D

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělé tipy! Přesně takové potřebuju, jelikož jsem typ člověka co neustále jenom přikládá všude kartu a pak se diví, kolik zbylo (nebo spíš nezbylo) na účtě :D

    OdpovědětVymazat
  5. My se taky s přítelem snažíme šetřit, ale nepřeháníme to - když si chceme koupit nějaké dobré regionální potraviny, tak si za ně trochu připlatíme. Stejně tak s topením - původně jsme chtěli netopit, ale jakmile to kleslo pod dvacet, prostě jsme to vzdali. Už takhle chodíme doma v mikinách a tlustých ponožkách. Ale zase nemáme přímotopy, takže nám to tolik nežere. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Skvělé tipy, většinu z tvých bodů dodržuju i já :) Jen mám problém si vést tabulku příjmů a výdajů, vydrželo mi to pár měsíců, ale pak jsem jeden týden vynechala a už se zpátky do toho nedokázala dostat :/

    Another Dominika | Ze sekáče

    OdpovědětVymazat
  7. Topení nám taky žere, ale jsme oba zmrzlouni, takže často sedíme ve svetrech a ještě topíme, bohužel :D. Jednou chceme v našem domečku podlahové topení. Má ho několik našich příbuzných a je to super, protože jakmile ti jde teplo od nohou, máš vyhráno, teda aspoň mi to tak přijde. Oblečení teď poslední dobou moc neřešíme, ale je pravda, že mnohem radši koupím něco v sekáči za lepší cenu. Jídlo nakupuju max 2x měsíčně a plánuju, co budu vařit apod., abych nic zbytečně nevyhazovala (jak jídlo, tak peníze). Vyplatí se i dělat si jídlo doma s sebou a neutrácet v restauracích apod. U drogerie se snažím o tu víc eko, ale i tak lze celkem šetřit :). Ještě si vždycky odkládáme nějaké peníze stranou nebo je dlouhodobě investujeme. Jo a ty dárky také kupujeme v páru nebo ve více lidech, je to super řešení! Je ale pravda, že se nemáme špatně, takže to naštěstí nemusíme tolik hrotit - zatím.

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  8. Zrovna jsem podobný článek psala taky. Na mě platí wishlist a systém obálek (na týden konkrétní částka) . Člověk by nevěřil, kolik peněz se takto zvládne rozkutálet :)

    Zápisky třicítky

    OdpovědětVymazat
  9. tyjo, poslední dobou si říkám, že bych taky měla začít šetřit, páč jsem ten člověk co mu vždycky ke konci měsíce na účtě zbudou tak dvě stovky :DD a nejvíc se podle mě utrácí na tom topení a žrádle no :D a na autě.. za tu přítel vyhází neskutečný peníze, takže si vždycky pak říkám že když on si utrácí za auta, tak já nebudu jak debil šetřit a všechno mu platit a utrácím si za svoje kraviny no.. :D debilní!!!

    OdpovědětVymazat
  10. Tak tohle je moc povedený článek a určitě může pomoci nejen mnoha vysokoškolákům! Úplně si neumím zrovna na sobě představit, jak bych dodržovala tu tabulku, asi by to dlouho nevydrželo no :) Určitě je dobré umět si odepřít něco nejen v jídle, ale i v té kosmetice a úpravách, a třeba toto člověk na univerzitě klidně může, alespoň podle mého názoru, bez problémů vynechat :) Pokud tedy není na make-up vyloženě antitalent, tak to určitě půjde.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥