Co si ještě můžeš přečíst?

4 způsoby jak posílit své sebevědomí

Sebevědomí je součástí každého z nás. Někteří jím překypují, jiní zase vyhledávají způsoby, jak si jej posílit. Já sama své sebevědomí rozvíjím několik let a rozhodně to není nic jednoduchého. Moc dobře vím, že určité okolnosti můžou všechno změnit - k horšímu i lepšímu. Se sebevědomím je to jako s houpačkou. Jednou jsi nahoře, podruhé dole. 

woman smiling wearing flower crown

Snažím se denně posílit své sebevědomí, protože je potřeba nějaké mít, především v dnešní době. Je nezbytnou součástí našeho života, našich snů a cílů. Našeho seberozvoje. Rozhodla jsem se sepsat pár způsobů, jak jej můžete rozvíjet. 

1. Naučte se důvěřovat svému vnitřnímu hlasu

Občas je dost složité vyznat se ve vlastních myšlenkách. Důležité je soustředit se na svůj vlastní hlas, ne na hlasy ostatních. Je to váš názor, vaše myšlenka a váš život. Zná váš potenciál a pomáhá vám cítit se silnější. Snažte se svému vnitřnímu hlasu naslouchat. Rozhodujte se srdcem

2. Radujte se ze svých úspěchů a věřte si

Jak jednou prohlásil Stephen Hawking: „Ať se zdá život jakkoliv těžký, vždy existuje něco, co můžete dělat a uspět v tom.“ Buďte hrdí za každý úspěch, i kdyby šlo o bezvýznamné věci. Čím více budete sami sebe podporovat, tím větší sebejistotu budete získávat. 

Při získávání sebejistoty je důležité psychické naladění. Je větší pravděpodobnost, že dosáhnete toho, čemu budete silně věřit, než-li toho, nad čím budete pochybovat. Zvyšujte svoje šance na úspěch - věřte si. 

3. Nemějte strach z nezdaru

Tak jako se střídá den s nocí, střídá se úspěch s neúspěchem. Nedovolte, aby vám neúspěch zhatil cestu. Neúspěch znamená, že to musíte zkusit znovu a jinak. Berte porážku jako možnost naučit se něčemu novému a nedělejte si příliš hlavu s tím, jaký bude výsledek. Nikdo nedošel k úspěchu jen tak. 

4. Zkoušejte něco nového

Pro získání sebejistoty je důležité zkoušet něco nového. Učit se a opouštět svou komfortní zónu. Zjišťovat, jak se k dané věci máte. Rozvíjet trpělivost, protože ta růže přináší. Zkrátka ,,nezkejsnout" ve své vlastní bublině, ale řádně poznávat své možnosti. 

Nikdy není pozdě začít realizovat všechno, co jste si kdy přáli. Pokud má člověk sebejistotu a nadšení, nic pro něj není nemožné. Jedná se především o zdravé sebevědomí. 

Komentáře

  1. Super článek a se vším souhlasím :) věřit si je běh na dlouhou trať, ale když se ro nevzdá, tak to přináší super pocit a výsledky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já si myslím, že mám zdravé sebevědomí, umím přijmout konstruktivní kritiku a tak nějak si nepřijdu namyšlená nebo tak. Kdy se ale cítím totálně nesebevědomá? U zkoušek, u testy apod., ale to spíš asi souvisí s tím, jak jsem se na to předem připravila/nepřipravila :). Moc hezký článek!

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  3. Na svém sebevědomí se snažím pracovat už několik let. Měla jsem ho hodně nízké, spíše jsem ho skoro vůbec neměla a tak jsem ráda, že se ho postupně učím zdravě zvyšovat. Hezký článek :)

    OdpovědětVymazat
  4. Velmi užitečné rady pro někoho, kdo má sebevědomí opravdu nízké. Je potřeba s tímto pracovat, sama s tím mám zkušenosti. :))

    OdpovědětVymazat
  5. Naprosto souhlasím :). Já jsem drive měla fakt děsivé sebevědomí - což znamená, že jsem ho spíš neměla. Teď už se cítím docela dobře, ale občas mě pochybnosti přepadnou a mohou se zdržet delší dobu. Nervozita...stydlivosti. jsem ráda, že už nejsem taková jako dřív.

    OdpovědětVymazat
  6. Nějak to sebevědomí neřeším. Ale pochválit se umím, stejně tak jako si umím věci vytknout. Hlavně to záleží i na mém cyklu. :-D

    OdpovědětVymazat
  7. Se sebevědomím jsem měla velký problém a stále mám. V minulosti jsem si vůbec nevěřila, teď je to lepší. Snažím se na tom pracovat, protože to je důležité. Aby si z nás ostatní lidi nedělali loutky.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥