Co si ještě můžeš přečíst?

Víkend offline

S přítelem jsme si řekli, že si uděláme víkend bez mobilu a celkově bez internetu. Splnili jsme to na jedničku a popravdě to budeme praktikovat častěji, protože to je to nejlepší, co pro sebe můžeme udělat. V dnešním článku se dozvíte, co všechno jsme stihli podniknout a jaké to po citové stránce bylo. 


woman looking at phone beside body of water

Pokud trávíte na mobilu každý den, tak by nebylo na škodu, kdybyste si od něj občas odpočinuli. Samozřejmě se najdou tací, kteří nad tím mají kontrolu a mají třeba i vymezený čas na internet. Ovšem stále je více těch, kteří se bez mobilu neobejdou ani na hodinu (pracovní mobil nepočítám) a ptám se:

Čím vás to naplňuje? Co z toho máte? Kolik času denně na tom mobilu skutečně trávíte? Odkládáte někdy mobil na vzdálenější místo, než je  kapsa u kalhot? 

Náš víkend offline začal hned v pátek večer. V sobotu jsme byli pozváni na oběd k našim a hned poté jsme vyjeli za nejlepší kamarádkou do Žatce na Dočesnou, kde jsme byli až do večera. Mobil jsem vytáhla jen kvůli kontaktování se, jinak jsem žila přítomností. Příjemně jsme se bavili. Zašla jsem na pouťovou atrakci break dance, dala si svůj milovaný trdelník, poslouchala hudbu, která se mi vůbec nelíbila, ale přeci jenom šlo o ten čas s přáteli, takže se to dalo vydržet. Den se uchýlil ke konci a nastala neděle. 

V neděli jsme šli na další posvícení, které se konalo přímo u nás ve městě, kde jsem dostala krásné perníkové srdce. Hned poté jsme se dali do práce na dvorku a před barákem, kde jsme osekávali keříky. Zajeli si na pozdější oběd do McDonaldu, kde jsme snědli pořádnou porci hranolek a cheesburgerů. Hráli jsme karty a zkrátka si užili dva dny offline. Dohromady jsem nachodila přes 28 000 kroků a byla jsem opravdu spokojená. 

Odložit mobil a dělat, že neexistuje, bylo opravdu osvobozující. Ve skutečnosti je to pouze na mně, kolik času tomu věnuji, ale na druhou stranu sama vím, že už je to pomalu závislost, jak člověk z nudy sáhne po mobilu a sjíždí sociální sítě. Ovšem já si to hlídám a snažím se, aby mobil nebyl tím, kdo má nade mnou kontrolu. Jakmile jsem ve společnosti, mobil udržuji schovaný, protože jsem přišla kvůli přátelům, kterým chci věnovat svůj čas. Je důležité znát hranici, kam až můžete zajít. 

Pamatujte, že mobil v ruce není celý svět. Ten čas, který trávíte na mobilu můžete trávit úplně jinak - přínosněji. Je to zabiják času (a stereotyp!), proto s ním nakládejte co nejopatrněji. Nic a nikdo vám ten čas nevrátí. Já jsem si z této zkušenosti odnesla, že bez mobilu dokážu žít. A jsem opravdu spokojená, protože ne všichni to dokážou říct (ani se mi nedostavil "absťák").

Internet není zlo, protože náš život zjednodušuje. Je pomocníkem, ale jak říkám - chce to znát hranici, kam až si dovolíte zajít. A také vím, že si žádný offline víkend dělat nemusím, že je to jen a jen na mně, kdy ten mobil odložím. Tady šlo spíše o to, že jsme to podnikli společně s přítelem. 

Na závěr článku chci shrnout, že šlo především o ten internet. Chápu, že někdo mobil používá denně, protože si třeba pořizuje fotografie nebo zapisuje poznámky. Tak aby nedošlo k nedorozumění. :-) 


Jak se stavíte k mobilům vy? Podnikli jste někdy offline den? 

Komentáře

  1. Přiznám se, že já zažívám takové offline dny, když jsem u přítele. Ten mobil u něj prostě nepotřebuju. Prostě si užívám ten čas, že můžu být s ním (a že ho bohužel až tak moc není poslední dobou).
    Za mě je tenhle offline čas vždycky úplně zlatý. Rozhodně ho podporuju. Internet je sice jak píšeš hrozný pomocník, ale ne životní partner.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tohle bych taky určitě měla občas praktikovat, věřím, že je skvělé si od mobilu dát pauzu a nic neřešit :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já to mám tak po různu, určitě záleží, jestli jsem doma nebo venku. Pokud jdu někam ven, ať už s kamarádkou na kafe či skleničku, s přáteli grilovat, s přítelem na vodnici atd., nemám potřebu mobil vůbec vytahovat a klidně ho mám hozený hluboko v kabelce. Když ale na druhou stranu jsem doma a nemám co na práci, tak si ten čas na internetu krátím hodně. Ale myslím si, že v mém případě fakt nejde o žádnou velkou závislost a víkend bez internetu a mobilu by mi problém nedělal. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Hezký článek :) Já mám s tímhle dost velký problém. Pracuju online, takže i když zrovna nemám žádný úkol, svádí mě to k tomu, abych pořád kontrolovala email, facebook... až se dostanu stejně ke scrollování hlavní stránky a lajkování vtipných memes :D Určitě bych něco podobného jako ty měla podniknout :)

    Adelidea: Návrat k přirozenosti

    OdpovědětVymazat
  5. Super, já myslím, že tohle by si měli lidé dopřávat často, klidně každý víkend. :)
    Já teda ani nemám (a ani nechci) mobil s internetem, na netu jsem ale poměrně často z počítače. Řekněme ovšem, že sebrat se od počítače je asi daleko jednodušší, než se nenechat svádět mobilem. Víkendy bez internetu tak zažívám každou chvíli, stačí vyjet někam bivakovat. :)

    OdpovědětVymazat
  6. Čas od času není offline den na škodu, ale sama za sebe vím, že bych bez telefonu být nechtěla. Jo, když jsem s přítelem/přáteli, tak samozřejmě to dokážu přežít úplně v pohodě, ale často jsem spíš v pozici, kdy jsem někde mimo a potřebuji být ve spojení. Navíc bych bez připojení nezvládla vyřídit přes léto vůbec nic, protože jsem každý den byla v práci a neměla jsem čas chodit po úřadech a bankách a tak, takže ještě že se to dalo elektronicky.

    OdpovědětVymazat
  7. Naprosto s vámi souhlasím, také se o takové víkendy snažíme pravidelně a vždy toho člověk zažije spoustu, musí si to umět člověk zorganizovat. Na Dočesné v Žatci jsme byli také, tak to je hezká náhoda. Mám o tom také článek na blogu :) To jsme se tam možná někde minuli.

    OdpovědětVymazat
  8. Super článek a nápad. Já tyhle dny nikdy nepraktikovala, protože jsem nikdy neměla tu potřebu být offline, nijak mě mobil neomezuje. Když jsem měla nějaké aktivity, tak jsem stejně na mobilu nebyla a jediné co, tak jsem ho vytáhla kvůli focení. Přítele nemám, takže když jsem doma, tak jsem na mobilu hodně. Když o tom tak přemýšlím, tak doma se mu věnuju opravdu hodně. :D Nebo teda věnovala, teď jsem zrušila instagram, tak už na něm nemám skoro co dělat. :D Jediné co mi teda vadilo, bylo, že i při filmu nebo seriálu jsem ten mobil měla v ruce. :D

    OdpovědětVymazat
  9. Super článek. Napsala jsi to moc hezky. Někdo třeba nedokáže jít do školní jídelny na oběd bez mobilu, já si ho tam nikdy neberu. Žádný absťák nemám. Každoročně jsem týden bez mobilu na táboře. Je to super relax. Člověk si tak oddychne a stihne toho o spoustu víc, než když je na mobilu :).

    OdpovědětVymazat
  10. Je to skvělý nápad, s kterým bych se měla rozhodně inspirovat. Takový internetový oddych zní fajn :) Kolikrát mám přes týden toho mobilu a internetu sama dost, takže o víkendu by to byla příjemná změna.

    OdpovědětVymazat
  11. Nevím, zda bych dala úplně den offline, přece jen pořád musím být v kontaktu s lidmi, ale pokud trávím čas s přáteli atd. Tak ten mobil stejně nestřežím každou minutu. A přicházím na to čím dál víc. Když jsem sama, pomalu ho nepustím z dohledu, ale když nejsem sama, je mi telefon dost často naprosto fuk. Tohle je skvělý nápad a možná by se to mělo praktikovat častěji. Při nejmenším, když má člověk volno :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Já doufám, že už období, kdy jsem byla tak trošku závislá na mobilu, už mám za sebou :) Upřímně mi nedělá problém být celý den bez mobilu v ruce a vlastně se tak cítím i líp :) Takže podobným offline dnům moc fandím! :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  13. Je dobré vědět, že máš pod kontrolou svůj mobil - ne on tebe :) Je to určitě dobrý nápad, dá si na chvilku oddech, nejvíc mně prostě štve, když se s někým sejdu a on si s někým píše nebo scroluje instagram, prostě na pěst :)

    OdpovědětVymazat
  14. U nás jsme už zavedli offline víkendy zcela pravidelně. Prostě v pátek večer vypínáme internet a všechny mobily. Je to nádherně osvobozující

    OdpovědětVymazat
  15. s tímhle hrozně souhlasím, v dnešní době je to fakt jak třetí ruka :D přesně jak dřív byly pc, tak teď jsou to mobily :D
    jakoby já fakt nenávidím, když se s někým sejdu a ten někdo čumí do mobilu. jakoby já sama do toho čumím pořád když se nudím, ale takhle když něco dělám nebo s někým jsem, tak vím, že pak ani nevím o tom, že mi někdo volá :D takže jakoby jo.. chce to žít hlavně realitou, ale jako když jede člověk sám ve vlaku, tak to chápu :D (ale ne když vidím dvě holky co spolu jedou a jenom do toho čumí!!! :D)

    OdpovědětVymazat
  16. Nokia 3310 to jistí;D Na ní toho moc nevyinternetuješ. Doporučuju;):))

    OdpovědětVymazat
  17. často teď lidi vidím, jak si stanoví dny offline, aby mohli být skutečně "online" a je to skvělý :) uvědomujeme si, kolik času marníme na mobilu a něco s tím děláme!

    OdpovědětVymazat
  18. Dny offline jsou super. Jen ten šok, když se pak vrátíš 😀. Čekalo mě to předevčírem a bylo mi chvíli špatně. A chtěla jsem se vrátit zpět 😀.

    OdpovědětVymazat
  19. Víkend offline můžou být vážně super:D Já jsem to ještě nezkoušela, ale kvůli momentálního zkouškového bych to asi porušila. Možná to vyjde na nějaký víkend v létě♥

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥