Co si ještě můžeš přečíst?

UNICA PLASMA

KAŽDÝ HRDINA ZANECHÁ STOPU

V dnešním článku bych se chtěla věnovat dárcovství krevní plazmy. Já sama jsem registrovaná něco málo kolem tří let a stále centrum navštěvuji, i když s menší nepravidelností, protože ne vždycky mám čas.  

Na úvod bych vás chtěla seznámit s tím, co vlastně taková plazma je, k čemu se používá, jak probíhá její odběr a jaké výhody dárcovství přináší.  

Výsledek obrázku pro unica plasma

Chodím v Praze do UNICAplasma na Hradčanské. Je to přímo u autobusové i tramvajové zastávky a přímo nad stanicí metra. Kdysi ve mně dřímal pocit být nápomocná (stále dřímá) a já objevila tuto možnost, a tak jsem se jí přes veškerý strach chopila. Zjistila jsem si nejdůležitější informace na oficiálních stránkách a byla připravená. 

Plazma tvoří 55 % lidské krve a sama je z 90 % tvořena vodou. Dále obsahuje 2 % minerálních látek a 8 % plazmatických bílkovin, které jsou základem pro výrobu život zachraňujících léčiv. Krevní plazmu nelze uměle vyrobit, a proto jsou tisíce nemocných lidí závislých na pomoci dárců krevní plazmy. (Úryvek převzat ze stránek UNICAplasma).

Před každým odběrem je důležité dbát na jídlo, které sníte, protože i to má své omezení. Je třeba myslet i na dostatečný pitný režim, který by měl být kolem 1,5-2 litrů. Při každé návštěvě dostanete k přečtení a vyplnění dotazník pro dárce krevní plazmy (týká se zdravotního stavu, nemusíte se ničeho bát). 

Dále následuje lékařská prohlídka, kde vám je poprvé odebrán vzorek krve, zváží vás a změří tlak i tělesnou teplotu. Pokud budete přijati k odběru, čeká vás odběrový sál. Místnost, kde vás sestra uloží na odběrové křeslo (já osobně doporučuji nechat si zvednout nohy výš a opěradlo dát níž - je to taková jistota, že se mi neudělá špatně) a vyhledá vhodnou žílu. Odběr trvá přibližně 45 minut - záleží na povoleném množství a rychlosti odběru. Veškerý personál je velice milý, usměvavý a není třeba se čehokoliv bát, jelikož vás se vším od A po Z seznámí a jste pod dohledem. 

Po úspěšném odběru obdržíte na recepci žeton na nápoj a finanční náhradu, pokud si o ní v dotazníku zažádáte (můžete totiž darovat i bezpříspěvkově, čímž se vám dělá nárok na odečtení 3 000 Kč ze základu daně). K odběru můžete chodit jednou za 14 dní, pokud lékař neurčí jinak.

Je zde připraveno nejen příjemné prostřední, ale i skvělá zábava. Je k dispozici wifi, káva, nápoje, noviny, různé akce, dárky, soutěže a máte nárok na den placeného volna. Po každém úspěšném odběru se vám započítá bod. Nasbírané body můžete využít v bonusovém programu, ve kterém se nachází samé užitečné věcičky. 

Doufám, že jsem aspoň někoho z vás nalákala. Kdo stále váhá, ale přesto by rád udělal dobrou věc, nebojte se. V Praze je takových center víc, můžete si vybrat dle svého gusta.

Darujete plazmu či krev? Je tu někdo, kdo chodí do stejného centra? 

Komentáře

  1. Moji rodiče plazmu chodí darovat, já jsem se k tomu neodhodlala, je pro mě strašně nepříjemné, když do mě někdo něco bodá nebo zavádí. Nicméně je fajn, že spousta lidí daruje a určitě je to něco, z čeho může mít člověk radost. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je to od tebe moc hezké! Mně bohužel dělá problém nechat si od doktorky píchnout žílu, hned je mi zle a mám husí kůže :(. Ale jinak bych také ráda pomáhala.

    OdpovědětVymazat
  3. Znám spoustu lidí, co chodí darovat krev i plasmu. Je to skvělé gesto a sama jsem nad tím několikrát uvažovala :))

    OdpovědětVymazat
  4. Mám menšiu fóbiu z ihiel a odberu krvi, preto som sa k tomu ešte nedostala; ale dúfam, že sa mi tento strach podarí raz prekonať, pretože to môže niekomu iba pomôcť. Ale ďakujem za článok, aspoň už viem, čo treba čakať! ❤
    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD ABOUT "MY ZERO WASTE DENTAL CARE"

    OdpovědětVymazat
  5. Šla bych darovat...ale chtěla bych mít parťáka, který půjde se mnou ��. A bála bych se, že mě odmítnou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No pokud ti přibylo několik nových anonymních komentářů, tak jsem to byla já...

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥