Co si ještě můžeš přečíst?

Toulky přírodou

Stanovila jsem si cíl, že tento rok chci cestovat po našem krásném Česku. Pořád je tu co poznávat a pořád jsou místa, kde jsem nikdy nebyla - a že je mám hned za rohem. Mým parťákem byl především přítel, protože ten se ničeho nebojí, nic mu nevadí (zkrátka si nestěžuje) a cestuje rád - stejně tak i já. Vlastním stírací mapu ČR (skvělý tip na dárek), takže mám ohromnou radost, že se postupně rozšířila o navštívená místa.
person in black suit walking on brown road

V tomto článku vás seznámím s místy, která jsem navštívila, a přidám i nějaké fotky. 

1. ROZHLEDNY

Jsem velká milovnice rozhleden a vyhlídek. Navštívili jsme rozhlednu Mackova hora, Janov, Růženka a teď o víkend navštívíme Tobiášův vrch a Schillerovu rozhlednu. Už se těším! 

Toto je jeden z výhledů z rozhledny Růženky. Maličká rozhledna na zajímavým místě.

Rozhledna Janov


2. ŘÍP

To byla neplánovaná akce. Odjížděli jsme z Mladé Boleslavy a řekli si, že když už to máme po cestě, tak proč to nevyužít. Šla s námi i moje máma, která si to vyšlápla v žabkách (nechápu do teď!). Výhled byl naprosto fascinující a ten kopec, který se musí vyšlápnout je taky třešničkou. 

Svět na dlani.
Krása pro oči.
Radost na srdci.
Láska všude kolem.
Barvy okolo nás.
Život vedle života.


3. SKRYJSKÁ JEZÍRKA

Nebudu lhát, ale tohle pro mě bylo zklamání. Bylo málo vody, takže jsme vlastně viděli jen kamení a menší vodopád. Ostatně příroda kolem nás byla krásná a ačkoliv jsme lehce bloudili, přeci jen jsme cíl našli a při cestě se kochali okolím.


4. VYHLÍDKOVÁ PLAVBA PO VLTAVĚ

Tohle byl pro mě opravdu velký zážitek, protože na lodi jsem byla naposledy jako malá. Dostala jsem to od přítele k narozeninám, s čímž sklidil obrovský úspěch. Plavbu jsme měli dvou hodinovou s rautem, ovšem jedno mínus to mělo - hodina na zdymadlech (půl hoďka tam a zpět). Výhled na Prahu z obou stran byl krásný a na počasí jsme měli také štěstí. Vřele doporučuji. 


5. ÚSTÍ NAD LABEM A HŘENSKO

Jelikož přítelova maminka bydlí v Ústí nad Labem, tak toho plně využíváme a poznáváme okolí. Nyní jsme navštívili hrad Střekov, který mě okouzlil svým dech beroucím výhledem. Celkově je hrad pěkný, takže tam určitě zavítejte. 


A další den jsme se vydali do Hřenska. Pravčickou bránu už jsem viděla kdysi, takže tu jsme vynechali, ale kdybyste si to fakt chtěli projít všechno, tak je to opravdu na celý den (ne-li na dva). My šli už od shora dolů směrem k lodičkám po Edmundově soutěsce. A tady jsem opět byla překvapena nádhernou přírodou, která mi vyrazila dech. Byla to příjemná cesta, po které jsme dorazili k lodičkám, které jsem využili. Jízda trvala asi 20 minut s výkladem, co můžete vidět kolem sebe ve skalách - bylo to zábavné. 


7. LIDICE

Místo, které ve mně opět něco zanechalo. Místo, které bylo srovnáno se zemí. 


A tam za mnou byly domy. Muži, ženy, děti. Zvířata. Životy. A to všechno bylo zničeno. Všichni lidé bili zabiti lidmi. Některé ženy ztratily svou identitu a staly se pouhými čísly v táborech. Osmdesát dva dětí nacisti zabili plynem. A mně z toho bylo tak šíleně smutno a stále je. A tak nějak nemám slov. Rozhodně to stojí za návštěvu, aby člověk viděl, cítil, pochopil. Odcházela jsem smutná, ale s uvědomením, že život je to nejcennější a je třeba si ho vážit a užívat. 

A posledním navštíveným místem byl hrad Žebrák, který se mi nelíbil a především za vstup do věže chtěli celkem vysoké vstupné - přitom to bylo jediný místo na prohlídku, jinak tam člověk ani nic zvláštního neviděl. Na Točníku jsme ani nebyly, byl vidět krásně ze zdola. 

Během svých cest sbírám dřevěné turistické známky. Sbíráte také něco? 

Každé volno, které teď mám, se snažím využívat venku. V přírodě, ve městě, na vesnici. Cestováním. Domácnost chvíli počká, žijeme jen jednou. A jak si užíváte léto Vy? :-)

Komentáře

  1. Také s rodiči cestujeme spíše po Česku. Je toho zde spoustu krásného k vidění :).
    Na Řípu a v Hřensku byla sestra minulý týden :).
    V Lidicích jsme byli. Důležité, připomínat si tyto události, aby se už nikdy nestaly. Dvakrát jsme byli i v Ležácích.

    OdpovědětVymazat
  2. To je náhera, úplně mi ta zelená barvička chybí! Já bohužel po Česku ani moc necestuju a většinu času trávím v zahraničí.. Teď jsem už 28. den na Maltě a nemůžu se dočkat, až se za pár dní zase vrátím domů, kde už naštěstí nebudou taková vedra jako tady. :D

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
  3. Mě asi nikdy nepřestane udivovat, jaká krásná místa tady u nás máme :) Je super, že ses je rozhodla objevovat :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  4. Rozhledny a vyhlidky mam taky moc ráda :) a snazim se nejakou navstvitit, kdyz je pobliz, i kdyz ne vzdy to vyjde, nekdy jsou drazsi nebo zavrene... ale je to fajn se nekdy na nejakou podivat :) podle tveho tipu jsem koukala na fotky na Skryjska jezirka a vypada to skvele ale je videt ze realita je pak mnohdy jina, a je pravda ze je malo vody. ale to proste clovek kolikrat nevi jak to bude vypadat dokud na dane misto nedojede. a nekdy je to pak takoveto zklamani... jsou to super tipy :) ja za sebe doporučuju treba Drabské světničky, zámek Zbiroh, Český Štenberk, a dalsi ) Cesko ma hodne co nabidnout a take jezdim rada po Čechách a poznavam nova mista

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné fotky a tipy, myslím, že se u Vás někdy zastavím! :)

    OdpovědětVymazat
  6. Krásná místa:) V přírodě je nejlíp♥

    supice
    www.supice.blog.cz

    OdpovědětVymazat
  7. Tak to sú krásne miesta ktoré ste navštívili. želám šťastnú cestu aby ste objavili a precestovali šťastne všetky miesta ktoré si vyberiete

    AKO SI NÁJSŤ SVOJ ŠTÝL?

    OdpovědětVymazat
  8. Pro mě velmi inspirativní tipy, protože se jedná o část Česka, kterou ještě (snad jako úplně poslední) nemám vůbec proježděnou. Teď se snažím postupně objevovat Prahu a okolí, když zde nově bydlím, a občas vyrazíme i na nějaký delší výlet, ale bez auta jsou možnosti omezenější. Rozhledny mám také moc ráda a na Říp se chystám už dlouho, tak snad to ještě letos stihneme. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Ono na Žebrák možná bylo takové vstupné, protože má je to historicky významná památka, která taky potřebuje nějaké financování. :)
    Jinak souhlasím, že místa, o kterých píšeš, jsou hezká a stojí za návštěvu. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥