Co si ještě můžeš přečíst?

Tím nejdůležitějším krokem k rozvíjení se

Důležitou součástí našeho já je především pocit, jak se cítíme - aneb jak jsme sami se sebou spokojení - a tím nemyslím vzhledově. Po pár uplynulých letech jsem si všimla, jak jsem se změnila - jak se změnilo mé myšlení a postavení ke mně samotné. Opravdu jsem ušla dlouhý kus cesty a sem tam i s odřenými koleny. 

man reading magazine
Tím nejdůležitějším krokem k rozvíjení se je uvědomění, že všechno má svůj důvod a je třeba se snažit z dané věci vytěžit co nejvíc - ať už dobrého nebo špatného. Je zapotřebí se poučit, umět vstát a uvědomit si, že ne všechno vychází hned napoprvé. Ten správný čas vždycky přijde, jen nikdo neví kdy. 

Přečetla jsem hodně knih týkajících se osobního rozvoje (Hrdina, Svět bez stížností, Promrhané dny, Opravdové štěstí a prosperita, Odolnost - nepřízeň osudu, Musela jsem zemřít) a každá mi něco předala. Na mém seznamu je nejvíce knih s touto tématikou, protože se o to skutečně zajímám a ráda předávám své poznatky/zkušenosti dál.  

Osobní rozvoj je zkrátka něco, čím se člověk zabývá dennodenně. Každý má určitou věc, na které chce zapracovat. Ať už na komunikaci, nad přemýšlením, nad tím, jak být optimistický, jak se nebát, jak se naučit cizí jazyk, jak přijímat negativní emoce, jak zapůsobit v práci a tak dále. Je toho opravdu spousta a na všechno se najde odpověď. Stačí hledat, zkoumat, vnímat, číst, ptát se a především pochopit a zkoušet.

Dalším zásadním bodem je překonat strach (o této problematice se tu ještě objeví článek). Já mám například strach z lidí a komunikace. Trpím sociální fobií a je to víc nepříjemné, než se může zdát. Opravdu se snažím co nejvíce telefonovat, abych onen strach porazila. Vím, někomu se to může zdát prekérní, ale my, jenž touto ,,nemocí" trpíme, opravdu trpíme a nejlepší věc, kterou můžeme udělat, je postavit se strachu čelem. Jednou, dvakrát... a jdou znát pokroky. Každá snaha se počítá a každý krok je krokem k úspěchu. 

Když člověk chce, všechno jde. Nemávejte rukou nad něčím, co se vám může zdát absurdní. Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. Nevzdávejte se pro nic za nic. Občas je potřeba zatnout zuby a myslet na své vlastní štěstí. Vy chcete být spokojení, překonávat vlastní překážky a rozvíjet se, ten vedle vás nebude žít váš život. Mějte vlastní rozum, vlastní emoce a vlastní názor. 


Pokud máte nějakou dobrou knížku na osobní rozvoj, určitě mi ji nezapomeňte doporučit! A co vy, snažíte se rozvíjet?  

Komentáře

  1. Úžasný článek, úplné pohlazení po duši :) Já knížky o osobním rozvoji čtu, ale ne moc často. Přijde mi, že čím víc jsem jich četla, tím menší vliv na mě měly.. Ale k stálicím, ke kterým se neustále vracím, patří Čtyři dohody a Mnich, který prodal své ferrari :) Podobně jako ty, i já trpím sociální fobií, takže vím, jak nepříjemné to je, ale snažím se s tím bojovat a po každém dalším překonání se, se cítím líp a líp :) Akorát s telefonováním budu mít asi vždycky problém - nemám ráda, když tomu druhému nevidím do tváře :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
  2. Knihy o osobním rozvoji jsem zatím nečetla, ale už mám slušný seznam těch, ke kterým bych se chtěla dostat. Tohle téma mě hodně zajímá a podle mě je to i skvělý způsob, jak začít pozitivně myslet a rozvíjet se :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jů, to je krásné téma. Máš pravdu, hlavně to překonání strachu je podle mě pro hodně lidí dost obtížné :) no a já každopádně děkuji za typy na knížky. Hledám zrovna něco takového - esoterika, seberozvoj, takže určo po nich mrknu! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Skvělý článek! Knížky o osobním rozvoji mám moc ráda, ale čtu spíše takové ty motivační (třeba You are a badass, Síla zvyku), které mi (snad) pomáhají jít si za svým snem a vytrvat v rutinách.
    Sociální fóbií netrpím, ale věřím, že to není jednoduché.. držím ti palce a přidávám se k pravidelným čtenářům! <3

    Tereza's journal

    OdpovědětVymazat
  5. Skvelý článok, tak dobre sa čítal! Osobný rozvoj je dôležitý a veľmi rada čítam podobné články :)
    my blog: THE COLORFUL THOUGHTS

    OdpovědětVymazat
  6. Doporučuju knihy od Jan Melvil Publishing. Mají úplně nejlepší rozvojový knihy, jaké znám. Nemám ráda motivační knihy, podle mě je to hrozně přehnaný😁. Někdy to v knihách fakt hypeují až moc moc.

    Verča ze Ztracena v Praze I KNIŽNÍ SÉRIE NEŽ JSEM TĚ POZNALA I RECENZE

    OdpovědětVymazat
  7. Taky doporučuju prakticky cokoli od Melvilu :) Já mám nejradši Ukaž, co děláš od Austina Kleona, je to doknalá knížka!

    OdpovědětVymazat
  8. Tento typ knih nikterak nevyhledávám a tak stejně to mám i například s motivačními knihami. Ovšem k jedné motivační knize jsem se i přesto dostala - The Subtle Art of Not Giving a F*ck a tu teda mohu i doporučit :) Jinak se už moc těším na článek o překonání strachu :)

    OdpovědětVymazat
  9. Pro mě je nejdůležitějším krokem k rozvíjení se schopnost reálně zhodnotit, kam už jsem došla. A pochválit se, vnímat se, nepospíchat. Nechtít moc ani málo. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Knížky o osobním rozvoji nečtu, ale jinak se o tohle téma hodně zajímám. Ráda se věnuji sebereflexi a zkoumám, jak jsem se za poslední měsíce či roky změnila.
    Co se telefonátů týká, naprosto ti rozumím! Sama nevím, čeho se vždy tolik bojím, ale ten strach tam je pokaždé.
    Moc pěkný článek :)

    OdpovědětVymazat
  11. Hezký článek, fakt:) Já osobně moc knihy o osobním rozvoji nečtu, možná jsem ještě nenarazila na tu správnou, ale ty, co jsem četla, mi nic moc nedaly.. Možná na to až tak nejsem:D

    OdpovědětVymazat
  12. Knihu o osobním rozvoji jsem četla jenom jednu a to Konec prokrastinace, asi bych si ji ale měla přečíst znova (už jsou to roky, co jsem ji četla), protože mně prokrastinace stále trápí :D

    OdpovědětVymazat
  13. Přesně tak! Hlavní je se nevzdávat. Jak píšeš o tom problému s voláním. Mám to podobně. Nerada volám "cizím" lidem. Raději píšu SMS.

    OdpovědětVymazat
  14. Knížky na rozvoj osobnosti jdou úplně mimo mě .. popravdě jsem v tomhle dost odtažitá, jelikož mě nebaví číst "poučné" knížky, když mám dost poučné literatury do školy, tudíž v četbě hledám spíše odpočinek, takže bohužel žádnou doporučit nemohu. Slyšela jsem ale od několika slečen, že si poslouchají motivační a právě "rozvojové" podcasty, které se dají snadno najít na netu, hlavně tedy v angličtině, tak kdyby tě knížky omrzely, můžeš zkusit to :)

    https://taukecana.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  15. Držím palce s překonáním strachu, tak to bych do Tebe netipla. Vážně si mě překvapila. Ale...nerada volám cizím lidem a nerada jsem chodila různé věci vyřizovat a mluvení s cizími lidmi…jako znám slečnu, která je na tom mnohem hůře. A já už se s tím docela poprala :) ale to telefonování…ale je to divný, že mi to vadí víc než osobní kontakt. Jiná kamarádka taky říkala, že dřív měla problém, ale kvůli práci telefonuje denně a je vidět, že už je jí to jedno - zavolá kamkoliv a vůbec to neřeší :D.

    Mně se moc líbí kniha Smysluplné vztahy, Zázrak pozitivního myšlení, Kreativita a její rozvoj…teď mám několik rozečtených a v plánu taky ještě nějaké mám, takže se kdyžtak ozvu s dalšími tipy ;).

    OdpovědětVymazat
  16. Osobní rozvoj je pro mě taky velmi důležitý. Každým dnem se učím. A nejlepším učitelem je život sám. A taky příroda. Velkou studnicí inspirace je pro mne literatura s indiánskou filosofií. Ale čtu i všemožnou jinou literaturu týkající se osobního rozvoje. Když jsi chtěla tip na knihu, nevím proč, ale jako první mi padla v mojí malé knihovně do oka knížka Přátelské rady od Anthonyho Robbinse. Tak k Tobě měla nejspíš doputovat:) Třeba Ti pomůže, co se překonávání strachů týče. Mě pomohla:)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥