Co si ještě můžeš přečíst?

5 jednoduchých způsobů jak osvobodit vlastní mysl

Občas je naše mysl tím, co nás drží na místě. Jsme jejím vězněm ve vlastním těle. Dokáže nám zkomplikovat život, ale stejně tak nám jej obohatit. A já si prošla obměnou myslí, která mi dopomohla k lepšímu životu - být šťastná a spokojená. Krom toho vědomé bytí umožní vaší duši dosáhnout harmonie s tělem. Naučíte se lépe rozumět vlastním emocím, pocitům i myšlenkám.


1. Plně se soustřeďte na vlastní pocity

Soustřeďte se na to, co vidíte, cítíte a vnímáte právě v tu chvíli, kdy něco děláte. Věnujte pozornost tekoucí vodě, kterou cítíte na kůži. Vnímejte vůně, naslouchejte zvukům. 

2. Učte se umění uvědomovat si svůj pobyt venku

Pohyb se skvěle hodí k meditaci. Je to výborný způsob k pozorování vlastních myšlenek a emocí. Rozhlížejte se kolem sebe a vnímejte energii, kterou nám příroda dává. Berte na vědomí místa, kde se právě nacházíte. Vnímejte vlastní kroky, ne mobil v ruce. 

3. Cestujte a vyhýbejte se rutině

Tohle je pro mě nejpodstatnější bod, protože cestování je pro mě srdeční záležitost, která mi dopomáhá k tomu cítit se skvěle. Miluji cestování, byť jen po ČR. Nedokážu se celý den válet doma (to už musím být sakra vyždímaná, což se stává tak jednou do roka). Navíc nová místa nás učí rychlejšímu zvykání se na změny. 

4. Zkuste každý den meditovat

Nechť je to čas, kdy si dovolíte prostě jen být a dýchat. Jak často si dovolíte v myšlenkách uletět někam daleko od přítomnosti? I kdyby to měla být sebemenší chvíle, věnujte se jí. Dýchejte hluboce a navažte spojení s vlastním já. 

5. Dělejte to, co máte rádi

Přesně tohle nám přináší potěšení, které rozzáří naše životy. Začneme se cítit dobře, budujeme si motivaci a rádi se k tomu vracíme. Občas to bývá tak silné, že zapomenete na čas, ztratíte se ve vlastních myšlenkách a pocítíte úlevu. 

Nechte se vést svojí intuicí a pozorně sledujte to, co bude vyhovovat vaší duši. 

Komentáře

  1. Pěkný článek! Je třeba se věnovat i sám sobě, vždyť sami se sebou strávíme celý život :) S cestováním a zájmy to mám podobně - nedokážu chvilku posedět v klidu! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Tleskám! Krásně se Ti to povedlo sepsat. Naprosto souhlasím :).

    OdpovědětVymazat
  3. Krásně jsi to napsala! Přesně jak říkáš. Užívat si přítomného okamžiku. Koukat na krásy kolem sebe. Nechápu lidi, co jsou na výletě a koukají do mobilu :(. Také cestujeme spíše po ČR. Naše republika je krásná <3 :)
    PS: Také jsem hrozně aktivní člověk. Furt něco plánuji, abych jen neseděla doma. To mi pak připadá jako promarněný čas.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezky napsané, první body dělám a to jsem si ani neuvědomovala, že to vede k osvobození :D Jen tu meditaci moc nedělám. Je pravda, že třeba při pilates se moje myšlenky často někam zatoulají, ale je to super pocit :). No a o cestování ani nemluvím, životní láska!

    TheWayByA

    OdpovědětVymazat
  5. Ďakujem za pripomienku! V poslednej dobe som sa veľmi nechávala pohltiť rutinou a sociálnymi sieťami. Až príliš veľa času trávim na mobile, je na čase to zmeniť! A žiť trošku prítomným okamihom, mám pocit, že žijem viac v minulosti a v obavách o budúcnosť, než v prítomnosti...

    OdpovědětVymazat
  6. Hmmm:) Já tedy, když bojuju se svázanou myslí, může za to většinou kamarád Strach. Hodilo by se i pár tipů, jak se osvobodit od něj:)

    OdpovědětVymazat
  7. Nikdy dřív jsem to nevnímala tak silně jako v posledním roce, ale pohyb je vážně největší zázrak. Cokoliv fyzického ti od psychických problémů může pomoci, i když třeba jen na chvíli a jen trochu. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥