Co si ještě můžeš přečíst?

Využívejte energii barev!

Nedávno jsem v jednom časopisu četla článek týkající se barev. Velice mě zaujal, a tak jsem se rozhodla ho svými slovy sdílet i s  vámi. Dle mého hrají barvy opravdu důležitou roli v našem životě, protože rozhodují o našich pocitech a náladě. Napadlo vás to někdy? 

mixed paints in a plate

ZELENÁ
Stres a neklid spolehlivě zažene zelená barva, protože působí na naši mysl příjemně. Přináší harmonii, rovnováhu a má blahodárný vliv na lidskou psychiku i na srdce. Popravdě řečeno, tak mou oblíbenou barvou byla dlouhodobě světle zelená, nyní je tomu jinak a mé srdce si získala žlutá (žluto-oranžová). 

MODRÁ
Působí něžně a čistě, díky tomu vzbuzuje trpělivost a důvěru. Zlepšuje náladu, podporuje koncentraci, myšlení a kreativitu. Mírní bolesti i chuť k jídlu. Hodí se do ložnic a koupelen. Na mě třeba tato barva působí chladně. 

ŽLUTÁ
Tato barva podporuje optimismus, naději a dobrou náladu. Zútulní každý prostor, má i antidepresivní účinky. Rozptyluje negativní náladu a stimuluje nervy (což můžu odsouhlasit, protože doma mám žlutou stěnu stále na očích). Výhodou této barvy je, že dokáže opticky zvětšit maličký pokoj.

ORANŽOVÁ
Symbolizuje radost, optimismus, dobrou náladu (jako žlutá barva). Dokáže nabít energií, rozzářit úsměv a dodává elán do života. Také podporuje sebedůvěru a ctižádost. O této barvě se říká, že stimuluje chuť k jídlu, proto se používá v kuchyních, a je to pravda, protože já sama mám oranžovou zeď v kuchyni a rodiče také. 

ČERVENÁ
Dodává energii, uvolňuje křeče, je veselá a podporuje činnost trávícího traktu (pomáhá proti zácpě, kožním a dýchacím problémům). Já bych třeba do budoucnosti chtěla červeno bílou ložnici. Dle mého je to svůdná dámská barva a prý nás dokonce učí umění říkat NE.

FIALOVÁ
Chladná, elegantní, ale také trochu zneklidňující barva. Má pozitivní vliv na činnost srdce a mně osobně je velice příjemná... a taková fialová ložnice taky není úplně k zahození.

HNĚDÁ, ŠEDÁ, BÍLÁ
Hnědá barva připomíná přírodu, ale nedokážu si představit, že bych ji měla mít doma. Zkrátka se mi nelíbí. 

Šedá značí lenost, ale je neutrální stejně tak jako bílá a jdou téměř kombinovat se vším (šedé mám maximálně oblečení). 

Ovšem bílá je už taková elegantní, navozuje pocit klidu a čistoty a také podporuje regeneraci. 

Já se zkrátka přikláním k veselejším (jarním, letním) barvám. Opravdu dodávají energii a působí optimisticky. A takové barvy můžete vidět na květinách. 

Jakými barvami se obklopujete vy? A jaká je vaše nejoblíbenější? :-)

Komentáře

  1. Moje nejoblíbenější barva je už od malička červená. Ale v říkání NE mi to fakt nepomohlo :D. Segra, dvojče, má od malička ráda modrou. Takže když jsme byly malé a stejné, tak nás poznavaly pouze podle barev (já červené náušnice, ona modré, oblečení jakbysmet).
    Také mám rada veselé, optimistické barvy :)

    OdpovědětVymazat
  2. O psychologii barev jsem toho slyšela a načetla už poměrně dost a rozhodně to považuji za zajímavé téma :) Na druhé straně si myslím, že jejich vnímání je celkem subjektivní záležitost. Například ta žlutá - ačkoliv je uváděná jako optimistická atp., tak na mě tahle barva vůbec nepůsobí dobře, naopak se vůbec necítím příjemně, když jsem např. v místnosti vymalované žlutou barvou.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, o tom jsem slyšela už několikrát. I ve spojitosti s jídlem, z jakého talíře nám třeba tolik nebude chutnat atd. Něco do sebe to jistě má, ačkoli je to hodně subjektivní, pokud se mi nějaká barva líbí, tak si mohou statistiky říkat co chtějí. :-) Já osobně mám hrozně ráda modrou barvu, ale v oblečení je u mě těžké najít kousek, který není černý... Pokoj máme vymalovaný na zeleno, protože se mi tehdy líbil, ale až budeme mít hotový domeček, tak budu volit asi světlejší, čisté a přírodní barvy. :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak z týchto jednoznačne fialová ♥ ◡‿◡✿

    Blog de la Licorne

    OdpovědětVymazat
  5. Tak nejdříve ti chci pochválit nový blog, máš to tu moc hezké :)

    Já mám nejradši fialovou, jak říkáš, působí na mě moc příjemně :) ale jinak se nejvíc obklopuji bílou, většinou v kombinaci právě s fialovou nebo růžovou :)

    OdpovědětVymazat
  6. Co se týče interiérů, nejradši se obklopuji bílou, protože mám pocit, že kdybych si natřela stěnu (byť třeba jen jednu) nějakou jinou barvou, dříve nebo později by mě to začalo hrozně štvát. Co se týče oblečení, nosím převážně černou, prostě protože se mi líbí a cítím se v ní nejkomfortněji. Naopak bílou bych si na sebe nikdy nevzala, stejně tak modrou (třeba modré džíny fakt nemám ráda, když už, tak hodně tmavé). Jinak mám moc ráda všechny možné odstíny červené, pak fialovou, ale taky tu, v níž je víc červené než modré, a pak tmavě zelenou.:)
    Tak obecně mě baví zjišťovat barevné preference lidí okolo sebe. Nabízí to takový neobvyklý vhled do lidské osobnosti (ale zas ne moc hluboký, řekla bych... přece jenom jsou to jen barvy)

    OdpovědětVymazat
  7. Tyhle charakteristiky barev pochází z toho časopisu, nebo jsi je připsala sama? S některými souhlasím, ono to asi ani jinak nejde. Ale třeba šedá ve mně nikdy lenost neevokovala. Spíš takovou nenápadnost. To samé hnědá. To je pro mě klidná barva. Naopak moc nemusím červenou a oranžovou, ty jsou takové agresivní. Ale zelená a modrá jsou mé nejoblíbenější barvy pro cokoliv. :)

    OdpovědětVymazat
  8. Moje oblíbená barva je modrá, ale mám ráda i fialovou, černou, vlastně mi nevadí asi žádná. O vlivu barev na psychiku jsem už taky leccos četla a že třeba červená podporuje sebevědomí jsem už zkoušela třeba u zkoušek, ale říkat ne mi ještě nepomohla :)

    OdpovědětVymazat
  9. Já mám nejradši modrou, dříve to byla jakýkoliv odstín - teď vede taková ta tmavá námořnická. Poslední dobou jsem si ale oblíbila žlutou, je taková optimistická, sluníčková a probouzí prostě dobrou náladu :). Jinak k té modré, říká se, že je chladná - pokoj mám světle modrý (pár stěn bílých) a v pohodě. Červená byla mojí nejoblíbenější barvou ve školce a teď ji mám také moc ráda. Pak jsem měla období zelené a skončila jsem u té modré.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Děkuji vám za vaši přízeň. Těším se na vás u příštího článku. ♥